Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

elo :D jaka swietlowke polecilibyscie mi ogolnie dla roslin owadozernych? bo nie chce czytac calego wątku...a potrzebna mi wlasnie ta zarówka... chodzi mi o jakas dobra swietlowke, ktora bedzie dlugo swiecila...mozecie podac tez ceny, dzieki wielkie :) i jestem ze Slaska, tak zeby mozna ja bylo tu kupic :) albo na allegro :)

Edytowane przez Quintessence
Odnośnik do odpowiedzi

Czesc mam pytanie : Czy dzbanki będą lepiej rosły przy 2 x 18 czy przy 2 x 18 (t8) + 1 x 21 (t5). Pytam gdyż kiedyś jak kupowałem terrarium nie zastanawiałem się nad tym że w przyszłości moga dojść do terra helki, a im chyba 2 x 18 W nie wystarczy, aby ładnie rosnąć. Dlatego zastanawiam się na dołożeniem świetlówki 1 x 21 W T5, wybrałem właśnie tą gdyż jest ona dłuższa w porównaniu z 18 T8.

Przy standardowych 18 W T8 świetlówki nie obejmowały całego terra, z dwóch stron zostaje po 20 cm. Świetlówka T5 21 W ma 85 cm długości. Tylko jaką świetlówkę dobrać do narva oceanic colour i narva oceanic nature ? Co o tym sądzicie ?? Czy lepiej zamiast t5 dodać jakąś t8 ??

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

Po bokach mozesz postawić dzbanki, moje tak stoją i jakoś rosną :)

Co do dylematu miedzy T5 i T8 wg mnie bez róznicy, moze z małym wskazaniem na T5 własnie ze wzgledu na długość, nieco większą moc, i podobno lepsze parametry swiatla. Wybrałabym jakąś uniwersalną skoro ma doświetlać boki terra, czyli coś co ma podbicie i w czerwieni i w niebieskim, nie wiem jakie modele sa w T5, ale w T8 taką swietlówką jest właśnie Narva oceanic colour. Aczkolwiek myślę że co byś nie wybrał byleby było do roślin to bedzie dobre :)

Odnośnik do odpowiedzi

bez chęci nic się nie osiągnie a jak ci się nie chce poczytać to twój problem

takie komentarze zachowaj dla siebie. nie, ze nie chce tylko nie mam czasu przeglądac 12 stron. i tak w ogole jezeli nie chcesz mi pomoc to nie pisz w ogole i nie zasmiecaj forum dywagacjami (wypowiedziami nie na temat)

to jak pomoze ktos? ja naprawde sie na tym nie znam i teraz poczytalem kilkanascie stron z tego wątku i dalej nic nie wiem...

Edytowane przez Quintessence
Odnośnik do odpowiedzi

Kiepsko poczytałeś bo ja wśród 6 ostatnich postów widzę interesujące cię informacje. :)

post-1583-1227638016_thumb.jpg

Chodziło mi o taki układ. Tzn kolejność swietlówek w sumie dowolna, ale dzbanki znoszą niedobory swiatła dużo lepiej niż helki więc można wypełnić nimi boki gdzie nie dociera swiatło ze swietlówek T8

Odnośnik do odpowiedzi

Oprawki bryzgoszczelne są po prostu bezpieczniejsze w terra, eliminują ryzyko zwarcia pod wpływem wilgoci.

http://www.allegro.pl/item484059762_zestaw...5_promocja.html

tu masz taniej, 17 zł z wysyłką. Tylko do tego musisz dokupić osobno statecznik, w oprawie masz chyba komplet wszystkiego, tylko swietlówke do srodka wsadzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jedną świetlówkę T8 15W na dosyć małe akwarium (60x30x30) . Jest to świetlówka sun-glo (podobno dobra do wybarwienia roślin) , ogólnie odradzam świetlówek o bardzo dużej temperaturze barwowej , ja przez chwile miałem 18000k i niestety po 2 tygodniach zaczęły pojawiać się oparzenia ... :-/

A co do oprawek. Ja jednak stawiałbym na bryzgoszczelne , 17 zł to nie majątek , a możesz zamówić na allegro u jednego sprzedawcy wszystkie potrzebne elementy razem z odpowiednimi oprawkami i zapłacić raz za wysyłkę , nie powinno wyjść jakoś bardzo drogo.

Edytowane przez Gawien
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Cześć , mam pytanie.

jakie są objawy poparzeń u dzbaneczników ? I czy jak zaraz po zobaczeniu tych poparzeń zmienię oświetlenie to odbije się to na zdrowiu roślin ?

Pozdrawiam.

To pytanie to chyba do działu dzbaneczników.

Objawieniami są np. plamy na liściach, podczas gdy sam liść nie usycha.

Zmiana warunków oświetlenia wpłynie na roślinę ale jak bardzo - to zależy od rośliny i tego czy oprócz zmiany oświetlenia będziesz ją jeszcze gdzieś przemieszczał i zmieniał jej inne warunki odnośnie wilgotności ,temperatury itp.

Poza tym przydała by się fotka by stwierdzić, czy to na pewno poparzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Czy ktoś kiedyś używał do oświetlania roślin : http://www.allegro.pl/item615719088_swietl...5w_75w_e27.html ??

Myślę nad budową drugiego terra w piwnicy ;] dla dzbanków i mam pytanie czy byłby dobry zestaw który by się składał np z dwóch tych i dwóch np philips tornado LINK ??

Widmo Megaman:

plant_widmo.jpg

Widma Tornada nie potrafiłem znaleść ale kolor to 6500 - 8000 K

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...