Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam. 

Może ktoś polecić oświetlenie do muchołówek i rosiczek zastępujące światło słoneczne, wszystkie okna mam zacienione, w jakiejś rozsądnej cenie. Dopiero zaczynam zabawę z owadożerami, co prawda miałem muchołówkę jednak nie wybarwiała się nawet na płd oknie (wieczny cień), po czym moje koty się z nią rozprawiły. Dlatego w drugim podejściu chce je naświetlać i zamknąć w terrarium.  

A i co ważne to będzie max 6 roślinek.

Edytowane przez Neasteal
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o muchołówkę to nie jest rośliną do terrarium, gdyż potrzebuje zimowania. A jeśli chodzi o rosiczki to zależy o  jakie masz gatunki na myśli.

Odnośnik do odpowiedzi

No przesadziłem nazywając to terrarium, to będzie po prostu otwarta z góry osłona na doniczki, ewentualnie przykryta plexa z dziurami. Chyba, że muchołówka też  nie może w takich warunkach przebywać. Co do gatunków to miałyby być to Aliciae i Madagascariencis, ale zawsze mogę to zmienić gdyby zaszła potrzeba,  jestem otwarty na rady :) 

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Rośliny powinny się z tego światła bardzo ucieszyć, ale wrażenia estetyczne dla ludzkiego oka będą bardzo słabe. Dużo zależy od możliwości finansowych, bo tutaj cena jest przyzwoita. Moim zdaniem warto zainwestować w LEDy ful spektrum, żeby były też przyjemne dla oka, bo ten kolor po prostu w pewnym momencie męczy. Aquael Leddy 10W Sunny jest bardzo dobry, ale jest długi i kosztuje zdecydowanie więcej. Dla jednej rośliny to nie ma większego sensu, ale z doświadczenia wiem, że to się na jednej roślinie nie skończy. Krótko: odpowiednie dla roślin, dla jednej tym bardziej, dla oka ludzkiego nieprzyjemne.

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź taka sama, jak wyżej. Masz tylko inny model, ewentualnie również inną moc. Wszystkie tego typu "różowawe" światła będą dobre dla roślin, więc nie ma co dopytywać o konkretne modele. Dopasuj je do swoich potrzeb. Dla jednej rośliny nie ma co przeginać z natężeniem, ale jak planujesz coś więcej, to zaplanuj światło do powierzchni, na której chcesz trzymać rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...
  • 1 month later...

Nie nada się, bo produkuje spektrum światła podczerwonego, a nie widzialnego. To tak, jakbyś chciał "oświetlać"/"dokarmiać" roślinę w ciemnościach rozgrzanym kaloryferem. Wybacz, ale ciepło to nie światło, choć oba stanowią falę elektromagnetyczną.

Odnośnik do odpowiedzi

Przekopując się przez różne wątki o oświetleniu natrafiłem na też ten, polecający gotową lampę z linku poniżej. Ciekaw jestem na ile sprawdzi się w średnio oświetlonej przestrzeni. Mieszkanie ma okno od zachodu (i tylko od zachodu) przed oknem rośnie drzewko które robi sporo cienia. Generalnie do mniej-więcej godziny 14 jest cień.  Od 14 do dwóch godzin przed zachodem wpada już normalnie światło.   I teraz tak: muchołówka jest na parapecie, dzbanecznik wisi sobie pod sufitem w kwietniku nieopodal okna. Jednak mieszkanie jest zbyt ciemne, żeby przynajmniej ten drugi mógł w pełni cieszyć się wysatraczająco dobrym nasłonecznieniem. Zdecydowałem się zakupić światło, trochę czytałem, troche oglądałem i ostatecznie natrafiłem na jakiejś anglojęzycznej  stronie polecajkę, gdzie były propozycje gotowych lamp z Ali. Te same znalazłem na allegro ze specyfikacją producenta ( o ile producent nie nakłamał jak ja w cv). Ciekaw jestem na ile się sprawdzi jako wspomagacz. Czy rzeczywiście pomoże lepiej wzrastać i  ładnie się wybarwić roślinkom.  Opinie są jak zawsze podzielone, jedni klienci twierdzą, że ich kwiatki wystrzeliły jak szalone inni, że efekt jest ledwo zauważalny.  Należy przytym zaznaczyć że kilku kupujących mówiło o zwykłych kwiatkach doniczkowych, czy pomidorach na balkonie - nikt natomiast nie wspominał o owadożernych roslinach.
Za nim kupię to może przypadkiem ktoś ma, używał i jest w stanie zarekomendować, lub nie, taki zakup (

https://allegro.pl/oferta/lampa-panel-led-do-wzrostu-uprawy-roslin-30w-60led-10724283184?fromVariant=10726033008

Pozdrawiam :) 

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio jestem fanem Aquael Leddy. Doprowadzają rośliny do radości. Nie są tanie, ale warte swojej ceny. Muchołówki pod nimi będą bardzo zadowolone. Jest też miła dla oka, co w moim odczuciu jest ważne w przypadku roślin dla nas, a nie do produkcji. Warto się nad tym zastanowić.

Efekt światła zależy od odległości roślin od jego źródła. Takie 25-30cm ujdzie, więcej już nie bardzo. To nie są lampy za setki złotych o absurdalnej mocy, żeby wieszać je metry nad roślinami.

Odnośnik do odpowiedzi