bookhar Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Wujek google, a następnie proszę wyszukać producentów oświetlenia od diod po świetlówki liniowe w brawie zimno-białej i zacząć przeglądać ich rozkład spektralny lub pisać emiale do firm z prośbą o ich przesłanie jeśli nie ma na stronach. Zajmie Koledze to parę miesięcy, ale wytrwałość to podstawa. Osobiście nie zamierzam tego przechodzić po raz drugi. Długo musiałem szukać np. https://www.clarias.pl/24w-sylvania-grolux-...lin-p-2643.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Długo musiałem szukać np. https://www.clarias.pl/24w-sylvania-grolux-...lin-p-2643.html Szybko i zresztą nie dokładnie. I właśnie o tym mówiłem jak miałem na myśli, że kolega musi nadrobić zaległości. Owa wspomniana świetlówka to słynna grolux należąca do grupy lamp, które można nazwać "grow". Nie jest ona barwy zimno białej bo już dawno przekroczyła próg 7000K i nawet biorąc jakiś margines nie można jest uznać za wytwarzającą białe światło. Każdy kto ją miał wie jaka ona jest. Jest to lampa typowo do roślin i tylko do roślin. Trochę teorii. Zakres w którym światło białe określa się jako zimno białe to w największym jego zakresie to te o temperaturze barwowej od ok. 4500K do ok. 7000K. To się jeszcze dzieli niby na światło neutralne, ale ta podkategoria to trochę wymysł marketingowy. Jedna rada teoria musi mieć potwierdzenie w praktyce, a praktyka musi bazować na teorii. Osobno nic nie znaczą. I tu już by trzeba przerwać wywód bo zaczyna się robić offtop z tematu. Jak coś to proponuje założyć nowy temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 No dobra! Załóżmy, że sam bym robił oświetlenie. Tylko, że bez lutownicy nie obejdzie się a ja nawet tej nie mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Lutownice można zrobić z baterii 9v lub stopić cynę na zapalniczce,a poza tym najtańsza lutownica kosztuje około 30zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hordej Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów! Od wczoraj zostałem posiadaczem dwóch roslinek, muchołówki amerykańskiej i rosiczki Drosera Capensis taka z czerwonymi końcówkami ). Robiac porządki znalazłem swietlówke taka niezintegrowana ale juz z ta obudowa itp. 6500k ra85. Z tym ze podbicie ma na fiolecie, pomaranczy i troszke zieleni. Ujdzie to czy lepiej sprzedać i kupic cos bez zieleni? ) Bardzo dziękuję za pomoc. Aa ogolnie to poki co są na słoneczku. Z świetlówki chce korzystać podczas pochmurnych dni ) Edytowane 14 Września 2017 przez hordej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Nadchodzi ciemność do roślin świetlówka nie za dobra, ale poświeć, poobserwuj roślinki. Tak imho będzie najlepiej na razie skoro taką już masz. Nie sprawdzi się to kupisz coś typowo dla roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rtron Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Czy taka żarówka nadaje się do oświetlania roślin? http://allegro.pl/zarowki-led-grow-light-p...6626934369.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Taka żarówka bardziej się nadaje żeby odchudzić Ci portfel Tak nadaje sie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rtron Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Taka żarówka bardziej się nadaje żeby odchudzić Ci portfel Tak nadaje sie. Mówisz Pan, że droga? A skoro już się nadaje, to w jakiej odległości powinna być zawieszona nad roślinkami? Mam młodą helkę, cefalotusa i muchołówkę. Tak 30cm jest w porządku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Muchołówkę do zimowania a odległość to tak 20 cm.Ja używam jednej 10w lampki LED do oświetlenia całego mini terrarium i dzbaneczniki pod tą lampką ładnie rosną.Swoją lampkę kupiłem za 17 zł ale jest to 10w a ta z allegro ma więcej.Za podobną cenę to z taśmy LED zrobisz lepsze i większe. Edytowane 21 Września 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 Przeszukałem 31 stron nt.oświetlenia i nie znalazłem żadnej informacji dotyczącej odpowiedniej mocy źródła światła, która zapewniałaby prawidłowy wzrost roślin. Szukałem także w sieci i też nie bardzo coś jest. Chodzi mi o coś w rodzaju "reguły akwarystycznej która mówi o ilości watów na 1 litr zbiornika. Z czego moje pytanie - mam w głowie pewien projekt "roślinny" ale wymaga on punktowego oświetlenia i zastanawiam się jakiej mocy źródło zastosować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 Przeszukałem 31 stron nt.oświetlenia i nie znalazłem żadnej informacji dotyczącej odpowiedniej mocy źródła światła, która zapewniałaby prawidłowy wzrost roślin. Szukałem także w sieci i też nie bardzo coś jest. Chodzi mi o coś w rodzaju "reguły akwarystycznej która mówi o ilości watów na 1 litr zbiornika. Z czego moje pytanie - mam w głowie pewien projekt "roślinny" ale wymaga on punktowego oświetlenia i zastanawiam się jakiej mocy źródło zastosować? I nie znajdziesz. Każdy gatunek ma swoje wymagania, jedne potrzebują więcej inne mniej i nie da się określić jakiegoś konkretnego wspólnego współczynnika dla wszystkich. Jak będziesz wiedział jakie rośliny chcesz włożyć, do jak dużego terrarium, jak wysoko będzie oświetlenie to wtedy można mniej więcej określić ile W potrzebujesz. Można co najwyżej bardzo bardzo przybliżyć, ale to może być całkowicie niezgodne z tym co faktycznie potrzebujesz. To tak jak byś chciał określić spalanie na 100 przed kupnem samochodu nie widząc czy kupisz ciągnik siodłowy czy osobówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Ok, mam na myśli rośliny wodne w uprawie emersyjnej (np. Bacopa spp., Eleocharis spp. Hemianthus spp.), poza terrarium. W kwestii owadożerów mam pewne "wyczucie" i punkt odniesienia, wokół którego mogę i potrafię się poruszać, ponieważ moje rosną i kwitną pod 96 Watami 3 Groluxów i 1 Aquastarem. Edytowane 25 Września 2017 przez Cupra111 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosmina Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Czy taka żarówka się nada do doświetlania kilku rosiczek? http://allegro.pl/zarowka-led-grow-28-w-do...19.html#thumb/1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Wygląda licho jak na tą cenę ;( Podobno jest ryzyko, jest zabawa. Możliwe, że to nie nadaje się do niczego. Kup coś co ma już sprawdzone opinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi