xszymonx Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 dzięki szamanka, jak zwykle można na ciebie liczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 (edytowane) elo jaka swietlowke polecilibyscie mi ogolnie dla roslin owadozernych? bo nie chce czytac calego wątku...a potrzebna mi wlasnie ta zarówka... chodzi mi o jakas dobra swietlowke, ktora bedzie dlugo swiecila...mozecie podac tez ceny, dzieki wielkie i jestem ze Slaska, tak zeby mozna ja bylo tu kupic albo na allegro Edytowane 24 Listopada 2008 przez Quintessence Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 bez chęci nic się nie osiągnie a jak ci się nie chce poczytać to twój problem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 (edytowane) Czesc mam pytanie : Czy dzbanki będą lepiej rosły przy 2 x 18 czy przy 2 x 18 (t8) + 1 x 21 (t5). Pytam gdyż kiedyś jak kupowałem terrarium nie zastanawiałem się nad tym że w przyszłości moga dojść do terra helki, a im chyba 2 x 18 W nie wystarczy, aby ładnie rosnąć. Dlatego zastanawiam się na dołożeniem świetlówki 1 x 21 W T5, wybrałem właśnie tą gdyż jest ona dłuższa w porównaniu z 18 T8. Przy standardowych 18 W T8 świetlówki nie obejmowały całego terra, z dwóch stron zostaje po 20 cm. Świetlówka T5 21 W ma 85 cm długości. Tylko jaką świetlówkę dobrać do narva oceanic colour i narva oceanic nature ? Co o tym sądzicie ?? Czy lepiej zamiast t5 dodać jakąś t8 ?? Edytowane 25 Listopada 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Po bokach mozesz postawić dzbanki, moje tak stoją i jakoś rosną Co do dylematu miedzy T5 i T8 wg mnie bez róznicy, moze z małym wskazaniem na T5 własnie ze wzgledu na długość, nieco większą moc, i podobno lepsze parametry swiatla. Wybrałabym jakąś uniwersalną skoro ma doświetlać boki terra, czyli coś co ma podbicie i w czerwieni i w niebieskim, nie wiem jakie modele sa w T5, ale w T8 taką swietlówką jest właśnie Narva oceanic colour. Aczkolwiek myślę że co byś nie wybrał byleby było do roślin to bedzie dobre Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Miałem zamiar t5 dac na srodek a te dwie 18 na boki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 (edytowane) bez chęci nic się nie osiągnie a jak ci się nie chce poczytać to twój problem takie komentarze zachowaj dla siebie. nie, ze nie chce tylko nie mam czasu przeglądac 12 stron. i tak w ogole jezeli nie chcesz mi pomoc to nie pisz w ogole i nie zasmiecaj forum dywagacjami (wypowiedziami nie na temat) to jak pomoze ktos? ja naprawde sie na tym nie znam i teraz poczytalem kilkanascie stron z tego wątku i dalej nic nie wiem... Edytowane 25 Listopada 2008 przez Quintessence Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Kiepsko poczytałeś bo ja wśród 6 ostatnich postów widzę interesujące cię informacje. Chodziło mi o taki układ. Tzn kolejność swietlówek w sumie dowolna, ale dzbanki znoszą niedobory swiatła dużo lepiej niż helki więc można wypełnić nimi boki gdzie nie dociera swiatło ze swietlówek T8 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Tylko zastanawiam się czy kupić oprawę czy lepiej te oprawy bryzgoszczelne. Tylko co do tych bryzgoszczelnych opraw to ich cena u mnie w mieście w hurtowni wynosi 24 zł sztuka, jak dla mnie troszku za dużo jak na 2 uszczelki i trochę plastiku ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Oprawki bryzgoszczelne są po prostu bezpieczniejsze w terra, eliminują ryzyko zwarcia pod wpływem wilgoci. http://www.allegro.pl/item484059762_zestaw...5_promocja.html tu masz taniej, 17 zł z wysyłką. Tylko do tego musisz dokupić osobno statecznik, w oprawie masz chyba komplet wszystkiego, tylko swietlówke do srodka wsadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 (edytowane) Ja mam jedną świetlówkę T8 15W na dosyć małe akwarium (60x30x30) . Jest to świetlówka sun-glo (podobno dobra do wybarwienia roślin) , ogólnie odradzam świetlówek o bardzo dużej temperaturze barwowej , ja przez chwile miałem 18000k i niestety po 2 tygodniach zaczęły pojawiać się oparzenia ... :-/ A co do oprawek. Ja jednak stawiałbym na bryzgoszczelne , 17 zł to nie majątek , a możesz zamówić na allegro u jednego sprzedawcy wszystkie potrzebne elementy razem z odpowiednimi oprawkami i zapłacić raz za wysyłkę , nie powinno wyjść jakoś bardzo drogo. Edytowane 25 Listopada 2008 przez Gawien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Cześć , mam pytanie. jakie są objawy poparzeń u dzbaneczników ? I czy jak zaraz po zobaczeniu tych poparzeń zmienię oświetlenie to odbije się to na zdrowiu roślin ? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Cześć , mam pytanie. jakie są objawy poparzeń u dzbaneczników ? I czy jak zaraz po zobaczeniu tych poparzeń zmienię oświetlenie to odbije się to na zdrowiu roślin ? Pozdrawiam. To pytanie to chyba do działu dzbaneczników. Objawieniami są np. plamy na liściach, podczas gdy sam liść nie usycha. Zmiana warunków oświetlenia wpłynie na roślinę ale jak bardzo - to zależy od rośliny i tego czy oprócz zmiany oświetlenia będziesz ją jeszcze gdzieś przemieszczał i zmieniał jej inne warunki odnośnie wilgotności ,temperatury itp. Poza tym przydała by się fotka by stwierdzić, czy to na pewno poparzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 (edytowane) Czy ktoś kiedyś używał do oświetlania roślin : http://www.allegro.pl/item615719088_swietl...5w_75w_e27.html ?? Myślę nad budową drugiego terra w piwnicy ;] dla dzbanków i mam pytanie czy byłby dobry zestaw który by się składał np z dwóch tych i dwóch np philips tornado LINK ?? Widmo Megaman: Widma Tornada nie potrafiłem znaleść ale kolor to 6500 - 8000 K Edytowane 21 Maja 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Witam, jaka światlówke kupić do małego akwarium z 2 dzbanecznikami? Co bedzie najlepsze? Raczej chodzi mi o jedna światlówke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi