michcup Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 cefalą można dać 2x18w t8 ale dla samych cefali nie za bardzo jest sens terra robić a dadzą rade razem z muchołówkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Oj. To chyba coś nie doczytałem, bo byłem pewien, iż cefale mają wymagania podobne do dzbaneczników, czyli duża wilgoć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Jedna szkoła to hodowla cefali w terrarium, w dużej wilgotności i często bez okresu spoczynku. Druga szkoła to hodowla balkonowa, jak kaptury i muchołówki i zimowy okres spoczynku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 To chyba po prostu mi się wizualnie podoba hodowla cefali w terrarium z foggerem etc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 http://allegro.pl/item982618327_t5_3x24w_z...ia_acuario.html Taki zestaw do podłączenia te piątek może być? Coś się stanie, jeżeli do tego podłączę wpierw 2 żarówy, potem trzecią? Pytania mogą być głupie, ale w tej dziedzinie jestem totalnym laikiem.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Zestaw się nada jak najbardziej. Zostaje kwestia jakichś odbłyśników, kupnych lub samoróbek Z tego co mi wiadomo, statecznik elektroniczny odpali tylko na takiej ilości świetlówek do jakiej jest przystosowany. Jak podłączysz mniej, nie zaświecą się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 w takim razie zainwestuję więcej i od razu kupię wszystko. Nie jestem fanem półśrodków. pozdrawiam i dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Szybciutkie pytanie, narva oceanic colour vis aqua medic plant grow? To do zestawu 2xnarva daylight i sylvani grolux Wszystko na T5 24w Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 A Narva Oceanic Colour występuje w ogóle jako T5? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Tak, ale ciężko dostać, z reguły jako 30 coś watówki i 56, (chyba, że mi się przewidziało) dlatego kieruję się dostępnością artykułów w jednym sklepie jeżeli aqua medic plant grow jest kiepskie, to co zamiast tego? Reszte zestawu w wyższym poście mam edit: to już sam nie wiem czy mozna dostać, wydawało mi się, że były.. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) Hmm. Mam ciekawe spostrzeżenie. To niby tylko po 10cm odstępu, ale zdecydowanie ładniej odbarwiają się rośliny pod zwykłą, białą świetlówką 6500k niż pod groluxem i aqua medic plant. Mam ustawioną taką sekwencję: biała i za nią dwie różowe. Najlepszym przykładem był cefal, który cały czas stojąc po stronie dwóch różowych rósł, ale był zielony. Po przeniesieniu pod białą w ciągu tygodnia (!) wyraźnie zaczął barwić na czerwono liście asymilacyjne i na wyżej nie określone kolory pułapki. Już nie wiem co mam myślić o tych wypaśnych świetlówkach roślinnych, które są 2/3 razy droższe??? Wszystkie jak wiecie to t5 24W. ktoś ma jakieś sugestie, zdanie na ten temat? Edytowane 27 Maja 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Posiadam daylight i aquarelle (philipsy). Pod aquarelle wybarwiają się lepiej. Gdy coś się przypala przekładam spod aquarelle pod daylighta i jest ok.. Obie świetlówki po 39W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 To ciekawe, przeciwność mojego przypadku. oO Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noyle Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 (edytowane) przeniesiono na Rośliny owadożerne > Ogólnie Edytowane 15 Czerwca 2010 przez mariuszli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Planuje zakupić do nowego terra jedną z tych świetlówek: Narva daylight, Narva nature superb, Philips master Problem polega na tym, że nie moge się zdecydować Świetlówki są do siebie dość podobne (t5, 54W), różnią się właściwie tylko widmem i ilością lumenów. Najlepsze widmo ma w tym przypadku Narva nature superb ale tylko 3400lm a to aż o 850lm mniej niż Philips master, podobnie dużo lumenów ma Narva daylight, ale tu widmo chyba nienajlepsze. Co radzicie wybrać? Zależy mi zarówno na dobrym wzroście jak i wybarwieniu. Edytowane 25 Lipca 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi