hddk Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Nigdzie nie pisałem, że cokolwiek polecam. Napisałem jedynie jak u mnie świecą te dwie żarówki. Tu nie ma co polecać, bo każda taka żarówka 6400 to jedynie prowizorka i nie ma co wymagać i wydziwiać z rozkładem widma, podbiciami, itp. Producent zakłada że mają świecić białym światłem, a nie że hodowcy owadożerów będą ich używać do roślin. Do tego są świetlówki liniowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 No ok ja to rozumiem tylko chcę wiedzieć, przy której lepiej rosną rośliny : http://sklep.amical.pl/index.php?products=...amp;prod_id=756 http://www.allegro.pl/item735253921_swietl...400k_polux.html bo przy tym zdjęciu to tornado świeci jaśniej czyli chyba jest lepsza...ale jak kupie czy jedna czy drugą to nie ma za bardzo znaczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michanio91 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Kończę swoje terra na roślinki owadożerne. Wymiary 60 - wysokość , 60- szerokość - 160 długość. Powoli zbliża się czas zakupu oświetlenia ,czytałem cały ten temat i dalej mam wątpliwości co wybrać. Terra jest dość duże wiec ilu świetlówek mam użyć ? Mozę ktoś poleci mi jakiś zestaw świetlówek ? Mam na świetlówki jakieś 100 - 150 zł ( wolałbym w 100 zł się zmieścić xD ). Jestem " młodym elektronikiem " wiec, będę kombinował nad zasilaniem świetlówek ze "starterów" żarówek energooszczędnych Dodam jeszcze że może w przyszłości do terra dołącza jacyś bardziej ruchliwe osobniki jak np żabki , lub coś innego mogącego żyć w towarzystwie tych roślinek Proszę o pomoc , pozdrawiam. Edytowane 10 Stycznia 2010 przez michanio91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Najpierw okreś czy będzie to oparte na świetlówkach T5 czy T8 Jeśli chodzi o same świetlówki to możęsz się w kwocie wyrobić bez problemu ale jeśli chodzi o elektronike to zestaw jaki byś potrzebował czyli 4*24w lub conajmniej 2*48w (lub inaczej 2 po długości) Choć ma wrażenie że przy 160cm długości będziesz potrzebował znacznie mocniejszego oświetlenia. Ja bym dał 3 świetlówki po długości ... To są zestawy które ja stosuje. T5 : http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st=0#entry34455 (na dole postu) T8 : polecam Aquasky Philips 18w 6500k Co do zwierząt a raczej gadów czy płazów to wszystko zalerzy od roślin jaki tam będziesz miał bo większość "zwierzątek" nie może żyć z tymi roślinami jak by niebyło to owadożery a i płazami nie pogardzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michanio91 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Ja myślałem własnie nad 4 x T5 Chociaz 3 x T5 pod długości tez chyba by było Wiem ze nie pogardza płazami xD Jak by to miało być 3 x T5 to jakie świetlówki byś mi polecił ? Ja myślałem raczej coś nad mieszanymi świetlówkami a nie wszystkie takie same, Wtedy zapewne by była dużo większa szansa ze bd się uzupełniać. Jak patrze na to twoje terra to dochodzę do wniosku ze moje chyba będzie dziebko za niskie ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Wszystko zalerzy co chcesz w nich trzymac ale 80cm wysokości to naprawde minimum jeśli chodzi o dzbanki. Co do świetlówek to chyba u ciebie lepsze by były 2*80w (moje zestawy są zróżnicowane i wiadomo im więcej światła tym lepiej ) np. zestaw : - Sylvania Gro-Lux (dla wybarwienia) - Nvara Daylight (dla wzrostu) Co do cen to te zestawy jakie ja mam kosztowały po ponad 300zł na palaudarium. W przeliczeniu u mnie jest 5400cm^2 powierzchni i moc to 5700lm czyli 1,05 lm/cm^2 i jest to naprawde dość mocne oświetlenie. analogicznie u ciebie przy 2*80w T5 w powyższym zestawieniu było by to 9600cm^2 i czyli 0,8 lm/cm^2 więc myśle że powinno być dobrze. Ale jak bym już robił oświtlenie to bym wybrał statecznik z możliwością podłączenia w razie czego 3*80w Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michanio91 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 No to nie fajnie :| jak 80 to minimum ... Ehh najpierw je skończę ... potem przemyśle jeszcze raz co zrobić. Wielkie dzięki za rady pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Wszystko zalerzy co chcesz w nich trzymac ale 80cm wysokości to naprawde minimum jeśli chodzi o dzbanki. bez przesady moje terra nawet połowy z tego nie ma zawsze można przyciąć a przecież za nim mu 50cm dzbanecznik urośnie to minie trochę czasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 bez przesady moje terra nawet połowy z tego nie ma zawsze można przyciąć a przecież za nim mu 50cm dzbanecznik urośnie to minie trochę czasu No właśnie nie z 5cm do 130cm w 3 lata : http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...amp;#entry89878 przedostatni post. Pozatym moje zdanie co do dzbanków to lepiej robić odrazu wyższe niż robić jeszcze raz. Nie wiem tylko po co przycinać dzbaneczniki jak większość np. górskich wytwarza dopiero przy 1m (okolo) dzbanki górne a nawet dzbaneczniki nizinne mają często inne dzbanki górne niż te pośrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Witam. Chwyciłem kawę, kartkę i ołówek i rozpocząłem przygodę z tym tematem aż od pierwszej strony. Ze zrozumieniem przeanalizowanie wszystkich wypowiedzi zajęło mi ponad godzinę, po zsumowaniu wszystkich nazbieranych informacji... totalnie mi się namieszało w głowie i jestem całkowicie niezdolny do złożenia samodzielnie zestawu. Dlatego kieruję się do was z prośbą o pomoc. W planach mam 2 terraria, jedno, w którym znajdowały by się rosiczki, muchołówki, takie tam teges roślinki. Drugie, w którym miałbym w przyszłości cefalotusy (dzbaneczniki nigdy mnie nie jarały, ale na widok cefali dostałem obłąkania, są... kosmiczne, tak, to chyba to słowo. Od razu mówię. terraria konieczne dla pierwszych podanych jest konieczne, ze względu na wszystko żernego kota i kiepsko oświetlony pokój. Bardzo kiepsko. Pada tylko w jednym miejscu bardzo ostre światło przez 2h i tyle. Poza tym kwestia wizualna, która też jest istotna. Jakie byście polecili całe zestawy oświetlenia, dla terrarium szer 60, wys 30, głęb 30, czyli.. 54 litry, tak? Więc świetlóweczki, jeżeli na nich się uprzemy, mogą mieć max 55cm. Kwestia pieniędzy. Wszystko w ramach rozsądku, to początek przygody. Na razie pod kątem pierwszego terrarium. Ile na takie coś potrzebowałbym świetlówek? 1,2,3? Jakie świetlówki dla podanych roślin w terrarium pierwszym. Przemknęło mi przez oczy wiele nazw. Narva oceanic Colour. Plant Grow. Grow lux. Aktualnie nic mi to nie mówi. Jakiej mocy powinny być te żarówki na taką powierzchnię? Czy przy okazji mógłbym prosić o wskazanie całego wyposażenia do takich świetlówek? Albo chociaż ich parametry, tzn. Jaki/e statecznik/i. Oprawki. Od..błyśniki? Mam nadzieję, że nader prosto wylałem tutaj swoją niewiedzę. Błagam o pomoc na kolanach wręcz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 z tego co wiem chodzi ci na razie tylko o wyposażenie tego pierwszego terra jak dla mnie jak chcesz, mieć muchołówki pod sztucznym to wrzucił bym tam 3x24w t5 i może by dało jakoś rade terra musiało by być odkryte żeby wilgotność nie była zbyt duża co do świetlówek to polecę ci sylvania gro lux + sylvania lux line plus 6000k a 3 świetlówkę narva oceanic colour dwie pierwsze wymienione posiadam i są ok to tego statecznik elektroniczny o odpowiedniej mocy oprawki i to chyba tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) O wilgoć nie będę się martwić, gdyż zastosuję 2 wiatraczki od kompa -> wlot i wylot powietrza. Jak rozumiem, powinny się pod tym ładnie wybarwiać i rosnąć? To zaraz podliczę koszt i będę powoli zamawiał na dniach, chyba, że ktoś ma jeszcze jakąś inicjatywę. Dzięki za pomoc edit: Mam tylko pytanie. Czy 3x24 to nie będzie trochę za dużo, jak na w sumie tak małe terrarium o wysokości 30cm? edit 2: Oczywiście w sensie i mocy i ilości świetlówek edit 3: A może 2 świetlówki o większej mocy? mętlik, panowie, mętlik! Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Dla muchołówek światła nigdy za wiele. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Pozostaje kwestia temperatury. Jeśli wsadzi się do takiego terra 3x24W to będzie tam naprawdę gorąco. Takiej mocy oświetlenie jest w stanie podgrzać 150-200 litrowy zbiornik o 5 stopni. Można ewentualnie położyć świetlówki na górnej szybie akwarium i przykryć np. lustrem albo zastosować odbłyśniki. Większych nie wstawisz, bo 24W ma 55 cm, a wszelkie mocniejsze - powyżej 70 cm. Co do zestawu światła to też jestem zwolennikiem kombinacji świetlówek białych, ok. 6500 K (Sylvania Luxline, Philips Master, itp.) i roślinnych (Gro-Lux, Philips Aquarelle, itp). Do tego statecznik elektroniczny, kabelek z włącznikiem, oprawki i ewentualnie odbłyśniki. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Dziękuję wszystkim za pomoc. Do terra z cefalami na przyszłość, o identycznych wymiarach ( bo większe raczej nie powinny być potrzebne ) takie same świetlówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi