Kubula Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 A te aquael leddy LEDDY SMART SUNNY DAY & NIGHT 4.8w dało by rade nad małe terra albo pod siewki kapturnic na zimę? https://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/oswietlenie/leddy-smart-sunny-day-night/ czy w tej cenie było by coś lepszego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Za podobną cenę kupisz Aquael Leddy Slim Sunny 5W. Nie wiem, co to za funkcja Day & Night, ale na pewno roślinom jest zbędna. Ja mam 5 i D. andromeda pod nią robi się pomarańczowa. Myślę, że skuteczna powierzchnia oświetlenia byłaby rzędu do 30 cm wysokości i w promieniu 30 cm od środka, potem światło może być za słabe. Pamiętaj, że kapturnice i muchołówki są światłożerne, potrzebują bardzo dużo światła. Dlatego zależnie od tego czy masz 8 doniczek 8 cm lub masz ich więcej, to 5W z bliska Ci zdecydowanie wystarczy lub nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotkot Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 W dniu 6/27/2021 o 10:01 PM, Cephalotus napisał: Ja ostatnio jestem fanem Aquael Leddy. Doprowadzają rośliny do radości. Nie są tanie, ale warte swojej ceny. Muchołówki pod nimi będą bardzo zadowolone. Jest też miła dla oka, co w moim odczuciu jest ważne w przypadku roślin dla nas, a nie do produkcji. Warto się nad tym zastanowić. Efekt światła zależy od odległości roślin od jego źródła. Takie 25-30cm ujdzie, więcej już nie bardzo. To nie są lampy za setki złotych o absurdalnej mocy, żeby wieszać je metry nad roślinami. Generealnie nie zamieżam dawać tej lampy dalej niż 20-30cm. Aquael brzmi dobrze ale za diaboły nie mam gdzie tego sprzętu przymocować. A o terrarium nie ma mowy. Od problemy pierwszego swiata w padodeweloperce Ale dzięki za polecenie, musze zbadać temat. Aquael brzmi dobrze, na pewno sprawdzi się wielokrotnie lepiej niż chiński sprzęt z Ali Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 One mają system mocujący, przynajmniej na akwarium. Jeżeli terrarium jest zamknięte, to ja kładę na terrarium, ewentualnie robię dosłownie pół centymetrową przerwę, żeby aż tak mocno się (te duże) nie grzały. Innym razem mocowałem rzepami command uchwyt do półki. Metod jest dużo. Są też uchwyty od firmy, ale drogie, praktyczne i chyba tylko dla dużych paneli. Metod jest mnóstwo. Sam mam umocowane do blachy, którą na stalowej lince podwiesiłem pod sufitem. Także sporo można zrobić. Umocowanie to nie powinien być aż taki kłopot? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotkot Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 Samo zamocowanie nie, problemem jest brak dogodnej przestrzeni. Ale to juz temat na inną dyskusję Jeszcze zbadam temat ale dzięki za sugestię z Linkami to może dojść do skutku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Planuje zrobić terrarium w środku będą dzbaneczniki heliamphora cefalotus muchołowki rosiczki Kapturnice jaką lampę byście polecili do oświetlania ? Co powiecie na https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-grow-light-do-uprawy-roslin-20w-biala-11465783131?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_oswietlenie_pla_ss&ev_adgr=oswietlenie&ev_campaign_id=14962243367&gclid=Cj0KCQjw1N2TBhCOARIsAGVHQc5QPNLt1PJiMSfjFt6-r3nMx8vNamtQ7faNKaMsDQenScI_rQcJEFUaAhzGEALw_wcB Edytowane 8 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 Aquael leddy Sunny, praktyczny, miły dla oka, cenowo tańszy od własno robionych paneli i efektywniejszy. Dpbrać na długość i można działać. Są drogie, ale minimum mają funkcjonować na 100% 5 lat, a wtedy się bardzo opłacają. Mają diody zastępcze, jak coś padnie, włączają się zapaśniki. Zdecydowanie polecsm je mocno przemyśleć, bo rośliny je kochają. Mogą być też Aquael Leddy Plant. Dla roślin lepsze, ich światło mniej miłe dla oka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) A może ta lampa będzie dobra do porostu roślinek ? Wiwarium ma rozmiar 80x40x40 https://allegro.pl/oferta/aquael-leddy-tube-14w-plant-2-0-lampa-led-70cm-11443804681?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=YmQ4N2QxZjYtNGZiYy00YzY1LTg3Y2MtM2Y0NWVlMGRjNzRlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4082b16b-4004-4643-8218-3e321fd25ad2 Edytowane 10 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Rośliny w terrarium to te, co na parapecie? Jeżeli tak, to niestety, ale może im nie wystarczyć. 80x40x40 cm to jest spore terrarium. Kapturnica i muchołówka mają ogromne zapotrzebowanie świetlne. Ja w przypadku powierzchni 30cm pod lampą na wysokości około 40 cm stosuję 36W led. 14W będzie zdecydowanie niewystarczająca, żeby rośliny rosły w pełni dobrze. Poza tym musisz liczyć się, że muchołówka i kapturnica maja gigantyczne potrzeby świetlne. Lepszy byłby południowy parapet z doświetlaniem. Jeżeli rośliny mają czuć się dobrze, to potrzebują znacznie więcej światła. 36W wystarczy im na wzrost całkiem w porządku. Nie wiem natomiast, jakie zapotrzebowanie świetlne mają Twoje dzbaneczniki, choć jeden, jeżeli wybarwia się liściem na czerwono, to powinien znieść silne oświetlenie. Jeżeli rośliny mają rosnąc zdecydowanie zadowolone, to obawiam się, że potrzebowałby ze 4 takie lampy. Na terrarium 1m dla pływaczy i żenlisei z odległości 35 cm mam 2 x 36W. Generują światło pod szkłem 12 000 lux, słońce, na zewnątrz w Polsce ma 120 000-160 000 luxów i bardzo ciężko byłoby je odwzorować w sztucznych warunkach nie wydając fortuny na rośliny. Dla ciebie pasowałoby bardziej 2 x 32W, jeżeli mają wyglądać dobrze, jeżeli idealnie to nawet 3 x 32W. Tutaj niestety kompromis będzie odbijał się na roślinach. Zakup odpowiedniego oświetlenia niestety sporo kosztuje, ale to inwestycja na lata i można zakup rozłożyć na raty. Zestaw roślin masz fajny, jednak nie wszystkie będą mogły stale rosnąć razem. Cephalotus po około 3 latach bez zimnego spoczynku umrze. Ja nie polecałbym go trzymać w stale ciepłych warunkach cały rok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Cephalotus napisał: Rośliny w terrarium to te, co na parapecie? Jeżeli tak, to niestety, ale może im nie wystarczyć. 80x40x40 cm to jest spore terrarium. Kapturnica i muchołówka mają ogromne zapotrzebowanie świetlne. Ja w przypadku powierzchni 30cm pod lampą na wysokości około 40 cm stosuję 36W led. 14W będzie zdecydowanie niewystarczająca, żeby rośliny rosły w pełni dobrze. Poza tym musisz liczyć się, że muchołówka i kapturnica maja gigantyczne potrzeby świetlne. Lepszy byłby południowy parapet z doświetlaniem. Jeżeli rośliny mają czuć się dobrze, to potrzebują znacznie więcej światła. 36W wystarczy im na wzrost całkiem w porządku. Nie wiem natomiast, jakie zapotrzebowanie świetlne mają Twoje dzbaneczniki, choć jeden, jeżeli wybarwia się liściem na czerwono, to powinien znieść silne oświetlenie. Jeżeli rośliny mają rosnąc zdecydowanie zadowolone, to obawiam się, że potrzebowałby ze 4 takie lampy. Na terrarium 1m dla pływaczy i żenlisei z odległości 35 cm mam 2 x 36W. Generują światło pod szkłem 12 000 lux, słońce, na zewnątrz w Polsce ma 120 000-160 000 luxów i bardzo ciężko byłoby je odwzorować w sztucznych warunkach nie wydając fortuny na rośliny. Dla ciebie pasowałoby bardziej 2 x 32W, jeżeli mają wyglądać dobrze, jeżeli idealnie to nawet 3 x 32W. Tutaj niestety kompromis będzie odbijał się na roślinach. Zakup odpowiedniego oświetlenia niestety sporo kosztuje, ale to inwestycja na lata i można zakup rozłożyć na raty. Zestaw roślin masz fajny, jednak nie wszystkie będą mogły stale rosnąć razem. Cephalotus po około 3 latach bez zimnego spoczynku umrze. Ja nie polecałbym go trzymać w stale ciepłych warunkach cały rok. Dziękuję za info ! Rozmawiałem z różnymi osobami co znają się na roślinach i mają terrarium wybor padl na https://allegro.pl/oferta/zestaw-plant-t5-2x24w-grolux-aquastar-55cm-5230823108?snapshot=MjAyMi0wNS0xMVQxMDoxODo1OS4xNzFaO2J1eWVyOzI0ZGNkNDA2MDZjMzRlNTAyMmNjZGM2NDhiZDA2NDBmOTU1ZjVhNDU5YWM5NTEyNWU5MGJjZDQ4ZDc2YWVhMmI%3D Do terrarium idzie tylko dzbanek rosiczka jak i helka reszta parapet +doświetlanie Jak się okaże że dwie świetlówki to za mało to dokupię jeszcze jedną https://allegro.pl/oferta/plant-t5-zestaw-oswietlenia-1x24w-55cm-11417141159 Edytowane 11 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Szkoda, że wybrałeś świetlówki. Ja z nich zrezygnowałem jakieś 2-3 lata temu zupełnie, gdyż okazały się super nieefektowne i kosztowne w utrzymaniu. Podobnie, jak domowej roboty panele LED, gdzie mogłem porównać taki zamówiony na wymiar produkt z fachowym wyrobem i efekty były miażdżące. Pomierzyłem luxomierzem, to wiem. Rośliny też swoje wiedzą. Dla uproszczenia za ten sam wkład finansowy uzyskałem podukt robiony na zamówienie o dwukrotnie niższej wydajności, jak fachowy. Jedyny pozytyw, jaki znajdowałem w ręcznie robionych panelach LED to robienie na miarę, podczas, gdy gotowe produkty są ściśle ustalone. To by było z grubsza tyle pozytywów domowych paneli LED. Które w czasie wysokich ich cen nie kalkulowały się vs świetlówki, sle efektywnością i tak je przewyższały. Trzeba pamiętać o kilku aspektach przy wyborze oświetlenia: efektowność, cena zakupu, cena utrzymania, długość życia, utrata efektywności w czasie. Wyboru dokonałeś, więc to, co napiszę bardziej niech posłuży innym na przyszłość. Długo sam nie rezygnowałem ze świetlówek, bo dobre 18 lat je tuliłem w swojej kolekcji, jednak gdy pojawiły się nowej jakości diody LED, a moje kalkulacje finansowe przeważyły znacznie na stronę gotowych LEDów, po wstępnym sprawdzeniu swoich wyliczeń, wybór był tylko oczywisty. Drogie na start, ale się zwrócą w 3 lata i zaczną potem zarabiać. 1. Efektowność diod LED wielokrotnie przewyższa ponad świetlówkę, ponieważ mnóstwo energii elektrycznej idzie na produkcję ciepła samych świetlówek, a przede wszystkim transformatora, który nagrzewa się obłędnie. W pokoju z roślinami temperatura wynosiła 27°C i musiałem je wyłączać w upały, bo teraria się gotowały w środku. Po zmianie świetlówek z 8 zestawów x 2 świetlówki po 18W każda (288W łącznie) na 10 x 10W (100W łącznie), temperatura w pokoju o powierzchni 12m² spadła o 6°C! A co na to rośliny? Wybarwiają się, jak nigdy wcześniej. Szczególnie rośliny zimowane kochają zmianę, a rosiczki bulwiaste, które wcześniej mi konały w piwnicy, są czerwone. Dlaczego? Ponieważ większa część z tych 100W jest zamieniana na światło, a wcześniej ogrom z tych 288W szło na ciepło, nie światło. Ciepło roślin nie wykarmi. Zaoszczędziłem połowę energii a co za tym idzie około 150 zł miesięcznie (przeliczając 2-3 lata temu) i mam kilka razy lepsze efekty. Cephalotusy mam czarne, jak smoła, obecnie wszystkie są jak Eden Black. 2. Ledy są drogie, świetlówki są tanie, prąd ma swoją... stałą* cenę. Przy cenie LEDów i ich użytkowaniu przez 3 lata w tym samym przedziale czasowym, co świetlówki, będzie równy kosztowi tańszych świetlówek i większego zużycia przez nie prądu, co w porównywalnym czasie żywotności około 5 lat, po 3 latach LEDy używamy za darmo, a za świetlówki dalej płacimy, gdyż potem LEDy wyraźnie już oszczędzają. * - oczywiście ceny prądu rosną, więc ten okres teoretycznie stałej ceny prądu jest nierealny i LEDy zwracają się dużo szybciej. Tania świetlówka dużo prącu, bardzo drogi LED bardzo mało prądu. Ocztwiście to pomija efekt na same roślint, który jest nieporówmywalnie lepszy dla LEDów. 3. Zużycie - domowe ledy można wymieniać, gotowe mają zspasowe diody, które gwarsntują 100% wydsjności na 5 lat, a świetlówki 5 lat nie wytrzymają i o ile nie są to tanie zwyczajne świetlówki, a jakieś drogie Grow Luxy etc., to koszt utrzymania świetlówek tylko wzrasta. Bo dobra STARA belka to i 20 lat potrafi wytrzymać! Nowe zdychają i po 2-3 latach... szkoda słów. Do dzisiaj mam w piwnicy sprawne belki starsze ode mnie - 34 lata, a nowe Parkera padały, jak muchy. 4. Ekologia - ta kwestia może nie każdego obchodzi, a powinna, bo w dobie kryzysu zaczynamy zachowywać się bardziej racjonalnie i recyklingować czy to papier, szkło, metal, w końcu komponenty ze starch telefonów i innych urządzeń elektrycznych, jakby wcześniej nie było to możliwe, a można tak było od początku zadbać o planetę, bo mamy tylko jedną. Zwykły, najzwyklejszy, NIE-Eden-Black Cephalotus. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Tylko teraz pytanie co kupić? Aquael odpada bo za słabe Jedynie Mars z aliexpress ale to kupie jak drugie terra wleci mniejsze Edytowane 12 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 Taie zakupy można rozłożyć na raty. Raz kupić 30W, za jakiś czas dodać drugie, a może na Twoje potrzeby wystarcsy 30W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estdill Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Hej, dopiero biorę się za budowę terrarium ale czy coś takiego w roli oświetleń ie się sprawdzi? Znajomy miał coś takiego w akwarium i dawało radę ale czy da z dzbanecznikami? https://aqua-light.pl/o-dlugosci-ok-60cm/1077-aquastel-plant-led-13w-roslinna.html https://aqua-light.pl/o-dlugosci-ok-60cm/1168-led-expert-kolor-13w-diversa.html Terrarium ma 60x30x40 planuje tam mieć głównie dzbaneczniki. Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Estdill Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 W dniu 15.08.2022 o 19:58, Estdill napisał: miał coś takiego w akwarium i dawało radę ale czy da z dzbanecznikami? Wbrew pozorom dzbanki nie wymagają mocnej lampy. Przy tej wysokości terrarium 13W powinno wystarczyć, tylko niech świeci chociaż te 12h na dobę. Ścianki oklej folią lustrzaną i będzie ok. U siebie w terrarium 80x40x40 mam LED 32W i to jest aż za dużo - musiałem dać osłonę, bo heliamfory robiły się całe czerwone, a dzbankom paliło liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi