Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Jak barwią to narazie nie zauważyłem...rosną pod nimi ładnie a co do statecznika to nie wiem ile sam kosztuje bo kupiłem go razem z zestawem na allegro za 79zl i przelozylem do innej belki, poszukaj na allegro albo gdzieś tańszego zestawu pzdr

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A czy ta świetlóka sie nada philips TL-D food pro 18w/79??to jest świetlówka do wędlin do lady chłodniczej.Znalazłem tą świetlówke u taty w sklepie.

Według mnie sie nie nadaje bo to może być świetlówka bakteriobójcza.

A czy to jest duży wpływ??? dodam żę oslona jest wykonana ze szkola o grubości 5mm

O ile dobrze pamiętam to szkło nie przepuszcza ultrafioletu. Ale nie wiem czy ma to wpływ na fotosyntezę ?

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy ważne jest jaką moc ma świetlówka, bo chce sobie kupic do oświetlania paru roślinek. I na jaką odległość trzeba oświetlać?? :):) Nie wiecie może gdzie można kupić świetlówke kompaktową 6500k z gwintem E14??

Edytowane przez megi_l1
Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nie czytałem tematu długo, ale to nawet dobrze, bo mogę wreszcie coś sensownego napisać po czasie i paru doświadczeniach. Poza tym mam już w miarę sporą wiedzę na temat fotosyntezy. Otóż:

-fotosynteza nie zależy od ultrafioletu, tak więc lampy UV są zbędne

-rośliny nie muszą się wybarwiać w obronie przed ultrafioletem-jeśli maja dużo światła są w stanie asymilować tyle energii żeby wytworzyć barwniki w swoich organizmach, poza tym kolorowe dzbanki w naturze mają również za zadanie przyciągnąć owady

-czas naświetlania jest niezmiernie ważny- u mnie dzbanki przy 12 godzinach dziennie nie chciały puszczać nawet zarodków, wystarczyło im dać 13-14 godzin dziennie a zarodki zaczęły wreszcie rosnąć i się już "pompują"

-fotosynteza i rozwój roślin zależy od kilku czynników m.in. temperatury, stężenia CO2, ilości światła i wilgotności- wystarczy że jeden czynnik będzie za słaby i wszystko zaczyna szwankować, bądź odwrotnie- jeśli jeden czynnik jest ponad normę to też będzie źle

Poza tym odnosząc się bardziej do oświetlenia, to u mnie przy 36W świetlówce silvania lynx(6500K 2900l) której całkowity koszt z całą oprawą wynosi ok 36zł rośliny pięknie się wybarwiają i rosną bardzo szybko (np małe dzbanki sanguinea mają średnio 1 dzbanek na tydzień)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Chodzi mi głównie o to czy światło z tego źródła nadaje się do oświetlania...

Bo świetlówki T5 to rozmiarami tylko 8W by mi pasowały, a takich to musaiłbym kilka włożyć...

A wydaje mi się że lepiej doświetli wyższe zbiorniki...

Tylko jak z jakością światła?? czy będzie odpowiadać owadożernym...

Edytowane przez ArturMaly
Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lepiej zainwestować w kilka 8watowych T piątek?

A może lepsze okazały by się Niezintegrowane świetlówki kompaktowe z trzonkiem G23 lub 2G11??

Ale czy dno będzie dobrze naświetlone(zbiornik o wysokości 100-130cm)??

Pozdrawiam...

P.S. FLYTRAP.PL - fajna stronka :)

Edytowane przez ArturMaly
Odnośnik do odpowiedzi