Marrom Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 8 wat zdecydowanie odradzam. Zbyt mało światła w stosunku do zużytego prądu. Sens jest dopiero od 18 W. Im więcej W tym lepsza wydajność świetlna. Świetlówki z trzonkiem G23 lub 2G11 to dość fajna rzecz bo przy sporej mocy są dość krótkie, mają dość dużą wydajność świetlną. Grzeją się jednak odrobinę. I jeśli zależy nam na typowej roślinnej to nie wiem czy sa dostępne w sprzedaży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 Bo najprawdopodobniej będę mieć zbiornik 50x50x100-150 (gł x sz x wys) i nie wiem czym świecić :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 Trochę niewymiarowy zbiornik. Albo energooszczędna w kształcie koła lub kuli albo trzonkiem G23 lub 2G11 - najlepiej powyżej 20W. Na przykład świetlówka Master PL-L 36W ma długość 417 mm. Do tego odbłyśnik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Ja używam świetlówki z trzonkiem 2G11 o mocy 18W, ale przy takiej wysokości jest za słaba . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Oczywiście świecenie z 1 metra nie wchodzi w rachubę. 40-50 cm dla wyższych mocy i około 30 cm dla 18 W powinno być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Witam. Do tej pory używałem do oświetlenia moich dzbanków dwóch świetlówek 6500 K 1000lm 20 W. Rośliny ładnie rosną, puszczają dzbanki ale postanowiłem troszkę poeksperymentować i dzisiaj kupiłem świetlówkę 18 W 4000K 1350 lm i zastąpiłem nią jedną ze świetłowek. Czy takie rozwiązanie będzie bardziej wydajne tzn. czy rośliny lepiej będą rosły, wybarwiały się? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Z tego co pisał kiedyś marrom wychodzi, że rośliny wybarwiają się pod wpływem UV, a ty tu masz przewagę czerwonego światła czyli wątpię by były bardziej kolorowe, za to podczerwień ponoć ma wpływ na kwitnienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Buduje właśnie terra o wymiarach 120cm x 80cm x 85cm (szerokość x głębokość x wysokość). Będą w nim rosły dzbaneczniki górskie a będzie stało na wschodnim oknie. Jakie będzie odpowiednie oswietlenie? Wystarczą 3 świetlówki po 30W T8? Razem daje to 90W czyli całkiem sporo ale z drugiej strony terra będzie również dość wysokie. Rano przez okno będzie wpadało sporo bezpośredniego słońca. Jeśli wystarczą 3 świetlówki to jakie wybrać? Dzbanki mają ładnie rosnąć i się wybrawiać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Najlepiej wybrać 3 różne świetlówki, myślę że 90W + słonko wystarczy spokojnie, nawet przy tej wysokości. Proponuje coś z przewagą czerwieni, coś z przewagą błękitu, a z przodu często się radzi umieścić świetlówkę z większym podbiciem zieleni w widmie bo ładniej zawartość terra wygląda. Dużo błękitu ma narva oceanic blue albo philips aquarelle Czerwień znajdziesz we wszystkich typowych żółtawo świecących świetlówkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Co powiecie na taki zestaw: http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/.../products_id/94 blekit http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/250 czerwien I jaka trzecia do tego? Szukałem wg rad Szamanki czegos z zielonym ale niemoge zabradzo znaleźć. Ew takie cuś znalazłem http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/245 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Wg mnie jak najbardziej dobry zestaw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Podziekowal W nagrode ( ) za jakies pol roku wrzuce mam nadzieje ładne zdjęcia dzbanków górskich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Mam dwie świetlówki 18W T8 Sylvania Standart Daylight. Sprawdzą się do dzbaneczników?? Wiecie może jaką mają temperaturę barwną?? Nigdzie nie mogę znaleźć.:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Mam pytanie jakie powinienem wybrac oświetlenie. Dokładnie jakiej firmi itp. żeby roślinki miały kropelki dobrze rosly i wybarwialy sie. Stoja na parepecie o wymiarach ok. 25 x 150cm. Nie sa rozstawione na calym parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Chce kupić świetlówki dla roślin. Myślałam o osram-fluora co można by do niej dokupić??. Zastanawiem też się nad oceanic colour i też nie wiem co by do niej pasowało?? Macie jakieś propozycje dobrych, pasujących do siebie dwóch świetlówek??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi