Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, stateczniki elektroniczne i "normalne" różnią sie głównie tym, że na elektronicznych unikasz tzw. zimnego startu, co za tym idzie przedłużając żywotność świetlówki ....

Dokładnie odwrotnie tradycyjny układ z dławikiem i starterem nie wykorzystuje zimnego startu, wprost przeciwnie przez dosyć długi czas wykorzystują włókna żarzenia na końcach świetlówki do rozgrzania gazów. Natomiast stabilizatory elektroniczne używają zimnego startu do odpalenia świetlówki pomijają kompletnie układ żarzenia co oczywiście negatywnie wpływa na żywotność świetlówki, ale układy elektroniczne po krótkim czasie obniżają napięcie zasilania co wydłuża jej żywotność i nie ma wpływu na jasność świecenia. Napięcie może być obniżone nawet do 60V bez zmiany jasności świecenia.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Poczytalam troche artykuł przed wyborem swietlowki i zakupilam do mojej jedynej belki w akwarium- Narva Oceanic Color-> 15W, 6500K, widmonarvacolor.gifo takie i mam z nia maly problem. Jakkolwiek rozwoj roslin jest calkiem poprawny, ladnie rosna i dziela sie to moje doswiadczenie pokazuje ze jest jeden mankament- otoz rosliny nie wybarwiaja sie, no przynajmniej niedostatecznie- wszystkie sa ledwie czerwonawe, tlustosze zielone jak salata. Czy ma moze ktos doswiadczenie z innymi swietlowkami 15W (nie umiem sama wymienic calego ukladu) ktore latwo w miare dostac i powoduja ladniejsze wybarwianie sie roslin (nie hamujac jednoczesnie wzrostu)? Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc przy wyborze, bo teoria teorią a jednak praktyka kieruje sie swoimi prawami :)

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu wrzuciłam skan ulotki którą dostałam razem ze świetlówką która świetlówka do czego się nadaje na owadożerach w dziale teraria i sprzęt

Jest tam kategoria Wybarwiajace i pare innych

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem schemat który podał wcześniej kolega i zastosowałem elektronikę ze świetlówki kompaktowej za 3,5zł do odpalenia 13W świetlówki, efekt jest naprawdę niezły, świetlówka świeci dużo jaśniej i nie ma efektu migotania. Jutro sprawdzę z 20W świetlówka i zamotuje w akwarium.

Ostrzegam że w elektronika sterująca świetlówką wytwarza bardzo wysokie napięcie. Jeżeli nie znasz sie na tym nawet nie probuj podłączać tego układu samodzielnie.post-641-1200088384_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Elektoniki z najtańszych żarówek energooszczędnych ponoć nie są najlepsze. Osoby, które na ten pomysł wpadły proponują używanie tych nieco droższych 7-10zł. (ja się na tym nie znam i nie wiem czemu). Ważne natomiast jest aby elektronika była zawsze o 1-3W silniejsza od mocy świetlówki do której jest zakładana np. do świetlówki 18W. dajemy elektronikę z żarówki 21W.

Cieszę sie, że jednak ktoś spróbował i jest zadowolony.

Odnośnik do odpowiedzi

Elektoniki z najtańszych żarówek energooszczędnych ponoć nie są najlepsze. Osoby, które na ten pomysł wpadły proponują używanie tych nieco droższych 7-10zł.
Generalnie te droższe kompakty zintegrowane mają wewnątrz układ z gorącym zapłonem, a te tańsze z zimnym. Obawiam się jednak, że nawet te droższe kompakty z przedziału 7-10zł nalezą również do tej pierwszej grupy -układów z zimnym zapłonem i użycie droższych kompaktów jest nieuzasadnione.

I tak dane źródło światła nadaje się do oświetlania roślin krócej, niż wynosi jej żywotność zatem stosowanie zimnego zapłonu, pomimo szybszego zużycia źródła światła nie jest w tym aspekcie brane pod uwagę.

Elektronika z kompaktów, nawet tych tańszych jest dobrym rozwiązaniem ale NIE DLA WSZYSTKICH!

Na pewno nie dla tych, którzy nie mają wiedzy i doświadczenia w tym temacie.

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie te droższe kompakty zintegrowane mają wewnątrz układ z gorącym zapłonem, a te tańsze z zimnym. Obawiam się jednak, że nawet te droższe kompakty z przedziału 7-10zł nalezą również do tej pierwszej grupy ....

Nie zgodzę sie z tym stwierdzeniem ponieważ rozebrałem kilka kompaktów nawet najtańszych za 3,5zł i wykonane były z zapłonem gorącym.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

dzięki za odpowiedz a ile kosztuje ta świetlóka aquarell?? bo za niedługo kupuje świetlówki dla roślinek i chce obliczyć ile mnie to wyjdzie.A ile zapłaciłeś za oby dwie świetlówki i oprawki??

Edytowane przez hodowca177
Odnośnik do odpowiedzi

A jak roślinki sie barwią pod nimi i jak rosną?? bardzo potrzebny jest ten statecznik bo nie chce wydawać aż tyle bo mam troche mało kasy?? jest jakieś tańsze rozwiązanie z tymi świetlówkami??

Edytowane przez hodowca177
Odnośnik do odpowiedzi