greg07 Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 Jak barwią to narazie nie zauważyłem...rosną pod nimi ładnie a co do statecznika to nie wiem ile sam kosztuje bo kupiłem go razem z zestawem na allegro za 79zl i przelozylem do innej belki, poszukaj na allegro albo gdzieś tańszego zestawu pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hodowca177 Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 A czy ta świetlóka sie nada philips TL-D food pro 18w/79??to jest świetlówka do wędlin do lady chłodniczej.Znalazłem tą świetlówke u taty w sklepie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 A co sądzicie o tej świetlówce - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=304824305 ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 mam pytanie czy to żę świetlówka jest nad szklaną pokrywą terra to jakoś wplywa na światło emitowane przez nią??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Na światło emitowane nie, na światło docierajace do roślin zdaje się, że tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 A czy to jest duży wpływ??? dodam żę oslona jest wykonana ze szkola o grubości 5mm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 A czy ta świetlóka sie nada philips TL-D food pro 18w/79??to jest świetlówka do wędlin do lady chłodniczej.Znalazłem tą świetlówke u taty w sklepie. Według mnie sie nie nadaje bo to może być świetlówka bakteriobójcza. A czy to jest duży wpływ??? dodam żę oslona jest wykonana ze szkola o grubości 5mm O ile dobrze pamiętam to szkło nie przepuszcza ultrafioletu. Ale nie wiem czy ma to wpływ na fotosyntezę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pufcio Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 Na fotosyntezę ma raczej marginalny wpływ. Dużo ważniejszy jest jednak wpływ tegoż światła na wybarwianie liści. Ten czerwony barwnik ma być ochroną przez ultrafioletem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 (edytowane) Mam pytanie czy ważne jest jaką moc ma świetlówka, bo chce sobie kupic do oświetlania paru roślinek. I na jaką odległość trzeba oświetlać?? Nie wiecie może gdzie można kupić świetlówke kompaktową 6500k z gwintem E14?? Edytowane 8 Lutego 2008 przez megi_l1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 Trochę nie czytałem tematu długo, ale to nawet dobrze, bo mogę wreszcie coś sensownego napisać po czasie i paru doświadczeniach. Poza tym mam już w miarę sporą wiedzę na temat fotosyntezy. Otóż: -fotosynteza nie zależy od ultrafioletu, tak więc lampy UV są zbędne -rośliny nie muszą się wybarwiać w obronie przed ultrafioletem-jeśli maja dużo światła są w stanie asymilować tyle energii żeby wytworzyć barwniki w swoich organizmach, poza tym kolorowe dzbanki w naturze mają również za zadanie przyciągnąć owady -czas naświetlania jest niezmiernie ważny- u mnie dzbanki przy 12 godzinach dziennie nie chciały puszczać nawet zarodków, wystarczyło im dać 13-14 godzin dziennie a zarodki zaczęły wreszcie rosnąć i się już "pompują" -fotosynteza i rozwój roślin zależy od kilku czynników m.in. temperatury, stężenia CO2, ilości światła i wilgotności- wystarczy że jeden czynnik będzie za słaby i wszystko zaczyna szwankować, bądź odwrotnie- jeśli jeden czynnik jest ponad normę to też będzie źle Poza tym odnosząc się bardziej do oświetlenia, to u mnie przy 36W świetlówce silvania lynx(6500K 2900l) której całkowity koszt z całą oprawą wynosi ok 36zł rośliny pięknie się wybarwiają i rosną bardzo szybko (np małe dzbanki sanguinea mają średnio 1 dzbanek na tydzień) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 A co myślicie o oświetlaniu roślin lampami metalohalogenowymi(HQI)?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 Drogo i grzeją się niesamowicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 (edytowane) Chodzi mi głównie o to czy światło z tego źródła nadaje się do oświetlania... Bo świetlówki T5 to rozmiarami tylko 8W by mi pasowały, a takich to musaiłbym kilka włożyć... A wydaje mi się że lepiej doświetli wyższe zbiorniki... Tylko jak z jakością światła?? czy będzie odpowiadać owadożernym... Edytowane 15 Marca 2008 przez ArturMaly Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 Nadają się do tak zwanego wegetatywnego wzrostu rośliny. Nie nadają sie do generowania kwitnienia (prawdopodobnie brak podczerwieni). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 (edytowane) Czyli lepiej zainwestować w kilka 8watowych T piątek? A może lepsze okazały by się Niezintegrowane świetlówki kompaktowe z trzonkiem G23 lub 2G11?? Ale czy dno będzie dobrze naświetlone(zbiornik o wysokości 100-130cm)?? Pozdrawiam... P.S. FLYTRAP.PL - fajna stronka Edytowane 15 Marca 2008 przez ArturMaly Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi