tracer274 Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 A jakich przewodów używać do łączenia diod w panelu? Jednodrutowych czy wielodrutowych (chyba skręcane)? I czy ich moc ma na to wpływ? Osobiście używam przewodów giętkich (wielodrutowe, linkowe nazwy są różne) o średnicy przewodu 0,75mm. I tak moc ma wpływ jaką grubość trzeba zastosować na izolacji przewodów są oznaczenia co i jak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioterha Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Jaki przekrój proponujesz do 3W i 10W power led? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Witam, "odziedziczyłem" takie oto terrarium (szyba z przodu zostałą celowo zdjęta aby się nie potukła) wymiary terra to 58 cm x 28 cm szerokie x 32 wysokie. U góry ta siateczka ma szerkokość 4 cm. Chciałbym do środka przenieść moje D. Adelae oraz D. Prolifera ewentualnie heliamphory, Czy ktoś z forum mógłby mi polecić oświetlenie? tylko takie kompletne które zamawiam, przychodzi zakładam i po robocie :)bo kompletnie się na tym nie znam . Zaznaczam że jeżeli to konieczne mogę tąsiatkę z góry odkleić, do teraz miałem jedynie żarówkę kupioną w jedym ze sklepów internetowych. Przepraszam za jakość zdjęć, były robione w warunkach bardzo niekorzystnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Ja w tej siatce mam zrobione otwory i prze te otwory wsadziłem dławiki do kabli.Przez te dławiki mam przeciagniete oprawki od swietlowki.Jesli nie chcesz się bawić to pozostają tylko świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Jak możesz poślij linka do tych świetlówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Powinieneś sam poszukać świetlówki ale dobra dam Ci link http://zoolight.pl/product-pol-2462-T5-SYL...OLUX-8500K.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Dzięki, a ta http://zoolight.pl/product-pol-2463-T5-SYL...TAR-10000K.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Dzięki, a ta http://zoolight.pl/product-pol-2463-T5-SYL...TAR-10000K.html Ta jest jako wspomagająca.Jesli chcesz mieć 2 świetlówki to ta twoja + ta którą Ci podałem wyzej. A jak nie to tylko ta ode mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 18 Stycznia 2018 Share Napisano 18 Stycznia 2018 A czy pod tą1 którą mi poleciłeś, będą się rośliny ładnie wybarwiać? Ponadto po włożeniu doniczki do środka, wysokość od świetlówki do rośliny to ok 15-18 cm. To właściwa odległość ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Stycznia 2018 Share Napisano 18 Stycznia 2018 A czy pod tą1 którą mi poleciłeś, będą się rośliny ładnie wybarwiać? Ponadto po włożeniu doniczki do środka, wysokość od świetlówki do rośliny to ok 15-18 cm. To właściwa odległość ? Zależy które rośliny będą się wybarwiać bo dla helki jedna świetlówka to za mało ale rosiczki z queensland nie będą marudzić.Wysokosc jest jak najbardziej ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelyoy Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam Przekopałem trochę tematów na temat świetlówek do naszych roślinek jednak co w przypadku gdy chcemy doświetlić np. jedną roślinkę ? Zastosowanie świetlówki liniowej trochę mija się z celem a widzę że temat zszedł na budowę z diod. Znalazłem "gotowe" rozwiązanie pytanko czy ktoś już stosował AQUAEL LEDDY SMART 2 SUNNY Link: http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/...7-leddy-smart-2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam Przekopałem trochę tematów na temat świetlówek do naszych roślinek jednak co w przypadku gdy chcemy doświetlić np. jedną roślinkę ? Zastosowanie świetlówki liniowej trochę mija się z celem a widzę że temat zszedł na budowę z diod. Znalazłem "gotowe" rozwiązanie pytanko czy ktoś już stosował AQUAEL LEDDY SMART 2 SUNNY Link: http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/...7-leddy-smart-2 Później będziesz pluć sobie w brodę że nie kupiłeś świetlówki bo jednej roślinie z pewnością zrobi się samotnie i kupisz drugą i kolejną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Znalazłem "gotowe" rozwiązanie pytanko czy ktoś już stosował AQUAEL LEDDY SMART 2 SUNNY Link: http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/...7-leddy-smart-2 Hej, ja używam wersję PLANT taj lampki i sprawdza się nieźle, a używam 2 sztuk do oświetlania kompozycji, która nie ma dostępu światła dziennego. Poprzednik ma jednak rację, mało kto poprzestaje na jednej roślinie i dla parapetowych dzbanków mam świetlówki liniowe. Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelyoy Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Maks02 i Noliena dzięki za szybkie odpowiedzi W moim przypadku muszę się zadowolić Dionaea muscipula w jednej doniczce bo dziewczyna marudzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witam serdecznie. Chciałbym prosić o radę w kilku kwestiach związanych z oświetleniem, wentylacją w akwarium. Akwarium ma wymiary 60 x 23-32 x 32 (półokrągłe).. Byłem u szklarza żeby dociąć szybę na górę. Jest zamontowany wentylator od pc wolno obrotowy 120x120mm. Wydaję mi się że nie zdaję egzaminu ponieważ jak zrobiłem sadzonki łodygowe to pleśniały(czarne plamki). Teraz zamontuję taki sam wiatrak tylko że będzie szybko obrotowy czy to wyeliminuje problem przy szczelnie zamkniętym akwarium? Docelowo mają być tam dzbaneczniki to jest wstęp do większych projektów. Warunki jakie tam są to 19-31 C stoi przy otwartym balkonie na południe ze względu na światło naturalne, wilgotność to 70-75%. Keramzyt zalany do połowy i na to mech. Mam problem z doborem oświetlenia do tego akwarium. Przeglądając różne tematy na forum zauważyłem że mam kilka opcji. 1.Taśmy led do roślin + do tego białe w celu zneutralizowania różowej poświaty. W środku obawiam że będzie się za bardzo nagrzewać czy może na szybie położyć? 2. Panel z power ledów. Na szybie związku z tym że by się za bardzo grzało się w środku. Myślę że najbardziej rozsądna opcja tylko jak zrobić? 3. Panel z jednej diody 100w full spectrum. Ponownie jak to zrobić? W związku że mam ograniczony budżet i umiejętności techniczne co byście mogli mi poradzić. Jaka opcja jest rozsądna ? Edytowane 5 Czerwca 2018 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi