Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To ja też może w międzyczasie dopytam trochę w temacie. Większość roślin (poza kapturnicami i muchołówkami) uprawiam na parapetach rozsianych po całym domu. Na jednym chciałbym doświetlić kilka roślin, które swego czasu padły mi przez brak światła - droserę regię, cefalotusa i może z boków jakieś dzbanki, jeśli się zmieszczą. Czy moglibyście polecić mi jakiś gotowy zestaw LED, który mógłbym tam zastosować? Mam obecnie wkręcaną w lampkę biurkową żarówkę jeszcze z czasów zakupów na Aliexpress, ale zupełnie się nie sprawdza (mała powierzchnia, niewygodne ustawienie). Nie chcę też robić instalacji ze sklejki i metalowych rusztowań, bo to parapet w pokoju dziennym i wypada, żeby jako-tako to wyglądało i dało się szybko zdemontować w razie odwiedzin gości. Jak ktoś ma podobne rozwiązanie u siebie, to chętnie podpatrzę. 

Na osobne terrarium może przyjdzie kiedyś czas...

Odnośnik do odpowiedzi

Aquael Leddy Plant albo Sunny. Dla mnie są doskonałe, niestety drogie. Jednak za jakość się płaci, a one mają bardzo dobrą jakość. Warto tylko sprawdzić zaraz po dotarciu czy wszystko działa, jak należy, bo raz trafił mi się odlutowany element, mimo, że całość działała (zapewne podziałałaby krócej). Wymieniono mi momentalnie. Zawiesiłem sobie wzdłuż całego parapetu i doświetlam zimą, albo godzinkę dwie w ciągu innych pór roku, bo słońce szybko mi znika z parapetu. Rośliny doceniły to rosnąc i kwitnąc, jak nigdy dotąd.

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Cephalotus napisał:

Aquael Leddy Plant albo Sunny. Dla mnie są doskonałe, niestety drogie. Jednak za jakość się płaci, a one mają bardzo dobrą jakość. Warto tylko sprawdzić zaraz po dotarciu czy wszystko działa, jak należy, bo raz trafił mi się odlutowany element, mimo, że całość działała (zapewne podziałałaby krócej). Wymieniono mi momentalnie. Zawiesiłem sobie wzdłuż całego parapetu i doświetlam zimą, albo godzinkę dwie w ciągu innych pór roku, bo słońce szybko mi znika z parapetu. Rośliny doceniły to rosnąc i kwitnąc, jak nigdy dotąd.

Rzeczywiście trochę kosztuje, ale może lepiej zapłacić raz, a porządnie. Z jakiej wersji korzystasz? 4.8, 10, 14 i 17W - takie opcje widzę na ich stronie internetowej. Rozumiem, że można to połączyć ze sobą szeregowo i wpiąć np. do programatora czasowego? 

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Cephalotus napisał:

32W paliło Ci helki? Ja mam 3x36W na 120cm i nic mi się nie pali? Masz na szkle, czy pod nim? Bo szkło na pewno sporo zabiera.

Paliło dzbanki, a helki tylko się mocno zaczerwieniły. Lampa jest ok. 2 cm nad szybą.

Odnośnik do odpowiedzi

@Inżynier ja mam 10W, jskaś wersję duo chyva 16W, a tak to głównie wszedłem w 32 W i 36W. Skuteczne światło rozchodzi się na około 30 cm od lampy. Oczywiście odległość od roślin ma znaczenie, nie powinno przekraczać 40-45 cm, bo potem mnóstwo światła się marnuje.

@lemonTo ciekawe. Możliwe, że moje 40 cm odległości od roślin robi swoje, ale chciałem wysokie terrarium.

Odnośnik do odpowiedzi

Mój parapet ma 38cm szerokości. Mam tam dwa panele 36W podwieszone na metalowej ramie i na drucie. Wysokość mogę sobie regulować, choć może nie tak super wygodnie, jak te ich iryginalne uchwyty. One są bardzo okay, tylkp drogie. Tak to wygląda.

large.20220818_111451.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wizualizację, wygląda to na solidnie zrobione 🙂 

W takim razie zobaczę, ile zostanie mi funduszy po wrześniowej wypłacie i kupnie kompletu opon, może sobie (roślinom?) zrobię prezent na urodziny. Może wreszcie sprawię sobie jakąś heliamforę, miałaby wystarczająco dużo światła, a widzę, że u Ciebie jakaś rośnie na parapecie bez zwiększonej wilgotności. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...

Witam.

Mam regał z ptasznikami w pokoju jakieś 3 metry od niedużego okna skierowanego na zachód i zastanawiam się nad uprawą na nim gatunków mało wymagających typu D. capensis i D. alicea.

Jakie oświetlenie byście polecali żeby rośliny nie wegetowały tylko wyglądały jak natura chciała, myślę o 4-5 roślinkach.

Coś łatwego w montażu.Możliwe jest uzyskać pięknie wyglądające rośliny w takich warunkach nie wydając fortuny i nie siedzieć w różowym świetle?

Mam jeszcze wolne terrarium 30x30x30, może jakoś je wykorzystać jeśli macie jakieś sugestie.

Ostatnie pytanie czy to prawda że woda ze ścian zamrażarki nadaje się do podlewania, na razie zgarnąłem trochę do miseczki i będę sprawdzał czy pojawi się osad.

A może kilka D. adelae w terrarium, mógłbym je ewentualnie postawić na biurku przy moim zachodnim oknie chociaż wolał bym na regale, mogło by się to fajnie prezentować i chyba nie wymagają mocnego doświetlania, są jeszcze jakieś rośliny mniej wymagające jeśli chodzi o światło?

A nie ma jakiś gotowych,mocnych eleganckich lampek tak na 1-2 roślinki, zawsze czytam że to się nie opłaca ale nie wiem w zasadzie dlaczego, myślałem że od czegoś takiego zacząć i jeśli się wciągnę to na wiosnę pomyśleć o czymś więcej.

Edytowane przez Daner
Odnośnik do odpowiedzi