Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja akurat mam oświetlenie w terra nizinnym w środku zbiornika, są to świetlówki 2x54w T5 które grzeją się niesamowicie, dosłownie parzą przy dotknięciu, ale dzięki temu mam w środku temp. około 28-29C więc idealnie. gdyby były na zewnątrz było by w środku tylko 22C więc stanowczo za mało dla nizinnych dzbanków. Wymogiem jest tylko dosyć wysokie terra, bo przy wysokości 40cm świetlówki będą przypalać z czasem wyższe dzbanki.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już mowa o świetlówce to lepsza od proponowanej wcześniej luxline będzie philips master. Na pierwszy rzut oka luxline wydaje się lepsza. jednak po wejściu na stronę producenta i dokładnym porównaniu philips wygląda lepiej. Nie pamiętam już o co dokładnie chodziło, ale wiem, że wielu godzinach porównywań i pomocy doświadczonych hodowców zdecydowałem się na philips master i do tej pory tego nie żałuję. :)

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Chce kupic swietlowki o temperaturze barwowej 10000k 8500k 6500k i 4000k. Czy takie bedzie dobre? a moze macie inne propozycje ;) co do dlugosci fal to wiem

tak tylko pamietaj zeby wybierac w technologii T5 (choc osobiscie uwazam ze 10000k sie nie nadaja)

Odnośnik do odpowiedzi

Myslicie, ze lepiej byloby 8500 6500 6500 i 4000? Jak co to wziasc 6500 dwa razy takie same czy to mija sie z sensem?

@Edit: Czy dobrze zrozumialem: wartosc od 450 do 550 nanometrow ma byc jak najmniejsza, czy jest to obojetne?

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

A czy ktoś tutaj spotkał się może z kompaktami zintegrowanymi firmy Xavax? Jako, że moi nowi, młodzi podopieczni (mała rosiczka, muchołówka i dzbanecznik) wymagały doświetlenia jakby nie było jutra, a warunki położeniowo-atmosferyczne bardzo mi to utrudniały, zlazłem pół Łodzi w poszukiwaniu świetlówki choćby na pierwszy rzut oka nadającej się do takich celów. Po kilku godzinach poszukiwań znalazłem w Media Markt kompakt Xavax 15W 6500K. Oświetlam roślinki od kilku dni i wydaje mi się, że nawet im się podoba (muchołówka i rosiczka w miarę puszczają nowe liście), aczkolwiek czy ktoś już wcześniej miał do czynienia z tym produktem i potrafi mi powiedzieć na jego temat coś więcej? Google milczy na ten temat ;)

EDIT: Jeśli kogoś to interesuje, to z tego co jestem w stanie zaobserwować, żarówka sprawuje się bardzo ładnie. Rosiczka przylądkowa rośnie jak na drożdżach i ma duże krople cieczy trawiennej, muchołowka wypuszcza nowe pułapki, które ładnie się wybarwiają, a dzbanecznik hookeriana ma zaczątki nowych dzbanków ;)

Edytowane przez 70m3k
Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Witam,

Postanowiłem zrealizować kącik, w którym bedą stały rośliny. Mam takie biurko w pokoju które chce zaadoptować do roślin. Obecnie hoduję kilka gatunków rosiczek, muchołówek i kapturnic. Zabieram je z parapetu bo okno na którym stoją jest kiepsko doświetlane przez światło słoneczne/dzienne i chciałbym im zapewnic nieco lepsze warunki, choć sztuczne to na celu mam "lepsze". Pytanie moje brzmi jaką świetlówkę (oprawę sobie dobiorę) mam zakupić do tego celu. Półka nad blatem na którym będą rośliny w wielodoniczkach jest na wysokości około 40cm, czyli źródło światła będzie mniej więcej na wysokości 35cm nad nimi (mogę opuścić na zwieszakach jak będzie trzeba/będzie im lepiej) szerokośc biurka i półki to 85cm czyli dłuższej oprawy powiesić nie dam rady. W co inwestować? Świetlówki T5 czy T8? Jakiej firmy? 2 czy wystarczy im jedna? Mam zakupiony programator, także będą miały zapewnione oświetlenia tyle na ile zaprogramuję.

Wiem że temat poruszany wielokrotnie i to temat rzeka, ale raczej hodowcy pytają o oświetlenie terrariów. Osobiście w terrarium nie inwestuję, gdyż to już dotyczy roślin o znaczących wymaganiach, a że mieszkam na stancji to póki co nie widzę takiej potrzeby :) Jak już będę na swoim to będzie można wchodzić w hodowlę dzbanków, darlingtonii itp. Jak na razie potrzebuję czegoś dla tych roślin i liczę na waszą pomoc. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Cześć,

stoję właśnie przed zakupem oświetlenia. Będzie mi ono potrzebne do rosiczek, dużo prostych gatunków i kilka takich jaki Hilaris, Ascendens itd.

Czy koniecznie wymagane jest dla nich bardzo dobre oświetlenie?

Mam takie 3 warianty:

Pierwszy, najdroższy:

http://allegro.pl/opti-ii-zestaw-oswietlen...2182412354.html

-drugi:

to złożenie czegoś na zwykłym stateczniku i swietlówkach t8. Jedna z Philipsem Aquastar i druga jakaś inna.

-trzeci:

skręcenie na listwie 3 oprawek i zamontowanie świetlówek Philips Tornado.

Co byście mi doradzili?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Cześć,

od dawna nosiłam się z zamiarem doświetlania moich muchołówek i rosiczek. Dostałam na urodziny osprzęt z żarówką Osram SPOT R80 Natural 230V 60W. Umieściłam ją na wysokości około 30 cm nad roślinkami. Czy tak może być?

Edytowane przez LalaAla
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Co sądzicie o takim Zestawie Będzie miał za zadanie doświetlanie dzbaneczków w zimie. Ostatecznie wybór padł na zestaw MH-HIT-150W NATRIUM ,strumień świetlny 13000lm , barwa 4200K cały kompletny zestaw włącz do gniazdka i naświetlaj koszt 210 zł.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi