Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Osobiście brałbym ostatnią pozycję. A dlaczego? Bo jest podane widmo światła. Widmo w użytecznym zakresie dla roślin. Zakładam, że widmo jest prawdziwe. Na pewno jest to jakaś wskazówka, a wręcz rzecz pomocna przy wyborze oświetlenia, podawanie całego widma.

Dzięki, w takim razie zamówię tę beleczkę . :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To może ja się dołączę do tematu. Ponieważ przedstawione propozycje okazały się dla mnie małym zbawieniem, szczególnie ostatnia, czy ktoś ma doświadczenie na jaką powierzchnię mogłaby wystarczyć taka belka z opcji nr 3? Gdyż nie wiem, jak znaleźć odpowiednik do tego co aktualnie mam. Mógłbym oczywiście kupować po kolejnej belce, aż okazałoby się, że potrzebuję ich powiedzmy 5 na określoną powierzchnię, żeby uzyskać taki sam efekt, jak w przypadku świetlówek. Mając akwarium 120x40 cm i belkę jak z opcji 3. tylko dłuższą 120 cm, ile wówczas belek bym potrzebował? 2? 3? Więcej? Ma ktoś tutaj jakieś praktyczne doświadczenie?

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
  • 1 year later...

Cześć. Czy ta lampa wystarczyłaby na oświetlenie wschodniego parapetu? Miałyby tam rosnąć muchołówki amerykańskie i rosiczki tropikalne. https://allegro.pl/oferta/lampa-do-uprawy-roslin-grow-led-11w-60led-ip65-pl-9163581054

Edytowane przez szymon221
Odnośnik do odpowiedzi

Takie oświetlenie będzie dawało różowe światło a rośliny będą w nim wyglądały jakby były czarne. Jeśli umocujesz to oświetlenie blisko okna, to po zmierzchu z zewnątrz będzie wyglądało jakbyś prowadził w domu przybytek związany z rozpustą i lekkimi obyczajami ;)  Żeby tego uniknąć część diód powinna dawać białe światło.

Do oświetlenia kilku roślin taki zestaw pewnie będzie dobry, ale tylko do kilku roślin. Długości fal światła są ok, jednak moc wydaje mi się za mała w stosunku do tego co piszą na aukcji. W opisie aukcji piszą o optymalnej wysokości zamocowania lampy 80 -150 cm i  oświetlaniu 1 m kwadratowego. Przy niewielkiej mocy oświetlenia da to mało intensywne światło. Dla porównania, u mnie rośliny w głównym pojemniku mają diody o mocy 81W na metr kwadratowy i są na wysokości ok 20 cm od roślin. Jest to wartość wystarczająca żeby rośliny dobrze rosły i trochę się wybarwiały latem.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Oba oświetlenia dadzą radę, tylko, jak napisał MarcinS, rośliny pod nim będą wyglądały dla oka źle. Same będą jednak czuły się super. Ja natomiast stpsuję Aquael Leddy Plant i Sunny. Plant ma takie bardziej bisłe światło i mz domieszkę niebieskich i czerwonych diod, Sunny dajd białożółte światło, bardzo miłe dla oka. Oba bardzo mi się dobrze sprawdzają. Są drogawe, ale funkcjonalne. Dla mnie najważniejsze jest, żeby miło się na to patrzyło. Gdybym produkował rośliny, chciałbym maksimum wzrostu i wybierałbym zapewne tee różowe w efekcie taśmy. Ale mam rośliny w pokoju, takie światło, to byłby koszmar. Dlatego mam Aquael Leddy pomieszane Sunny z Plant. Natomiast podobno najlepsze są LEDy ful spectrum, bo miłe dla oka i super dla roślin, ale mało co je oferuje w jakiś kompaktowych formach do wyboru. Musicie zdecydować, ns czym Wam zależy, na wizualnym efekcoe czy maksimum efektu dla roślin. Optymalna odległość światła od roślin owadożerntch to 20-40 cm. 45 cm to już absolutny maks i to dla większej ilości.

Odnośnik do odpowiedzi

A na ile miejsca wystarczyłaby ta lampa sunny i plant? Parapet ma jakieś 120 cm. Znalazłem jeszcze coś takiego https://allegro.pl/oferta/oswiet-led-special-full-spectrum-rosliny-50-cm-8520564198

Edytowane przez szymon221
Odnośnik do odpowiedzi

@szymon221 ta poprzednia ma 74 cm. Spokojnie oświetli z 100-110 cm. Te 120 cm też ujdzie, ale na skrajach już tak za fajnie nie będzie. Lampa nie jest w zamyśle dla parapetowych roślin, bo owadożerne mają znacznie większe zapotrzebowanie. Trzeba liczyć, że efektywne światło dla owadożerów będzie sięgać do 15 cm z każdej skrajnej. Max 20 cm od skraju. Także te 110 cm to jest optimum. Odległość do roślin pisałem, że ze 40 cm, bo to jest 11W, chcąc, nie chcąc, spektrum, czy nie, z 11W nie wyciśniesz szaleństwa. Ja mam 10W i to dwurzędowe, krótkie, bo 50 cm. Mając ją nad rosiczkami około 20cm, i kastrę 30 cm, to rośliny na skraju kastry nie były już wybarwione - czyli nie dostawały tyle światła, ile powinny. Dlatego lepiej jest mieć blisko roślin i upakowane. Zależy, co chcesz osiągnąć ze swoimi roślinami.

Ta druga opcja ma 50 cm i 18W, czyli jest krótsza o 24 cm i ma 8 W więcej poboru, więc lepiej oświetli rośliny, ale znowu, na powierzchni nie więcej, jak 80 cm długości i ze 30 cm szerokości. Ja juszę policztć lumeny i zrobić znowu eksperyment z D. aliciae i pokazać w jakim natężeniu światła one się barwią. Oczywiście, sama składowa światła też będzie mieć na to wpływ. Oświetlanie roślin 50W LED zielonym z 20 cm je zagłodzi na śmierć, więc oczywistym jest, że nie sama moc, ale i spektrum ma znaczenie. Moje są dla oka, ale nie mam, jak zrobić eksperymentu porównawczego z ukazaniem efektów różnych rodzajów LEDów. Są takie w internecie na YouTube. Można poszukać. Jednak to ciągle sama moc i odległość źródła światła od roślin ma decydujące znaczenie, jeżeli spektrum swiatła nie jest abstrakcyjnie niekorzystne dla roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę wydawać 170zł na lampę. Znalazłem więc jeszcze coś takiego. https://allegro.pl/oferta/oswiet-led-special-full-spectrum-rosliny-70-cm-8520585090. Jest to to samo co wcześnie tyle że dłuższe. parapet ma dokładnie 115 cm a używać będę ze 100 więc ta długość myślę, że powinna wystarczyć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Widzę fanka Harrego Pottera nam się trafiła. :) Nie wiem, czy takie światło generalnie przypadnie Ci do gustu... rośliny się średnio w tym prezentują, męczy to też ludzkie oko. Ale fakt, faktem, roślinie przypasuje. Stykała by jej jedna. Ja bym jednak szukał czegoś w stylu ful spectrum, żeby miało to jakiś sens estetyczny.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do nich dostęp w bardzo atrakcyjnej cenie, dlatego pytanie „ile”, a nie „jakie” do terrarium o 60 cm szer 😁 3, 4 a może 5?

w następnym roku zainwestuje w ladniejsze full white, ale jeszcze nie teraz 😢

Edytowane przez Wegerosiczka
Odnośnik do odpowiedzi