Wampireq Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Hej, Mam takie pytanko, czy 15W (44cm) SYLVANIA GROLUX 8500 K bedzie dobra do naswietlnania roslinek z okolo 30cm ?? planuje doswietlac dzbaneczniki i plywacze? Jak nie to jaka polecicie?? z tym ze wazne jest zeby miala dlugosc 44cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chromat Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 Ja tam polecam Philips TLD 965 ma lepsze parametry niż "akwarystyczne" i jest tania, w latach 80/90 była używana do doświetlania upraw szklarniowych (nadal dostępna w handlu) sam jej używałem w akwarystyce roślinnej i roślinach jakie teraz mam polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy.prv.1991 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 mam takie pytanie. jakia swietlowke najlepiej zamontowac jesli mam tylko mozliwosc zamontowania jednej swietlowki. a i najlepiej jakby ktos jeszcze powiedzial gdzie taka swietlowke mozna znalezc w krakowie bo tam aktualnie przebywam (swietlowka 36,1cm srednica okolo 2cm) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luca Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Witam. Jestem zielony jeśli chodzi o temat oświetlenia , jakieś 2 tyg temu wyrosły mi 2 muchołówki i teraz mam takie pytanie odnośnie doświetlania, a to ze względu chociażby dlatego, że mamy jesień i jak wiadomo słońca już jest o wiele mniej w oknie, no ok ale przejdę do sedna; otóż mam w domu taką lampkę z żarówką LED ( w środku znajduje się kilkadziesiąt diód led) czy taka lampka ma jakikolwiek wpływ na rozwój mojej roślinki? czy jednak darować sobie zupełnie taki sposób i zaopatrzyć się w jakimś sklepie jakąś lampką przeznaczoną do terrarystyki? z góry dzięki za pomoc . Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Muchołówki zima zimuje się. Doświetlanie jest zbędne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luca Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Marrom , a to takie siewki też zimują ? gdzieś czytałem, że nie ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 (edytowane) Małych muchołówek lepiej nie zimować. Diody LED się nie nadają, jak chcesz doświetlić tylko kilka roślinek to wystarczy świetlówka kompaktowa (czyli żarówka energooszczędna). Taką o temperaturze barwowej 6400K łatwiej dostać w sklepie fotograficznym z akcesoriami do studia niż w oświetleniowym. Kosztują, zależnie od mocy, od 15 do 25zł. Edytowane 15 Września 2008 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 A dla czego diody led się nie nadają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Diody świecą światłem monochromatycznym - czyli tylko na jednej określonej długości fali, a to nie odpowiada roślinom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 (edytowane) http://allegro.pl/item438287521_polux_200w..._swiatla_k.html lub http://allegro.pl/item434638808_200w_6400k...swietlowki.html Czy taka byłaby odpowiednia? Edytowane 17 Września 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Tak jeśli nie masz więcej niż 5 roślin, bo jeśli masz więcej niż 5 to się pod nią po prostu nie zmieszczą i wtedy lepiej zainwestować w swietlówkę liniową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 W chwili obecnej mam bardzo skromną kolekcje A z ciekawości, jaka liniowa bylaby odpowiednia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Jakakolwiek dla roślin, 18W to takie całkowicie wystarczające minimum:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/358 http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/266 http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/...products_id/260 chciałbym złożyć takie oświetlenie, teraz pytanie czy to co tu jest to wystarczy żeby wszystko działało czy jest jeszcze coś niezbędne do działania całego zestawu?? która swietlówka wg was jest lepsza?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Niezbędne rzeczy są, ale to jest zestaw pod pokrywę do akwarium, jeśli zamierzasz to trzymac na parapecie/półce to przyda ci się jeszcze jakiś odbłyśnik albo osłonka, bo goła swietlówka da ci nieźle po oczach. Świetlówki podobne, którą weźmiesz będzie dobrze, ino nie montuj 2 takich samych na tej belce, zwróć uwagę że obie te świetlówki mają przewagę błękitu nad czerwienią w widmie, dlatego ja wziełabym jedną z nich i poszukała drugiej z przewagą czerwieni żeby się ładnie uzupełniały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi