hddk Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Planuje zakupić do nowego terra jedną z tych świetlówek: Narva daylight, Narva nature superb, Philips master Problem polega na tym, że nie moge się zdecydować Świetlówki są do siebie dość podobne (t5, 54W), różnią się właściwie tylko widmem i ilością lumenów. Najlepsze widmo ma w tym przypadku Narva nature superb ale tylko 3400lm a to aż o 850lm mniej niż Philips master, podobnie dużo lumenów ma Narva daylight, ale tu widmo chyba nienajlepsze. Co radzicie wybrać? Zależy mi zarówno na dobrym wzroście jak i wybarwieniu. Jak to ma być jedyna świetlówka to z tych trzech osobiście wziąłbym Nature Superb. Ilość lumenów to subiektywne odczucie ludzkiego oka, a z tego co się orientuję ludzkie oko najbardziej jest wrażliwe na zieloną składową (chyba ), której w zwykłych białych świetlówkach jest bardzo dużo w porównaniu do niebieskiej i czerwonej. Dlatego inne świetlówki świecą dla ludzkiego oka słabiej. Z kolei roślinom takie mocne podbicie w zieleni jest niepotrzebne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Co myślicie o takim oświetleniu? http://allegro.pl/panel-led-14w-150-w-hps-...1187651920.html czy wg was takie połączenie się sprawdzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Beznadzieja moim zdaniem. Ledy emitują światło monochromatyczne, a za taką cenę kupisz konkretne oświetlenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 czy takie połączenie świetlówek jest dobre? a jeśli nie polecicie jakiś zestaw t5 o mocy 24w Świetlówka Sylvania Aquastar 10000K 24W Świetlówka Sylvania Gro lux 8500K 24W z góry dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 czy takie połączenie świetlówek jest dobre? a jeśli nie polecicie jakiś zestaw t5 o mocy 24w Świetlówka Sylvania Aquastar 10000K 24W Świetlówka Sylvania Gro lux 8500K 24W z góry dziękuję dobre chociaż 5T lepsze sam dziś takie zamówiłem tylko 2x36w Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 czy takie połączenie świetlówek jest dobre? a jeśli nie polecicie jakiś zestaw t5 o mocy 24w Świetlówka Sylvania Aquastar 10000K 24W Świetlówka Sylvania Gro lux 8500K 24W z góry dziękuję Gro lux jak najbarzdiej może być, ale dla mnie aquastar 10000K to zły wybór choć wiem że ludzie chwalą sobie philips aquastar (czy to nie o to chodziło). Gro lux ma barwe widzialną taką "różową" więc do niej musisz dobrać coś z białą barwą widzialną. Ja chwale sobie navara daylight 6000K 1600lm Ra 80 Sylwania Gro lux z resztą też używam Można też zamiast tej pierwszej dać np. philips master 6500K 1650lm Ra 80 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 a jeśli nie polecicie jakiś zestaw t5 o mocy 24w Jeśli dobrze zrozumiałem to zestaw też chcesz kupić, ja kupiłbym od razu ze swietlowkami 2x24 t5 dla mnie bardzo tanio i w komplecie swietlowki grolux i daylight http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/ind...amp;prod_id=441 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) dobre chociaż 5T lepsze sam dziś takie zamówiłem tylko 2x36w Umiesz czytać? Przecież wyraźnie napisał że chodzi o zestaw T5. Gro lux jak najbarzdiej może być, ale dla mnie aquastar 10000K to zły wybór choć wiem że ludzie chwalą sobie philips aquastar Chyba chodziło o Philips Aquarelle. Hypnos, obie świetlówki są różowe, więc dobrze było by połączyć którąś z nich z jakąś białą 6500K. Od siebie mogę polecić Philips Master. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Co myślicie o zestawie dla rosiczek na jesień, lato, zimę 2 x 18 W T8: Philips Aquarelle 10000 K i Philips MASTER 6500 K? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Co myślicie o zestawie dla rosiczek na jesień, lato, zimę 2 x 18 W T8: Philips Aquarelle 10000 K i Philips MASTER 6500 K? Będzie dobre, ale zastanów się czy na pewno rosiczki potrzebują, aby tyle w nie inwestować. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Będzie dobre, ale zastanów się czy na pewno rosiczki potrzebują, aby tyle w nie inwestować. Niektóre tropikalne i petiolaris, myślę, że tak. Pomijam te terraryjne oczywiście. Ponadto zawsze się coś wysieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 (edytowane) Jesli ma to byc jedyne zrodlo swiatla to jest stanowczo zbyt slabe (chyba ze bedziesz rosliny trzymal 5cm pod swietlowkami). W innym wypadku na pewno nie beda sie wybarwialy i nie beda tak okazale, wiem to z wlasnego doswiadczenia. Najlepszy bylby poludniowy parapet + takie pomocnicze oswietlenie np na zime lub jako jedyne zrodlo swiatla co najmniej 50-60W Edytowane 1 Września 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 To jest zachodni parapet plus te świetlówki. Niekoniecznie muszą się wybarwiać, wystarczy, że bezproblemowo przeżyją. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Mam podobne pytanie ja powyżej mianowicie zestawu http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/ind...amp;prod_id=441 czy te świetlówki są dobre do doświetlania na początek ( jako pierwsze świetlówki ? ) nie jest on za drogi za tani w porównaniu do innych tego typu zestawów ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 (edytowane) Ja pod takim samym, jako jedynym źródłem światła mam rosiczki, cefala, trawę dla kotów i wszystko żyje. Nawet odrobinę się wybarwia (rosiczki, nie cefal ofc) Edytowane 2 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi