Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam takie pytanko, czy 15W (44cm) SYLVANIA GROLUX 8500 K bedzie dobra do naswietlnania roslinek z okolo 30cm ?? :) planuje doswietlac dzbaneczniki i plywacze? Jak nie to jaka polecicie?? z tym ze wazne jest zeby miala dlugosc 44cm :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja tam polecam Philips TLD 965 ma lepsze parametry niż "akwarystyczne" i jest tania, w latach 80/90 była używana do doświetlania upraw szklarniowych (nadal dostępna w handlu) sam jej używałem w akwarystyce roślinnej i roślinach jakie teraz mam :) polecam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

mam takie pytanie. jakia swietlowke najlepiej zamontowac jesli mam tylko mozliwosc zamontowania jednej swietlowki. a i najlepiej jakby ktos jeszcze powiedzial gdzie taka swietlowke mozna znalezc w krakowie bo tam aktualnie przebywam :D (swietlowka 36,1cm srednica okolo 2cm)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam. Jestem zielony jeśli chodzi o temat oświetlenia , jakieś 2 tyg temu wyrosły mi 2 muchołówki i teraz mam takie pytanie odnośnie doświetlania, a to ze względu chociażby dlatego, że mamy jesień i jak wiadomo słońca już jest o wiele mniej w oknie, no ok ale przejdę do sedna; otóż mam w domu taką lampkę z żarówką LED ( w środku znajduje się kilkadziesiąt diód led) czy taka lampka ma jakikolwiek wpływ na rozwój mojej roślinki? czy jednak darować sobie zupełnie taki sposób i zaopatrzyć się w jakimś sklepie jakąś lampką przeznaczoną do terrarystyki? z góry dzięki za pomoc . Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Małych muchołówek lepiej nie zimować.

Diody LED się nie nadają, jak chcesz doświetlić tylko kilka roślinek to wystarczy świetlówka kompaktowa (czyli żarówka energooszczędna). Taką o temperaturze barwowej 6400K łatwiej dostać w sklepie fotograficznym z akcesoriami do studia niż w oświetleniowym. Kosztują, zależnie od mocy, od 15 do 25zł.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/358

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/266

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/260

chciałbym złożyć takie oświetlenie, teraz pytanie czy to co tu jest to wystarczy żeby wszystko działało czy jest jeszcze coś niezbędne do działania całego zestawu??

która swietlówka wg was jest lepsza??

Odnośnik do odpowiedzi

Niezbędne rzeczy są, ale to jest zestaw pod pokrywę do akwarium, jeśli zamierzasz to trzymac na parapecie/półce to przyda ci się jeszcze jakiś odbłyśnik albo osłonka, bo goła swietlówka da ci nieźle po oczach.

Świetlówki podobne, którą weźmiesz będzie dobrze, ino nie montuj 2 takich samych na tej belce, zwróć uwagę że obie te świetlówki mają przewagę błękitu nad czerwienią w widmie, dlatego ja wziełabym jedną z nich i poszukała drugiej z przewagą czerwieni żeby się ładnie uzupełniały.

Odnośnik do odpowiedzi