Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałam o źródłach światła, i mam wrażenie że wiem jeszcze mniej niż wcześniej.

Widzę wiele osób pomogliście wybrać dobrze ,może i mi pomożecie?

Mam okno południowe -minimalnie zachodnie słonko latem od 11.30 d około 17.

Teraz latem miały sporo słonka, ale "nadchodzi zima" Kapturnice i duże muchołówki pójdą spać na wschodni parapet do chłodnej piwnicy (temp zimą zawsze powyżej zera ,zwykle koło 5-7stopni ,max15stopni ,ale otwarciem okna można obniżyć)

Ale rosiczki tropikalne i subtropikalne no i d.paradoxa zostają na parapecie.

Okno Południowe ,więc coś światła jest.

Wielkość parapetu 30cm x115cm ,ale rośliny na okołon30x100cm.

Co bym chciała:

-ładnie doświetlić rośliny

-zdecydowałam się na "rurę"t5 lub t8 bądź2 rury

-chciałabym jak najtaniej ale w miarę dobrze

-myślałam nad samodzielnym poskładaniem zestawu(poskładał by to tato-on jest dobry w takie "klocki" na co dzień zajmuje się lampami ale rtg -powiedział ze poskłada, jak kupię zestaw)

Prosiła bym po napisanie jakie "rury"są ok,nadają się dla roślin -konkretne modele.

Myślę że75 -90cm były by ok, ale 1 czy 2?

Ile wat 30-36wystarczy?

Rozumiem , że do tego potrzebowała bym

-oprawki+starter czy jak to się nazywa +odbłyśnik+uchwyty -i coś do czego to przykręcę albo gotową belkę świetlówkowa tak?

Edytowane przez Eva
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W twoim przypadku Wystarczy, następnie dobierz świetlówki

No właśnie z świetlówkami mam problem-jakie?

-jakieś specjalne-jakie modele?

-czy wystarczy że mają 6400K ,

bo w niektórych nie ma wykresu -więc nie wiadomo czy mają podbicie światła w pożądanych miejscach.

co do tych Lamp natynkowych to problem jest taki że mi nie wejdzie w wnękę okna ;( bo one 122cm mają a ja tam mam 115cm

Edytowane przez Eva
Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam dwie świetlówki T5 28W z firmy Juwel- Colour i Nature Light. Sprawuje się bardzo dobrze. Oświetlam nimi tłustosze i niektóre rosiczki ale docelowo oś. zostanie przeniesione na parapet.

Jednak jak dla Ciebie to powinno wystarczyć- http://allegro.pl/oprawa-rastrowa-ort-2x28...2598918073.html

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam dwie świetlówki T5 28W z firmy Juwel- Colour i Nature Light. Sprawuje się bardzo dobrze. Oświetlam nimi tłustosze i niektóre rosiczki ale docelowo oś. zostanie przeniesione na parapet.

Jednak jak dla Ciebie to powinno wystarczyć- http://allegro.pl/oprawa-rastrowa-ort-2x28...2598918073.html

ale ta oprawa za długa nie wejdzie mi nad parapet

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz użyć belki lub oprawy 2x30W, ale to już produkt akwarystyczny a nie budowlany, więc inna półka cenowa:

http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-t8-2...2616093012.html

http://allegro.pl/belka-lampa-oswietleniow...2571005507.html

W ostateczności zawiesić gołe świetlówki z odbłyśnikami i skręcić obie razem dwoma kawałkami listwy, ale z obu końców każdej rury będzie zwisał kabel, więc z estetyką będzie to mieć niewiele wspólnego.

Generalnie popularne świetlówki zbliżone długością do 115 cm to:

T8 30W - 900 mm

T8 38W - 1050 mm

T5 39W - 850 mm

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponowałbym coś w ten deseń: http://www.zoolight.pl/pol_m_Zestawy-swiet...OWKAMI-144.html

Niestety, nie ma oprawy i świetlówki trzeba podwiesić na jakiejś listwie. Odbłyśniki zakładane są na świetlówkach. Mają śruby i nawet mało rozgarnięty majsterkowicz coś wymyśli.

A... i świetlówki. Jeśli są fundusze proponuje typowo roślinne np. Philips Aquarelle czy Osram Fluora. Jeśli nie ma funduszy świetlówki dobrej firmy np. philips o barwie około 6500K.

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym, zamontować oświetlenie na małe terrarium o wymiarach 55x35x35, gdzie 55 cm to długość terrarium. Zastanawiam się nad tym czy potrzebne przy tak małej powierzchni dwie świetlówki T5, czy wystarczy jedna? Chciałbym kupić zestaw oświetleniowy w jakiejś przyzwoitej cenie. Z czasem może zakupię świetlówki typowo dla roślin. Na początek coś tylko żeby doświetlić terra. Mogę liczyć na jakąś poradę? Bo wszystko co tutaj czytam, tyczy się zwykle większych terrariów, które odznaczają się nieco innymi wymaganiami.

Edytowane przez danny8_1991
Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o kilku rosiczkach tropikalnych, może jakieś tłustosze w przyszłości. Sadzonki dzbanków, trochę mchu. Spokojnie, nie zamierzam wsadzić tam muchołówek ani innych rosiczek. A tym bardziej dzbanków dla których jest to terra za małe. W sumie, chętnie wysłucham jakichś wskazówek co jeszcze mogłoby się w nim znaleźć.:)

Odnośnik do odpowiedzi

Ze świetlówek liniowych miałbyś do wyboru T5 13W (52 cm) lub 24W, ale krótszego typu (standardowa ma 55 cm, krótsze - 44 cm), ewentualnie T8 15W (45 cm). Trzeba doliczyć łącznie 3 cm na oprawki.

Moim zdaniem do takiego terra lepiej dać świetlówki kompaktowe typu Philips Tornado. Zero elektroniki, wystarczy zwykła oprawka na gwint, niskie koszty. Klosze z odbłyśnikiem można samemu zrobić (karton + folia aluminiowa).

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przepraszam że się wtrącę.

Mam problem z doborem oświetlenia. Zacznę od początku że chciałbym doświetlać w zimę takie rośliny jak:

Cephalotus follicularis

Drosera capensis "Typical"

Drosera capensis var.alba

Drosera madagascariensis

Drosera nidiformis

Pinguicula 'Tina' (Pinguicula agnata x Pinguicula zecheri)

Nepenthes 'Rebecca Soper' (ramispina x ventricosa)

Nepenthes 'Ventrata' (ventricosa x alata)

Sadzonki liściowe tłustoszy i muchołówek.

Zastanawiam się nad zestawem oświetleniowym 24W/35W Oświetlenie t5 albo jakimś innym rodzajem światła.Jakie świetlówki typowo roślinne wybrać? Szafka jest szerokości 90 cm. Nie jestem również jakimś specem od elektroniki. Nie mam pojęcia na co się zdecydować. Rośliny będą stały na półce w pokoju gdyż nie mam możliwości doświetlania na parapecie. Prosiłbym o pomoc w wyborze i rodzaju oświetlenia dla tych roślin. Estetyka gra trochę mniejszą rolę w tym momencie. Chciałbym takie oświetlenie które na długo mi starczy i będzie najlepsze dla roślin.

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Ze świetlówek liniowych miałbyś do wyboru T5 13W (52 cm) lub 24W, ale krótszego typu (standardowa ma 55 cm, krótsze - 44 cm), ewentualnie T8 15W (45 cm). Trzeba doliczyć łącznie 3 cm na oprawki.

Moim zdaniem do takiego terra lepiej dać świetlówki kompaktowe typu Philips Tornado. Zero elektroniki, wystarczy zwykła oprawka na gwint, niskie koszty. Klosze z odbłyśnikiem można samemu zrobić (karton + folia aluminiowa).

Jakoś bardziej nastawiałem się na świetlówkę liniową. Ale może kompaktowa to faktycznie byłoby lepsze i tańsze rozwiązanie. Czy dostarczy ona dostateczną ilość światła? Czy lepiej zastosować od razu dwie takie świetlówki? Rozumiem że nie ma tutaj wyboru co do długości fal, dostępne jest tylko białe światło? Zamontowanie opraw do liniowej pozwoliłoby na dobranie świetlówek o odpowiednim zakresie fal dla roślin. Popraw mnie proszę jeśli się mylę.

PS oświetlenie zamierzam zamontować na zewnątrz oczywiście. Więc długość świetlówki liniowej nie musiałaby być idealnie dopasowana. Byle tylko nie wystawała sporo po za terrarium.

Natomiast jeśli mowa o świetlówce kompaktowej np. Philips Tornado to jej temperatura barwowa wynosi 2700 K. Natomiast świetlówka http://www.rotala.pl/p1744_philips_swietlo...w865_6500k.html, ma 6500K, co wydaje mi się korzystniejsze. Czekam na opinie.

Odnośnik do odpowiedzi