Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

No to się zastanowię nad tym zestawem, bo mam podobne plany co do doświetlania, oczywiście oprócz trawki dla kota :)

Kupowałeś w tym samym sklepie ?

A doświetlasz tym zestawem na parapecie gdzie jest dość jasno czy w miejscu o ograniczonym dostępie światła ( np. półka na ścianie ) ?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisałem, jako jedyne źródło światła :P Ale to nie jest dobre rozwiązanie, świetlówki najlepiej używać do doświetlania. Ja musiałem tak, bo koty mi zżarły raz trochę rosic. Mimo to, wszystkie jakoś żyją i rosną, tylko nie licz na bajeczne efekty wybarwiania :) (ten sam sklep) zobaczymy jak cefal sobie poradzi.

Z tego samego sklepu kupiłem tez kiedyś zestaw 3x24W (aqua medic, grolux i zwykły 865 daylight) oświetla mi terra, też jako jedyne źródło światła, dzbanki ładnie się wybarwiają :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mam ciekawą obserwacją dot. światła, może dla niektórych to nie nowość, ja natomiast spotykam się z tym jak z wow news. Jeden z moich zestawów, oklepany, to grolux i narva daylight. Mam pod nimi cefala. Część jego dzbanków i liści, które są po stronie świetlówki białej i 2 godzin jedynego jak i bezpośredniego naturalnego słońca są zielone, natomiast te, które są po stronie świetlówki roślinnej oraz zupełnego braku naturalnego światła, wyraźnie wybarwiają się w dużej części na ładny czerwony kolor...

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam,

zamierzam zainwestować w nowe oświetlenie dla moich roślin.

Zastanawiam się nad kupnem:

-- 2 świetlówek t8 AQUA- GLO moc: 36W 18000K LUB KOMBINACJI

-- 1 świetlówki t8 AQUA- GLO moc: 36W 18000K + 1 świetlówka NARVA Colour 36W

Rośliny mam w dużym akwarium 150/50/60

Proszę o opinię czy to dobre źródła światła o dobrych parametrach .

Z góry dziękuję.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zamierzam zainwestować w nowe oświetlenie dla moich roślin.

Zastanawiam się nad kupnem:

-- 2 świetlówek t8 AQUA- GLO moc: 36W 18000K LUB KOMBINACJI

-- 1 świetlówki t8 AQUA- GLO moc: 36W 18000K + 1 świetlówka NARVA Colour 36W

Rośliny mam w dużym akwarium 150/50/60

Proszę o opinię czy to dobre źródła światła o dobrych parametrach .

Z góry dziękuję.

Barwowo odpadają. Są to świetlówki do morskich akwariów. Ty potrzebujesz czegoś w przedziału 4000-10000K. Najlepsza wartość to 6500K. Musza dominować 2 barwy: czerwona i niebieska, z przewagą tej pierwszej (to zobaczysz na wykresie danej świetlówki). Poszukaj czegoś w świetlówkach roślinnych np. Sylvania Grolux, Narva Nature Superb.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zakupić oświetlenie do roślin ( wymiary terrarium 80 dł x 50 szerokości x 60 wysokości ) ( rośliny które mam zamiar w nim hodować to głównie heliamfory jakiś wolno rosnący dzbanecznik może siostry z Queenisland cepfalotus lub inne rośliny nadające się do terrarium. )

Czytając cały temat i warunki hodowli ww. roślin doszedłem do złożenia zestawu 2 lub 3 x 24w t5. I tu moje pytanie wziąć 2 czy 3 razy 24 watowe świetlówki i czy zestaw Sylvania Gro lux 24 w T5 8500 K i Philips aquarelle 24 w T5 10000 K?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

Barwowo odpadają. Są to świetlówki do morskich akwariów. Ty potrzebujesz czegoś w przedziału 4000-10000K. Najlepsza wartość to 6500K. Musza dominować 2 barwy: czerwona i niebieska, z przewagą tej pierwszej (to zobaczysz na wykresie danej świetlówki). Poszukaj czegoś w świetlówkach roślinnych np. Sylvania Grolux, Narva Nature Superb.

Można też wziąć jedną 4000K i drugą ok 8500K, jedna będzie miała podbicie w niebieskim (8500K - wzrost rośliny) a druga bardziej w czerwonym (4000K - kwitnienie). Mam wrażenie, że przy mieszance rośliny lepiej się wybarwiają niż przy dwóch daylight 6500K.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Znalazłem w domu 2 świetlówki/żarówki. Chciałbym nimi doświetlać roślinki zimą (Drosera capensis,kapturnicę purpurową i tłustosza meksykańskiego), ale nie wiem czy się nadają. oto informacje, które wyczytałem na świetlówce:

SYLVANIA

STANDARD

F14W/133-T8

COOL WHITE

RECYCLABLE

MADE IN GERMANY

Jeśli się nadają to jak wysoko je zamontować? Bardzo proszę o odpowiedź nie znam się na oświetleniu, a zależy mi na roślinkach.

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczenia i tak nic nie mowia. Kapturnice powiniennes zimowac a dla 2 roslin to lepiej parapet zostawic niz doswietlac. Teoretycznie mozna doswietlac pierwsza lepsza swietlowka ... Capensis na pewno na parapecie sobie przez zime poradzi co do tlustosza to sie nie znam.

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówka T8, moc 14W, barwa z tego co wyszukałem - 4300K. Jak Ci się chce bawić w montaż całości to proszę, możesz zawiesić te lampki 15 cm nad roślinami, ale 28W to nie jest oszałamiająca moc.

Poza tym zgadzam się z maklerem, że kapturnica powinna zimować, a tłustosz i D. capensis spokojnie przetrzymają zimę na południowym czy wschodnim parapecie bez doświetlania. Moim zdaniem szkoda zachodu.

Odnośnik do odpowiedzi

Tłustosz wypuścił zdeformowany listek. Pomyślałem, że to brak światła. "ale 28W to nie jest oszałamiająca moc." czy to pomoże roślinom(nie chodzi mi o przetrwanie tylko ładny wzrost) czy nic nie zmieni?

To juz musi odpowiedziec ci ktos kto ma takie oswietlenie 28w mysle ze bedzie stanowczo za malo i da ostatecznie taki sam efet jak parapet.

Odnośnik do odpowiedzi

Na ładny wzrost to raczej nie masz co liczyć, 28W nijak nie zastąpi Ci światła słonecznego.

A offtopując, "zdeformowane" liście tłustosza mogą być oznaką, że też wchodzi w stan spoczynku i zmienia rozetę na zimową. Jeśli tak jest, to doświetlanie tym bardziej jest zbędne.

Odnośnik do odpowiedzi