Avox Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Witam. Jestem tu nowy i właśnie zacząłem czytać na temat oświetlenia. Jestem właśnie w trakcie kompletowania sprzętu do mojego terrarium i interesuje mnie żarówka hmm chyba typu t8 ale z gwintem e14 lub jakiś zamiennik z takim samym gwintem. Czy istnieje coś takiego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 4 Lipca 2007 Autor Share Napisano 4 Lipca 2007 a co jest takiego super w tej adzie? nawet nie podali barwy światła, albo nie znalazłem(sprawdzałem na stronie producenta) z tego co ostatnio znalazłem w necie to najwydajniejsze pod względem fotosyntezy są lampy MH o temp. widmowe 3200K-4200K a chyba najlepszą kombinacją było by HQI o barwie powyżej 6000K i WLS idealnie by się uzupełniały Nie ma czegoś takiego jak „tem. widmowa”. Mam również wątpliwości co do temperatury barwowej, jakoby z tego przedziału pochodziły najlepsze pod względem intensywności fotosyntezy -źródła światła. Co przedstawia ten wykres? Rozumiem, że jest na nim linia widma absorpcyjnego chlorofilu w procesie fotosyntezy i jakieś widmo źródła światła. Jak widać zupełnie się nie pokrywają. Wniosek? ... Widmo żarników HQI marki ADA jest mi znane. Mam je w katalogu produktów tego producenta. Jednak chwilowo nie posiadam skanera ani tez aparatu. Jak tylko któreś z tych urządzeń powróci do mnie, uzupełnię temat o te widma. Witam. Jestem tu nowy i właśnie zacząłem czytać na temat oświetlenia. Jestem właśnie w trakcie kompletowania sprzętu do mojego terrarium i interesuje mnie żarówka hmm chyba typu t8 ale z gwintem e14 lub jakiś zamiennik z takim samym gwintem. Czy istnieje coś takiego?Przykro mi, ale nie ma świetlówek T8 z gwintem e14. T8 to technologia źródeł światła, które mają kształt długich rur (potocznie -jarzeniówek) zakończonych dwoma „bolcami” po każdej z dwóch stron. Gwint e14 natomiast, to gwint o średnicy 14mm taki, jakie mają zwykłe „żarówki” (zazwyczaj jednak mają gwint e27 –27mm średnicy). Może masz na myśli kompakty zintegrowane? Potocznie zwane „żarówkami energooszczędnymi”? Taki, jak w 9poście tego tematu, na drugim zdjęciu. To jest kompakt zintegrowany z gwintem e14. Powyżej z gwintem e27, a jako trzeci kompakt niezintegrowany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honey Napisano 5 Lipca 2007 Share Napisano 5 Lipca 2007 To które polecacie z oferty nepenti? Mi odpowiadałyby jakieś exoterra,jeśli są dobre, bo mogłabym taką swobodnie zawiesić nad roślinami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avox Napisano 5 Lipca 2007 Share Napisano 5 Lipca 2007 Tak, Bartosz chodzi mi o te kompaktowe czyli te tak zwane energooszczędne. Czy sa takie dostępne ale z gwintem e14. Pytałem juz u koleżanki w sklepie czy może się dowiedzieć u przedstawiciela ktory im dostarcza żarówki ale albo on nie bardzo wie o co chodzi albo poprostu takich nie posiadają. Jestem w kropce bo chę zrobić sobie fajne terrarium a mam kupioną obudowe właśnie na taką żarówke z gwintem e14. Nie chcę wkręcać tam zwykłej z temperaturą 2700k tylko co najmniej 4000k. A tak na marginesie czy taka zwykła kompaktówka z temperaturą 2700k będzie dobra i jak sie mogą zaczowywać roslinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 6 Lipca 2007 Autor Share Napisano 6 Lipca 2007 Obawiam się, że na nepenti nie ma dobrych źródeł światła. Jak nie jedne, które pożerają mnóstwo energii i mają niewielką sprawność, to drugie, z których ciężko złożyć zestaw dobrze spełniający swoją rolę. Exoterra, o czym już pisałem, to zwykłe żarówki o ładniejszej nazwie ciekawiej wyglądające. Zamiast próżni wewnątrz znajduje się gaz obojętny, a szkło barwione jest na różne kolory. Jednak nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Żarówki takie nie dają pożądanych rezultatów. Pochłaniają dużą ilość energii elektrycznej, przy czym nie są niemalże bezużyteczne. Świetlówki w ofercie natomiast pochodzą od jednego z najdroższych producentów. Jedyny zestaw jaki udałoby się złożyć z takiego asortymentu do flora-glo + marine-glo. W ostateczności flora-glo +aqua-glo. Wykluczam zupełnie użycie power-glo, repite-glo oraz sun-glo. Ta pierwsza ma bardzo dużą ilość barwy niebieskiej. Trzeba by ją równoważyć 2-3świetlówkami w podbiciu barwy czerwonej (np.: flora-glo). One się nadają do oświetlania w akwarystyce zbiorników morskich. Repite-glo to świetlówka z dużym udziałem UV. Zarówno UVA jak i UVB. Nadają się ale do w terrarystyce do hodowli gadów. Sun-glo to ma takie parametry jak halogen. Temperatura barwowa z przedziału 2700-3000K. Dają żółte światło. Co do kompaktów, to są takie na gwint e14. Mają temperaturę barwową 6400K i nieźle kosztują. Jedna uwaga. Każdy producent kompaktów zintegrowanych podaje wyraźnie –nie wolno stosować w wilgotnych pomieszczeniach i zamkniętych oprawach. Dlatego, że jest to niebezpiecznie i znacznie skraca żywotność świetlówki. Gdyby do wnętrza obudowy statecznika (to ten kawałek tworzywa pomiędzy gwintem, a samą świetlówką) dostała się wilgoć lub krople wody, tragedia gwarantowana. Sam tego doświadczyłem i dobrze, że byłem przy tym i nie komu się krzywda nie stała. Można tym spowodować pożar lub porażenie kogoś. W zamkniętych oprawach natomiast, kompakt zużywa się szybciej. Ciepło, które emituje nie jest dostatecznie szybko odprowadzane do otoczenia przez co te źródła światła znacznie krócej działają. Co do temperatury barowowej i tego, jaka jest najbardziej odpowiednia -polecam akapit o kompaktach w pierwszym poście tego tematu. Tam jest wszystko wyjaśnione. Kompakt z gwintem e14 produkuje marka PHILIPS, a jej nazwa produktu to "Genie" i chyba maja tylko 8W (z gwintem e14). Temperatura barwowa –6400K. Pytaj o te. Na pewno są w katalogu produktów źródeł światła marki philips. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Witam . Mam pytanie czy opłacalene jest zakupienie świetłówek typy - imitująca światło dzienne - emiująca promienie UV Pytam się właśnie w tym temacie ponieważ wiem że moderatot bartosz trela ma dużo informacji na temat oświetlenia i pomógł dużo użytkownika tego forum . Ja chcem sobie właśnie zrobic jakąś pogrywe z oświetlaniem na moje sadzonki owadożernych i chcem się udzielić u was porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 6 Lipca 2007 Autor Share Napisano 6 Lipca 2007 Jeśli chodzi o świetlówki imitujące światło dzienne „day light” to jak najbardziej się nadają. Maja temperaturę barwową od 4000-6500K. Producenci wydzielają barwę dzienną chłodną i dzienną ciepłą analogicznie odpowiadająca temperaturze barwowej 4000K i 5200-6500K. Zarówno te z pierwszej grupy jak i drugiej są w porządku. Raczej proponowałbym wybór tych drugich 5200-6500K Jeśli chodzi o świetlówki z UV to odradzam. Te produkowane na cele terrarystyczne mają bardzo dużą ilość UV-B. I nieco mniej UV-A. W ŻADNYM WYPADKU NIE WOLNO STOSOWAĆ ŚWIETLÓWEK UV-C! Pisze o tym, bo wiem, że kiedyś pojawiła się taka inicjatywa. Można sobie bardzo łatwo zrobić krzywdę -patrząc na żarnik podczas pracy nie trudno o uszkodzenie wzroku. Takie świetlówki stosuje się w medycynie i akwarystyce do sterylizowania powietrza i wody. Wszelkie żywe stworzenia w obrębie świetlówki giną. UV-A i UV-B produkowane jest przez świetlówkę kosztem tego właściwego widma, jakie absorbuje chlorofil. Więc wybierając takie źródło światła należy liczyć się z tym, że zawiera ono niewielką ilość właściwego dla fotosyntezy widma. UV-B i UV-A wywiera na roślinach reakcję obronną poprzez produkcje barwnika, chroniącego chlorofil. Podobnie, jak skóra ludzka podczas opalania się. Jednak należy uważać. Nie polecam stosowania świetlówek UV z powodu zbytniej ilości tego promieniowania. Dla roślin wystarczy 0,5%UV-B, a najmniejsze z jakim się spotkałem to 5%, niekiedy wartość ta wynosi 20%! Nie trudno o wysuszenie roślin w bardzo krótkim czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avox Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Bartosz wielkie dzięki. Bardzo mi pomogłeś. Już zamówiłem sobie taką żarówkę w sklepie i mam nadzieję że niedługo będę ją miał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 6 Lipca 2007 Autor Share Napisano 6 Lipca 2007 Nie ma problemu. Po to tu jesteśmy, żeby sobie pomagać wedle posiadanej wiedzy i doświadczeniu. Tak działają fora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicha Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Witam panie Bartoszu a jakie by pan polecil mi oswietlenie do mucholowki ? Hmmm powiedzmy ze nie jestem jeszcze pewien czy wybiore zarowki czy swietlowki wiec jesli by to nie sprawilo klopotu to czy moglby mi pan zlozyc zestaw z obu rodzajow oswietlenia ? Acha dodam jeszcze ,ze mucholowka nie bedzie trzymana w terrarium tylko na oknie i to oswietlenie bedzie potrzebne w dni bez slonca itp. Co do ceny to hhmm oczywiscie w granicach rozsadku nie z najnizszej polki i nie z najwyzszej Jesli to jeszcze pomoze to bedzie to taka mucholowka http://www.nepenti.pl/rosliny_galeria-9-14...pula_Giant.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 11 Lipca 2007 Autor Share Napisano 11 Lipca 2007 Najprostszych chyba w takim przypadku rozwiązaniem jest kompakt zintegrowany (świetlówka energooszczędna) wkręcana do lampki, jak zwykła żarówka. Wystarczy nad muchówką na niewielkiej wysokości umieścić takie źródło światła 18-24W 6400-6500K i na pewno spełni ono należycie swoją rolę w pochmurne dni, podczas doświetlania zimą (koszt ok. 30zł). Jeśli zestaw –to 2x18W w technologii T8. Potrzebna będzie specjalna oprawa na takie świetlówki i same źródła światła odpowiednio dobrane. Koszta większe, jak pierwsze rozwiązanie ale na pewno się przyda z czasem, gdy pojawi się więcej roślin (koszt 100-180zł w zależności do tego, czy zakupisz gotową oprawę, czy zrobisz ją sam). A może kompakt niezintegrowany? Najlepsze dotychczas rozwiązanie jaki sugeruję. Koszta 100-150zł dla 24-55W. Trzeba jednak się nieco pobawić w montowanie całości, bo nie spotkałem się jeszcze z gotowymi oprawami dla tego typu źródła światła. Bynajmniej nie w Polsce. Jeśli chcesz, jakieś konkretne linki to raczej na PW. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yanek Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Najprostszych chyba w takim przypadku rozwiązaniem jest kompakt zintegrowany (świetlówka energooszczędna) wkręcana do lampki, jak zwykła żarówka. Wystarczy nad muchówką na niewielkiej wysokości umieścić takie źródło światła 18-24W 6400-6500K i na pewno spełni ono należycie swoją rolę w pochmurne dni Osobiście polecam Philipsa Tornado. Można ja kupić na Alledrogo w niezłej cenie. A może kompakt niezintegrowany? Najlepsze dotychczas rozwiązanie jaki sugeruję. Koszta 100-150zł dla 24-55W. Trzeba jednak się nieco pobawić w montowanie całości, bo nie spotkałem się jeszcze z gotowymi oprawami dla tego typu źródła światła. Jeśli na G23 to są gotowe belki Atmana. Niestety kosztują ok 80 zl. Ja trafiłem na fajny zestaw na wspomnianym już allegro. Oprawka razem ze statecznikiem, przewody, wszystko połączone po 3 kostką z wyprowadzeniem. Na jesienno-zimowe dni sklecę sobie zestaw z tego. A jeśli już jesteśmy przy kompakatach to muszę przyznać że świetlówki Narva oceanic Colour sprawują się świetnie. Nasiona kiełkują jak szalone, tłustosze się wybarwiają. Tylko ta cena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 11 Lipca 2007 Autor Share Napisano 11 Lipca 2007 Jeśli chodzi o kompakty z trzonkiem g23 to owszem, są na nie gotowe oprawy ale spotkałem się tylko z takimi 9W po 50zł. Taniej można kupić jedynie lampkę na biurko po 25zł i osobno odpowiednią świetlówkę. Również tylko 9W. 9W światła za taką cenę? Mówisz, że Atman takowe posiada? Są jeszcze ADA ale ta cena kilu tysięcy złotych ;D.... Fakt, aquarium colour kosztują nieco. Aż 30zł za 11W. Też posiadam taką i nieźle spisuje się przy siewkach. Do większych roślin polecam raczej większą moc. Sam używam mi. kompaktów niezintegrowanych 24W z trzonkiem 2g11. Niestety nie produkuje się specjalistycznych świetlówek przeznaczonych tylko dla roślin, z podbiciem w paśmie czerwieni, niebieskiego i fioletu (jak wyżej wspomniana specjalistyczna Narva aquarium color). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yanek Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Taniej można kupić jedynie lampkę na biurko po 25zł i osobno odpowiednią świetlówkę. Ja kupilem za 8,50 noweczke Troche przerobilem i siostra ma oswietlenie na 11 W Mówisz, że Atman takowe posiada? Posiada, nawet na 2G11 http://aqva-light.pl/shop.php?UID=33007a1d..._p=a0cf64e9f945 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 11 Lipca 2007 Autor Share Napisano 11 Lipca 2007 Szkoda, że na zdjęciu jest oprawa na 2xT8 18w ;D Ale nie ważne. Pewnie tylko proporcje są inne, a design ten sam. Fajna nawet. Cena dość abstrakcyjna jak na zasilanie konwencjonalne (9,99zł) i brak świetlówki w zestawie (30zł). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi