Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie.... Jaka żarówka się nadaje do oświetlania muchołówki? Czy może być LED? Jaką barwę świetlną wybierać ?? I czy coś jeszcze sprawdzać czy tylko barwę świetlną? Czy muchołówka i dzbanecznik może być oświetlany tą samą żarówką w tych samych warunkach?

POZDRAWIAM!!!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Mam mało roślinek i do oświetlenia używam lampki biurkowej. Co myślicie o tej świetlówce?

http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/index.php?products=product&prod_id=604

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Jaką świetlówkę lepiej kupić? Philipsa Tornado T3 36W 6500K czy Megaman plant?? Bo ten megaman niby przystosowany do roślin idealnie ale mało ma lumenów... Bo megaman ma 400lumenów a tornado ma 2150lumenów... I chciałbym kupić tylko nie wiem czy 5 żarówek tornado czy 10 magaman'a... ?? Czy może coś innego polecacie?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby odpowiedź była dosłownie post wyżej?

Lumeny to oznaczenie tylko tego jak jasno DLA LUDZKIEGO OKA świeci świetlówka. Mniej lumenów nie oznacza, że światła jest mniej tylko, że ludzkie oko odbierze takie światło jako słabsze. Nie należy się tym kierować. Świetlówka roślinna świeci głównie w czerwieni i w niebieskim, oko najlepiej odbiera zieleń.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Witam. Kupiłam szklane terriarium dla roślin o wymiarach 100(długość)x40(szerokość)x40(wysokość). Oczywiście wiem, że wysokość "ciutkę" za mała, ale więcej po prostu by się nie zmieściło. Oświetlenie prawdopodobnie zamontuję do jakoś do górnej krawędzi ściany tylnej. W terrairum będę rośły głónie dzbaneczniki nizinne oraz być może jakieś tłustosze. I tutaj pytanie do Was: Jakie świetlówki kupić, ich maks. długość z oprawkami nie może być większa niż 100cm. Wstępnie myślałam nad 2x39W ;) Ale nie mam pojęcia jaki rodzaj świetlówek wybrać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ten sklep internetowy, i właśnie te konkretne świetlówki z linka :

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=55...ID=d2f0d7cfd05e

są tanie , maja odpowiednią barwę, do tego odpowiedni statecznik, , oprawki bryzgoszczelne , przewód z wtyczką i gotowe

Odnośnik do odpowiedzi