Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jedna szkoła to hodowla cefali w terrarium, w dużej wilgotności i często bez okresu spoczynku. Druga szkoła to hodowla balkonowa, jak kaptury i muchołówki i zimowy okres spoczynku :)

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item982618327_t5_3x24w_z...ia_acuario.html Taki zestaw do podłączenia te piątek może być?

Coś się stanie, jeżeli do tego podłączę wpierw 2 żarówy, potem trzecią? Pytania mogą być głupie, ale w tej dziedzinie jestem totalnym laikiem..

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw się nada jak najbardziej. Zostaje kwestia jakichś odbłyśników, kupnych lub samoróbek :)

Z tego co mi wiadomo, statecznik elektroniczny odpali tylko na takiej ilości świetlówek do jakiej jest przystosowany. Jak podłączysz mniej, nie zaświecą się.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Tak, ale ciężko dostać, z reguły jako 30 coś watówki i 56, (chyba, że mi się przewidziało) dlatego kieruję się dostępnością artykułów w jednym sklepie :P jeżeli aqua medic plant grow jest kiepskie, to co zamiast tego? Reszte zestawu w wyższym poście mam

edit: to już sam nie wiem czy mozna dostać, wydawało mi się, że były..

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Hmm. Mam ciekawe spostrzeżenie. To niby tylko po 10cm odstępu, ale zdecydowanie ładniej odbarwiają się rośliny pod zwykłą, białą świetlówką 6500k niż pod groluxem i aqua medic plant. Mam ustawioną taką sekwencję: biała i za nią dwie różowe.

Najlepszym przykładem był cefal, który cały czas stojąc po stronie dwóch różowych rósł, ale był zielony. Po przeniesieniu pod białą w ciągu tygodnia (!) wyraźnie zaczął barwić na czerwono liście asymilacyjne i na wyżej nie określone kolory pułapki.

Już nie wiem co mam myślić o tych wypaśnych świetlówkach roślinnych, które są 2/3 razy droższe???

Wszystkie jak wiecie to t5 24W.

ktoś ma jakieś sugestie, zdanie na ten temat?

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Planuje zakupić do nowego terra jedną z tych świetlówek: Narva daylight, Narva nature superb, Philips master

Problem polega na tym, że nie moge się zdecydować :)

Świetlówki są do siebie dość podobne (t5, 54W), różnią się właściwie tylko widmem i ilością lumenów. Najlepsze widmo ma w tym przypadku Narva nature superb ale tylko 3400lm a to aż o 850lm mniej niż Philips master, podobnie dużo lumenów ma Narva daylight, ale tu widmo chyba nienajlepsze.

Co radzicie wybrać? Zależy mi zarówno na dobrym wzroście jak i wybarwieniu.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi