Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

8 wat zdecydowanie odradzam. Zbyt mało światła w stosunku do zużytego prądu. Sens jest dopiero od 18 W. Im więcej W tym lepsza wydajność świetlna.

Świetlówki z trzonkiem G23 lub 2G11 to dość fajna rzecz bo przy sporej mocy są dość krótkie, mają dość dużą wydajność świetlną. Grzeją się jednak odrobinę. I jeśli zależy nam na typowej roślinnej to nie wiem czy sa dostępne w sprzedaży.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Witam. Do tej pory używałem do oświetlenia moich dzbanków dwóch świetlówek 6500 K 1000lm 20 W. Rośliny ładnie rosną, puszczają dzbanki ale postanowiłem troszkę poeksperymentować i dzisiaj kupiłem świetlówkę 18 W 4000K 1350 lm i zastąpiłem nią jedną ze świetłowek. Czy takie rozwiązanie będzie bardziej wydajne tzn. czy rośliny lepiej będą rosły, wybarwiały się? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pisał kiedyś marrom wychodzi, że rośliny wybarwiają się pod wpływem UV, a ty tu masz przewagę czerwonego światła czyli wątpię by były bardziej kolorowe, za to podczerwień ponoć ma wpływ na kwitnienie

Odnośnik do odpowiedzi

Buduje właśnie terra o wymiarach 120cm x 80cm x 85cm (szerokość x głębokość x wysokość). Będą w nim rosły dzbaneczniki górskie a będzie stało na wschodnim oknie. Jakie będzie odpowiednie oswietlenie? Wystarczą 3 świetlówki po 30W T8? Razem daje to 90W czyli całkiem sporo ale z drugiej strony terra będzie również dość wysokie. Rano przez okno będzie wpadało sporo bezpośredniego słońca. Jeśli wystarczą 3 świetlówki to jakie wybrać? Dzbanki mają ładnie rosnąć i się wybrawiać :P

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wybrać 3 różne świetlówki, myślę że 90W + słonko wystarczy spokojnie, nawet przy tej wysokości.

Proponuje coś z przewagą czerwieni, coś z przewagą błękitu, a z przodu często się radzi umieścić świetlówkę z większym podbiciem zieleni w widmie bo ładniej zawartość terra wygląda.

Dużo błękitu ma narva oceanic blue albo philips aquarelle

Czerwień znajdziesz we wszystkich typowych żółtawo świecących świetlówkach

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na taki zestaw:

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/.../products_id/94 blekit

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/250 czerwien

I jaka trzecia do tego? Szukałem wg rad Szamanki czegos z zielonym ale niemoge zabradzo znaleźć. Ew takie cuś znalazłem http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/245

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie jakie powinienem wybrac oświetlenie. Dokładnie jakiej firmi itp. żeby roślinki miały kropelki dobrze rosly i wybarwialy sie.

Stoja na parepecie o wymiarach ok. 25 x 150cm. Nie sa rozstawione na calym parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Chce kupić świetlówki dla roślin. Myślałam o osram-fluora co można by do niej dokupić??. Zastanawiem też się nad oceanic colour i też nie wiem co by do niej pasowało?? Macie jakieś propozycje dobrych, pasujących do siebie dwóch świetlówek???

Odnośnik do odpowiedzi