Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam dwie świetlówki:

sylvania gro-lux 25W

sylvania aqua star 25W

Roślinki mają śliczne kropelki ale nie wybarwaiają się :( . Szukam zatem innych świetlówek, czy możecie coś doradzić. Proszę o opinie osób u których roślinki ładnie się wybarwiały.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

czytałem to ale nie rozumiem, mam tylko pytanie czy taka żarówa może być http://www.allegro.pl/item261660368_zarowk...y_50w_ot_.html?? jeśli tak to do jakiego dużego terrarium starczy??

Edytowane przez MariuszG
Może tak bez wulgaryzmów !
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz do terrarium to z tego co wypowiadają się inni userzy to dużo bardziej nadają się świetlówki nie zintegrowane (te długie),

kupujesz oprawę 2x18W i 2 świetlówki po 18W z odpowiednią barwą i podbiciem w odpowiednich kolorach i rośliny powinny rosnąć.

Jeśli nie będziesz wiedział jaką świetlówkę zastosować to zapytaj tutaj napewno ktoś odpowie :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Mam pytanie do posiadaczy dzbanków w terra z doświetlaniem- ja zainstalowałem w swoim terra świetlówkę 6500 k 2900 lumenów i jakoś niby rośliny rosną, ale dzbanki im nie chcą się zabrać do roboty, nawet ogonki z zarodkami się nie wydłużają....co do wilgotności to jest w miarę duża. A może 1 świetlówka nie wystarczy? Proszę o odpowiedz.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość killer88

Witam,

Z wielkim zaciekawieniem przeczytalem powyzszy przeglad zrodel swiatla dla roslin. W zwiazku z ograniczeniami, moge zakupic wylacznie swietlowke 15W lub swietlowke kompaktowa zintegrowana o podobnej mocy, zwracam sie sie z nastepujacym zapytaniem. Czy lepsza bedzie PHILIPS Aquarelle TL-D Świetlówka 15W czy moze Philips Tornado(zarowka energoszczedna).

Swietlowke znalazlem na allegro http://www.allegro.pl/item272622833_philip...w_zoolight.html .

Dodam tylko, ze zamierzam doswietlac 6-7 roslin(praktycznie same rosiczki) stojace w akwarium 60 litrowym.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi