Bialy2007 Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 (edytowane) Mi sie wydaje że Aquarelle. Mam 18W i roślinki pod nią bardzo dobrze się barwią Edytowane 24 Listopada 2007 przez Bialy2007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawipb Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Znalazłem w szafie 2 świetlówki i chciałem zapytac czy nadają sie do naświetlania roślin. To jej nazwa: Tungsram 511672 F20W/74 950ln Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 O ile sie nie mylę świetlówki te maja temperaturę barwy 4000K i współczynnik oddawania barwy 7 :\ czyli raczej kiepsko. Na pewno bezie sie lepiej sprawowała niż zwykła świetlówka kompaktowa, ale rewelacyjna to ona nie jest. Poza tym będziesz potrzebował osprzęt do odpalenia tych świetlówek. Ostatnio w obi kupiłem świetówke o barwie 4000K współczynniku oddawania barwy - 9 i mocy 20W za 10zł. Fakt że barwa trochę niska ale rosiczki ładnie przy niej rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawipb Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Dzięki. A mozesz mi napisać pełną nazwę tej świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Świetlówka jest firmy Kanlux. A masz dławik i starter ? za dławik dasz około 15 zł za oprawę kolejne 15zł najtaniej. Wedłog mnie jeżeli masz mało roślin poszukaj świetlówki kompaktowej o wysokiej temperaturze barwy np. Pollux. Rok temu za taką świetlówek o barwie 6400K zapłaciłem 15zł. Używam ją do teraz bo rośliny rosną pod nią rewelacyjnie a regular wygląda jak green red dla niedowiarków zdjęcie --> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/365c71546e60ec3f.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawipb Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Mam wszystko tylko mi brakuje świetlówki ale dzisiaj chyba się wybiore do OBI. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Tak sobie myślę, że może to oczywiste, ale warto dodać, że powyższe przydatne wiadomości i informacje w tym poście, zresztą bardzo fachowe, nie dotyczą się każdej rośliny, chodzi mi o barwy światła. Rosliny czerwone i bordowe, jak D. muscipula odmiana "akai ryu" lub S. purpurea będą dobrze rosły w proponowanych temperaturach barwowych, ale zauważyć jednak trzeba, że takie rosliny oprócz chlorofilu posiadają duże ilosci karotenoidów które wychwytują świato zielone, i pomagają wytworzyć z niego energię, jakiej zdolności sam chlorofil nie ma. Dlatego światło którego widmo posiada dużą ilość fal pomiędzy 500-600 nm też będzie przydatne w procesie fotosyntezy u takich roślin. Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Neko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawipb Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 Nie było zbytnio dużego wyboru Kupiłem Sun glo 20W 4200K. Lepsza taka niż żadna. Obecnie mnie nie stać na droższą. W poprzednią zimę roślinki przeżyły bez doświetlania więc teraz tez dadzą rade. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlos10 Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 http://www.allegro.pl/item289845197_swietl...k_dzienna_.html czy taka świetlówka nadaje się do oświetlenia 2-3 roślin ? tzn czy wystarczy jedna ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 http://www.allegro.pl/item289845197_swietl...k_dzienna_.html czy taka świetlówka nadaje się do oświetlenia 2-3 roślin ? tzn czy wystarczy jedna ? Nadaje się i spokojnie starczy, ale szybko sie zbieracie jak już dzień się spowrotem wydłuża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg07 Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 To ja też zapytam , co myślicie o połączeniu tych dwóch świetlówek: http://www.allegro.pl/item286242512_sylvan...w_zoolight.html http://www.allegro.pl/item286238665_philip...w_zoolight.html W pierwszej kolejnośći chodzi mi o wzrost a w drugiej o wybarwianie, może ktoś ich uzywa?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 znalazlem takie cos http://allegro.pl/item285983068__oprawa_be...2x18w_adma.html czy bedzie ok ? nie wiem co ma w srodku no i nie wiem jakie swietlowki dac do tego, myslalem aby dac 2 rozne jednak czy nie bedzie lepiej kupic 2 poluxy ? (lepiej i taniej) pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 (edytowane) znalazlem takie cos http://allegro.pl/item285983068__oprawa_be...2x18w_adma.html czy bedzie ok ? nie wiem co ma w srodku no i nie wiem jakie swietlowki dac do tego, myslalem aby dac 2 rozne jednak czy nie bedzie lepiej kupic 2 poluxy ? (lepiej i taniej) pozdrawiam Będzie ci to bzyczeć i migać bo ma statecznik elektromagnetyczny, tak poza tym powinno być ok Zawsze lepiej jest mieć dwie różne świetlówki, nie trafisz dwóch modeli o takim samym rozkładzie widma No ale jak wolisz, to jakiejś ogromniastej różnicy nie robi Brakuje mi tu tylko odbłyśnika, albo wylkombinujesz coś sam, albo Ci będzie świecić po oczach Edytowane 30 Grudnia 2007 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 Będzie ci to bzyczeć i migać bo ma statecznik elektromagnetyczny, tak poza tym powinno być ok.... Tak sie dzieje jeżeli używamy źle dobranego/uszkodzonego startera albo tzw startera uniwersalnego, starter powinien być dobrany do mocy świetlówki, natomiast startery uniwersalne o podanych mocach świetlówki np. 4...40W według mnie do niczego sie nie nadają. Odpalą świetlówkę ale będzie ona migać. Można łatwo sprawdzić czy to wina startera, po prostu po odpaleniu świtówki możemy go wykręcić ( jest potrzeby tylko podczas odpalania świetlówki) i świetlówka powinna świecić dalej ale już bez migotania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 Ciekawe, zawsze myślałam, że jest to spowodowane pewną 'nierównością' prądu nawet po zamienieniu tego na prąd stały. Nie wydaje mi się, żeby przy składaniu takiej belki ktoś bawił się w to o czym piszesz, więc w sumie efekt bedzie ten sam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi