Ziomex2073 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Ja mam pytanie.... Jaka żarówka się nadaje do oświetlania muchołówki? Czy może być LED? Jaką barwę świetlną wybierać ?? I czy coś jeszcze sprawdzać czy tylko barwę świetlną? Czy muchołówka i dzbanecznik może być oświetlany tą samą żarówką w tych samych warunkach? POZDRAWIAM!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Witam. Mam mało roślinek i do oświetlenia używam lampki biurkowej. Co myślicie o tej świetlówce? http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/index.php?products=product&prod_id=604 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Witam. Mam mało roślinek i do oświetlenia używam lampki biurkowej. Co myślicie o tej świetlówce? http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/index.php?products=product&prod_id=604 Będzie dobra. ( ; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Bedzie ona lepsza od swietlowki Philips Tornado 23W 6500K?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 (edytowane) Mniejsza moc ale widmo idealne dla roślin, a to sporo daje. Zostałbym przy tej Megaman. Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomex2073 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Jaką świetlówkę lepiej kupić? Philipsa Tornado T3 36W 6500K czy Megaman plant?? Bo ten megaman niby przystosowany do roślin idealnie ale mało ma lumenów... Bo megaman ma 400lumenów a tornado ma 2150lumenów... I chciałbym kupić tylko nie wiem czy 5 żarówek tornado czy 10 magaman'a... ?? Czy może coś innego polecacie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Czyżby odpowiedź była dosłownie post wyżej? Lumeny to oznaczenie tylko tego jak jasno DLA LUDZKIEGO OKA świeci świetlówka. Mniej lumenów nie oznacza, że światła jest mniej tylko, że ludzkie oko odbierze takie światło jako słabsze. Nie należy się tym kierować. Świetlówka roślinna świeci głównie w czerwieni i w niebieskim, oko najlepiej odbiera zieleń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomex2073 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Czyli Megaman plant lepszy? A czy 10 świetlówek powinno wystarczyć czy lepiej kupić więcej/mniej?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Lepiej oświetlenie liniowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Hej Potrzebuję odpowiedniego oświetlenia dla mojej skromnej kolekcji rosiczek. Czy tego typu świetlówka ( w lampce biurkowej ) będzie odpowiednia? http://elektrocave.pl/Swietlowka_MASTER_PL...8402P-1672.html Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 12 Lutego 2011 Share Napisano 12 Lutego 2011 Mało mocy ; ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drosera_dionaea Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Witam. Kupiłam szklane terriarium dla roślin o wymiarach 100(długość)x40(szerokość)x40(wysokość). Oczywiście wiem, że wysokość "ciutkę" za mała, ale więcej po prostu by się nie zmieściło. Oświetlenie prawdopodobnie zamontuję do jakoś do górnej krawędzi ściany tylnej. W terrairum będę rośły głónie dzbaneczniki nizinne oraz być może jakieś tłustosze. I tutaj pytanie do Was: Jakie świetlówki kupić, ich maks. długość z oprawkami nie może być większa niż 100cm. Wstępnie myślałam nad 2x39W Ale nie mam pojęcia jaki rodzaj świetlówek wybrać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Bardzo niskie terra... Swietlowki 2x39w http://oswietlenieakwarystyczne.pl/index.p...amp;prod_id=442 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Polecam ten sklep internetowy, i właśnie te konkretne świetlówki z linka : http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=55...ID=d2f0d7cfd05e są tanie , maja odpowiednią barwę, do tego odpowiedni statecznik, , oprawki bryzgoszczelne , przewód z wtyczką i gotowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 zestaw który podał Kuba też jest spoko, a poza tym masz od razu cały komplet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi