Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Widzę że wielu osobom pomagasz, więc może mi również pomożesz.

Obecnie posiadam świetlówki T-8: POWER GLO + SUN GLO (razem 80 W).

Rośliny rosną przyzwoicie ale wybarwiają się kiepsko. Porównywałem stare zdjęcia roślin co przyszły z nepenti z roślinami na dzień dzisiejszy i jak dla mnie to tragedia pod względem wybarwienia. Świetlówki znajdują sie 10-15 cm na roślinami.

Na razie chcę zmienić jedna świetlówkę (z czasem drugą), musi pasować do obecnego statecznika (nie chcę mieć dodatkowych opłat. Najlepsza zmianą wg. mnie będzie Sun Glo na Flora Glo, a z czasem Power Glo na Marine Glo. Jednak jeśli masz lepszy pomysł to z chęcią posłucham. Nie chcę popełniać tego samego błędu więc pytam się w tym temacie, obecnie priorytetem jest lepsze wybarwianie się roślin.

EDIT:

I jeszcze coś.

Jak to jest że podobno w Nepenti są zwykłe jarzeniówki i rosliny się tak super barwią, a ja mam niby firmowe świetlówki i roślinki słabo się wybarwiają? Wiem że sens tkwi w mocy i wysokości, ale u mnie przecież też są nisko a moc trochę słabsza.

Pozdrawiam

Edytowane przez Czatol
Odnośnik do odpowiedzi

W nepenti nie za zwykłych świetlówek, z tego co zauważyłem na zdjęciach, tylko specjalistyczne. Jedna lekko różowo-fioletowa dla intensyfikacji fotosyntezy, a dryga lekko zielona, dla lepszego wyglądu roślin (wizualnie).

Jako, że power-glo zawiera dużo barwy niebieskiej i niewiele czerwonej w swoim widmie, polecam zastosowanie flory-glo ze znacznym udiełem brakującego widma.

Sun-glo nie nadaje się zbytni ze względu na duży udział żółtego widma, który nijak ma się dla procesu fotosyntezy.

Power-glo może zostać, jeśli zakupisz nieco bardziej czerwoną.

Zdaje się tańszym odpowiednikiem flor-glo (hagen to jedna z droższych marek) jest:

Leuci –aquarium colour,

Narva –colour,

Ostram –fluora.

Wybarwianie się roślin tkwi również w promieniowaniu ultrafioletowym, jakie emituje Słońce. Specjalistyczne świetlówki (terrarystyczne), mają bardzo duży udział UV-A; UV-B, przez co mogą być niebezpieczne (Jeszcze nie sprawdziłem lamp do solarium). Zbyt dużo ultrafioletu powoduje poparzenie roślin, bardzo szybkie usychanie końcówek, mniejsze krople.

Choć jest to sprawa nieco zagadkowa. Część moich roślin wybarwia się bez problemu pod sztucznym oświetleniem odpowiedniej mocy (bez UV-A/B,) część z nich, ma z tym problem.

Ps. Dobierz świetlówkę takiej samej długości -mocy, a na pewno będzie pasowała do zasilania, które posiadasz.

Odnośnik do odpowiedzi

W 1 poście polecasz kompakty nie zintegrowane, chyba byłbym tym zainteresowany.

Jednak mało o nich wiem. Czy 1 - 38 W lub 3 - 11 W bedą lepsze od świetlówki T-5 - 40 W?

EDIT:

Jest jakas różnica pomiędzy statecznikiem elektroniczym 2x36 W a dwóma statecznikami po 1x36W ?

Edytowane przez Czatol
Odnośnik do odpowiedzi

Jedno i drugie ma swoje + i -.

Świetlówki kompaktowe 11W (chyba masz na myśli te z trzonkiem g23) polecam go naświetlania małych powierzchni, gdy rośliny skupione są na fragmencie kształtem przypominającego kwadrat, lub prostokąt o bardzo zbliżonej długości boków.

Świetlówka T5 natomiast, naświetlałaby prostokąt o znacznej długości, lecz w wąskim odcinku. Rośliny musiałyby być zgrupowane w szeregu.

Jedna świetlówka nie zawiera zazwyczaj spektrum barw w 100% odpowiadającego upodobaniom roślin. Gdy mowa o trzech, można kombinować z różnymi ich rodzajami.

T5 zasilane są statecznikami elektronicznymi. W związku z czym, mam trochę więcej światła przy mniejszym zużyciu prądu.

Komapkty z trzonkiem g23 (te 11W, choć są jeszcze 7, i 9) zasilane są dławikami magnetycznymi/konwencjonalnymi. Wiąże się to ze znaczna temperaturą ich podczas pracy (co może być problemem dla niektórych) i szybszym zużyciem źródła światła.

Jeśli miałbym wybierać, wolałbym 3x11W w technologii kompaktów niezintegrowanych (ja na nie mówię pół zintegrowane ze względu na wbudowany starter/zapłonnik i kondensator) z trzonkiem g23. Takie rozwiązanie jest droższe (jedna specjalistyczna świetlówka kosztuje ok. 30zł –Narwa aquarium color) ale dające większe możliwości (chociażby ze względu na możliwość włączania jednej, dwóch albo trzech świetlówek w miarę potrzeb). Zestawiłbym dwie specjalistyczne z jedną zwykłą dającą światło o temperaturze barwowej 6400K (znacznie tańszą, ok. 6zł za sztukę).

Różnica pomiędzy jednym, a dwoma statecznikami jest taka, że można włączać jedną świetlówkę jeśli mają oddzielne zasilanie, lub dwie, gdy pracują w trybie 2x...W.

Jeśli chciałbyś wyłączyć jedną świetlówką, a byłyby one podłączone do jednego zasilania, musiałbyś liczyć się z tym, że po niedługim czasie zniszczyłbyś zarówno urządzenie zasilające jak i źródło światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak wybiorę t-5.

Jednak nie wiem czy 2 świetlówki o długości 85 cm pokryją dobrze prostokąt 105x60 cm?

Czy istnieją stateczniki elektroniczne które oszczędzają dużo energii elektrycznej (w nie dużej różnicy cenowej od takich za 60 zł)? I czy stanie się coś jeśli do statecznika o mocy 40 W podłacze 36 W świetlówke?

EDIT:

Wymyśliłem taki zestaw:

Pierwsza świetlówka

Druga świetlówka

Dwa stateczniki

I jeszcze jakies oprawki się znajdzie.

Co ty na to, dobry zestaw? Jeśli masz inna propozycje to pisz, bo nie chce płacić za swój błąd.

Edytowane przez Czatol
Odnośnik do odpowiedzi

droga swietlowka jest bardzo dobra. sama takie ma i statecznik przez ciebie zaproponowany tez jest bardzo fajny :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w porządku.

Niestety technologii T5 uniemożliwia zastosowanie specjalistycznych świetlówek (dedykowanych specjalnie dla roślin, lub kreowaniu zestawów różnego przeznaczenia) ze względu na znaczną cenę, która kilkukrotnie (co najmniej 2x) przewyższ koszta zakupu zwykłych T5 o barwie dziennej.

Te, o temperaturze barwowej z zakresu 6000-6800K wydają się być odpowiednie, ale dają gorsze rezultaty jak specjalistyczne T5.

Chyba, że pójdziesz na kompromis.

Zakupisz jeden statecznik 2x39W, które musiałby świecić zawsze jednocześnie (można by manipulować czasem naświetlania), a w zamian za to, dwie specjalistyczne (droższe) świetlówki t5.

Na przykład bardzo dobrej marki Aqua Medic „ PLANT Grow”.

Odnośnik do odpowiedzi

bae83c6d6fc9.jpg

Wykres trochę nie wyraźny ale co nie co widać. Widmo jest wysokie na 340, 490 i 660 ( tylko te ostatnie pasuje wzgledem poprzednich wypowiedzi.

Lepiej jak są 2 takie same czy 2 różne świetlówki. Jeśli ta druga opcja to możesz zasugerowałbyś mi jakomś inna dobrą świetlówkę która byłaby w parzę z PLANT Grow, wogóle to jakie to sa te specjalistyczne?

Statecznik może być 2x40W bo i tak zawsze święcą razem świetlowki. Czyli do tego statecznika podepne dwie świetlówki 39 Watowe i będzie wszystko OK ?

Edytowane przez Czatol
Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć, jakie wartości widnieją na osi Poziomej.

W doborze oświetlenie rozpatruje się nie tyle konkretne wartości, co pasma.

Jak wiadomo, fotosynteza przebiega najintensywniej w pasmach niebieskiego/fioletu oraz czerwieni.

Źródła światła dobiera się tak, aby właśnie najwięcej było tych barw. W związku z tym, należy kreować tak oświetlenie, alby dobrać pasujące do siebie źródła światła.

Jeśli ktoś chce jedno punktowe/liniowe źródło światła polecam te, o temperaturze barwowej 6500K. Jeśli zestaw składa się z dwóch świetlówek, należy dobrać dwie uzupełniające się (najlepiej specjalistyczne).

Przy trzech źródłach światła i większej ilości jest duże pole do popisu. Warto wtedy zastosować jedną świetlówkę z zielona barwą światła dla polepszenia efektu wizualnego (choć wiadomo, że w zielonej barwie proces fotosyntezy przebiega najsłabiej).

Te dwie, podane przez mnie są w porządku. Nie tyle uzupełniają się, co mają widmo w dobrym miejscu i pomimo niewielkiego udziału zielenie (na wykresie widoczny jest skok w zielonej barwie) dwa takie źródła światła będą super ze sobą współgrały.

Jeśli chcesz poprawić nieco efekt wizualny kosztem intensywności fotosyntezy, jedną z nich zastąp zwykła dzienną 5000-6500K.

Świetlówka Plant Gro bowiem, emituje światło o barwie nieco fioletowej (pod względem wizualnym, po wymieszaniu całego spektrum).

O aspektach barw pisałem w tym temacie.

Statecznik, który podałem w linku, zasila dwie świetlówki t5 39W bez względu, czy jest to planat gro, czy philips auqarelle. Chodzi o technologię źródła światła (T5), a nie konkretny produkt.

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki Bartek za tyle pisania.

W poniedziałek chyba już zamowie cały zestaw (2x Plant Grow, Statecznik i oprawki).

I jeszcze jedno, tak z ciekawości. Co wpływa w świetlówkach (któreś widmo?) na wybarwianie się roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy to nie wiem, od której konkretnie barwy światła rośliny nabierają barwy. O ile w ogóle od którejś z nich. Nie dotarłem jeszcze do takich informacji.

Synteza barwnika zależy od mikroelementów, udziału UV w widmie jak i również od mocy światła (jako reakcja obronna, barwnik chroni chlorofil).

Miałem do czynienia z potężną ilością różnorodnych źródeł światła. Zarówno naocznie jak i w praktyce. Dobrze skomponowany zestaw i wiele innych czynników wpływa na pięknie wyglądające rośliny. Światło to nie wszystko, choć stanowi większość.

Jeśli chodzi o zestaw –Ty sugerowałeś zwykłe T5 i dwa stateczniki, a ja jeden statecznik i dwie specjalistyczne świetlówki. Cenowo oba zestawy są sobie równe.

Naprawdę warto zainwestować i wydać nieco kasy, żeby potem można było cieszyć się ładnymi roślinami.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje że właśnie teraz moje rośliny znajdą u mnie idealne warunki.

Gdyby nie post o tym 1 stateczniku pewnie bym przepłacił 50 zł i za to Ci bardzo dziękuje.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Prawdopodobnie 2piny. Czyli dwie końcówki, za pomocą których świetlówka uruchamia się po osadzeniu jej w specjalnym uchwycie/gnieździe.

Np.: ta świetlówka ma 4p. 4piny –4końce.

prawieJakSylvania.jpg

Twoja ma 2 i wygląda nieco inaczej.

Pewnie chodzi o świetlówkę kompaktową niezintegrowaną z trzonkiem g23.

Coś takiego?

G23.GIF

Pozostałe wartości:

Temperatura barwowa 4000K, współczynnik oddawania barw Ra>80<90, moc 9W

Czyli taka sobie. Jeśli nie masz nic innego, może służyć jako doświetlenie 2-3doniczek.

Odnośnik do odpowiedzi