Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

O ile sie nie mylę świetlówki te maja temperaturę barwy 4000K i współczynnik oddawania barwy 7 :\ czyli raczej kiepsko. Na pewno bezie sie lepiej sprawowała niż zwykła świetlówka kompaktowa, ale rewelacyjna to ona nie jest. Poza tym będziesz potrzebował osprzęt do odpalenia tych świetlówek. Ostatnio w obi kupiłem świetówke o barwie 4000K współczynniku oddawania barwy - 9 i mocy 20W za 10zł. Fakt że barwa trochę niska ale rosiczki ładnie przy niej rosną.

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówka jest firmy Kanlux. A masz dławik i starter ? za dławik dasz około 15 zł za oprawę kolejne 15zł najtaniej. Wedłog mnie jeżeli masz mało roślin poszukaj świetlówki kompaktowej o wysokiej temperaturze barwy np. Pollux. Rok temu za taką świetlówek o barwie 6400K zapłaciłem 15zł. Używam ją do teraz bo rośliny rosną pod nią rewelacyjnie a regular wygląda jak green red :P dla niedowiarków zdjęcie --> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/365c71546e60ec3f.html

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myślę, że może to oczywiste, ale warto dodać, że powyższe przydatne wiadomości i informacje w tym poście, zresztą bardzo fachowe, nie dotyczą się każdej rośliny, chodzi mi o barwy światła.

Rosliny czerwone i bordowe, jak D. muscipula odmiana "akai ryu" lub S. purpurea będą dobrze rosły w proponowanych temperaturach barwowych, ale zauważyć jednak trzeba, że takie rosliny oprócz chlorofilu posiadają duże ilosci karotenoidów które wychwytują świato zielone, i pomagają wytworzyć z niego energię, jakiej zdolności sam chlorofil nie ma. Dlatego światło którego widmo posiada dużą ilość fal pomiędzy 500-600 nm też będzie przydatne w procesie fotosyntezy u takich roślin.

Edytowane przez Neko
Odnośnik do odpowiedzi

Nie było zbytnio dużego wyboru :( Kupiłem Sun glo 20W 4200K. Lepsza taka niż żadna. Obecnie mnie nie stać na droższą. W poprzednią zimę roślinki przeżyły bez doświetlania więc teraz tez dadzą rade.

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem takie cos

http://allegro.pl/item285983068__oprawa_be...2x18w_adma.html

czy bedzie ok ? nie wiem co ma w srodku :huh:

no i nie wiem jakie swietlowki dac do tego, myslalem aby dac 2 rozne :)

jednak czy nie bedzie lepiej kupic 2 poluxy ? (lepiej i taniej)

pozdrawiam

Będzie ci to bzyczeć i migać bo ma statecznik elektromagnetyczny, tak poza tym powinno być ok

Zawsze lepiej jest mieć dwie różne świetlówki, nie trafisz dwóch modeli o takim samym rozkładzie widma :) No ale jak wolisz, to jakiejś ogromniastej różnicy nie robi

Brakuje mi tu tylko odbłyśnika, albo wylkombinujesz coś sam, albo Ci będzie świecić po oczach

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Będzie ci to bzyczeć i migać bo ma statecznik elektromagnetyczny, tak poza tym powinno być ok....

Tak sie dzieje jeżeli używamy źle dobranego/uszkodzonego startera albo tzw startera uniwersalnego, starter powinien być dobrany do mocy świetlówki, natomiast startery uniwersalne o podanych mocach świetlówki np. 4...40W według mnie do niczego sie nie nadają. Odpalą świetlówkę ale będzie ona migać. Można łatwo sprawdzić czy to wina startera, po prostu po odpaleniu świtówki możemy go wykręcić ( jest potrzeby tylko podczas odpalania świetlówki) i świetlówka powinna świecić dalej ale już bez migotania.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, zawsze myślałam, że jest to spowodowane pewną 'nierównością' prądu nawet po zamienieniu tego na prąd stały.

Nie wydaje mi się, żeby przy składaniu takiej belki ktoś bawił się w to o czym piszesz, więc w sumie efekt bedzie ten sam

Odnośnik do odpowiedzi