CFHs Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 http://www.domowe-akwarium.pl/swietlowki_na_rynku.php może się przydać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Znalazłam coś, co może poważnie pomóc w jednej chwili sprawdzić, czy interesujące nas źródło światła nadaje się dla roślin, czy też nie - zwłaszcza, gdy na opakowaniu producent nie przewidział wykresu widma. Na poniższej stronie zaprezentowany jest sposób, jak wykonać w domowym zaciszu i bardzo niewielkim nakładem finansowym... spektrograf Dzięki niemu możemy bardzo precyzyjnie określić, czy nasze źródło światła emituje spektrum, z którego mogą skorzystać nasze rośliny. http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/light/...ectrograph.html Na powyższej stronie znajduje się program, który automatycznie powinien podstawić nasze wykadrowane widmo do skali (niestety nie mam tego jak sprawdzić ) Jedynym elementem, który trzeba zdobyć do tego zestawu jest odpowiednia siatka dyfrakcyjna, można je jednak znaleźć np. na allegro. A tu metoda totalnie chałupnicza: http://www.as.up.krakow.pl/edu/warsztaty/m...spektroskop.pdf Dla mnie - MUST TRY. UPDATE: TO DZIAŁA Tak, proszę państwa, wygląda widmo kompaktowej świetlówki Lexman 25W white: Edytowane 29 Listopada 2012 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) A zatem, jak obiecałem na SB, pobawiłem się moim najprostszym spektroskopem wraz z aparatem. Nie próbowałem wyskalować rezultatów z tego względu, iż bardzo trudno zrobić dwa zdjęcia, na których spektrum będzie podobnie szerokie/wysokie/zniekształcone - byłoby to do poprawienia w programie graficznym, ale nie mam na to zwyczajnie ochoty. ;-) Tym niemniej rezultaty są nawet zadowalające. I potwierdzam fakt, że na zdjęciu widok jest nieco inny niż gołym okiem - szczególnie zaobserwowałem to w wypadku Sylvanii Grolux, gdzie przy obserwacji od razu rzucały się w oko wyraźne podbicia, na zdjęciu zaś oprócz tego lepiej widoczne są pasma mniej podbite, pomiędzy szczytowymi. Prawdopodobnie efekty byłyby lepsze, gdybym posiadał dobrej jakości krążek od cd cake-boxa - używałem tego, co miałem w domu i niestety wszystkie te krążki były dość porysowane, z dziwnymi nalotami etc. Ale działa. A teraz zdjęcia (przy dwóch liniowych świetlówkach dałem dla porównania również wykres od producenta): GE 6500K, G23, 11W: Narva Oceanic Colour, G23, 11W: Philips SL Comfort, warm white, E27, 13W (kompakt starego typu): Juwel Day 9000K, T5, 54W: Sylvania Grolux, T5, 54W: Edytowane 1 Grudnia 2012 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Którą z tych świetlówek kompaktowych byście polecili? Megaman Plant Lamp plant_lamp.pdfAQUATIC NATURE SOLAR LUX o dwóch barwach światła jednocześnie (6500K i 7100K) http://www.aquatic-nature.be/eng_solarlux.html O Megaman czytałam wiele pozytywnych opinii. Ktoś testował Aquatic Nature i może coś o nich powiedzieć? Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Cześć chciałabym się dowiedzieć czy lepiej w terrarium mieć 2 świetlówki typu: Świetlówka Sylvania Grolux T5 39W / 849mm 8500K czy może 1 świetlówkę : Świetlówka Sylvania Grolux T5 39W / 849mm 8500K i 1 świetlówka T5 Sylvania Luxline 865 39W 85cm 6500K W terrarium trzymam tylko dzbaneczniki Proszę o odpowiedź Edytowane 23 Września 2013 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Posiadam terrarium o wymiarach 45x45 i 60 wysokości. W środku głównie dzbaneczniki, w przyszłości ewentualnie jakiś cefal lub adela. Terrarium stoi przy oknie od zachodniej strony i o ile latem dzbanki ładnie rosły tak teraz nie dość, że nowe nie rosną to jeszcze te wytworzone latem usychają. Pora więc chyba zainwestować w jakieś oświetlenie no i jakoś najbardziej podchodzi mi zwykłe oświetlenie kompaktowe ( żarówki energooszczędne), bez udziwnień, czyli lampka na zewnątrz (na górze) terarium z osłoną i odbłyśnikiem. Nie mam doświadczenia z doświetlaniem więc kieruję się tym co radzą forumowicze i skłaniam się ku Philips Tornado albo ku czemuś takiemu: http://www.leroymerlin.pl/osprzet-oswietle...6518,l1199.html Czy może ktoś doradzić co będzie lepsze (ewentualnie podpowiedzieć jakiegoś innego kopmakta) i jaka powinna być moc takiej świetlówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 W tym tygodniu chce kupić żarówkę kompaktową Philips Tornado tylko nie wiem czy 23W czy 32W mam do doświetlenia na parapecie 2 niewielkie doniczki z Drosera Madagascariensis. To dopiero siewki. I nie mam pojęcia która by była lepsza. Prosze o szybką odpowiedz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ja bym brała od razu mocniejszą, bo w miarę postępu choroby ilość doniczek na parapecie rośnie Za chwilę zakupisz kolejne gatunki, prawdopodobnie lubiące dużo światła, a wtedy oświetlenie będzie jak znalazł. Doskonała większość roślin owadożernych jest również światłożerna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) HEJKA czy ktoś mi może podpowiedzieć czy do terrarium dla dzbaneczników może być taki układ oświetlenia SYLWANIA GRO-LUX 1szt i JBL SOLAR MARIN BLUE 1 szt Edytowane 4 Grudnia 2013 przez sebek (L) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 HEJKA czy ktoś mi może podpowiedzieć czy do terrarium dla dzbaneczników może być taki układ oświetlenia SYLWANIA GRO-LUX 1szt i JBL SOLAR MARIN BLUE 1 szt JBL którą wymieniłeś nadaje się do akwarium morskiego - 15000K daje światło niebieskie. Najlepszy zestaw to Sylvania Grolux + zwykła biała o temp. 6500K np. Philips Master. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Wiem że sie nadaje do akwarium morskiego bo akurat posiadam solniczke 1200 l w obiegu i ich akurat używam, ale ok wiec dałem do tera ,SYLWANIA GRO-LUX 1szt 36w t8, PHILIPS Graphica 965 1szt t8, Arcadia Marin Blue Actinic 36w t8 zobaczymy jak będą rosły z góry dziękuje . Edytowane 9 Grudnia 2013 przez sebek (L) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Chcę moje parapetowe dzbaneczniki i helkę wstawić do akwarium (bez pokrywy) i doświetlać przy pomocy zwykłej, biurkowej lampki. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że profesjonalne terrarium z dobrą wentylacją i porządnym oświetleniem jest lepszym rozwiązaniem, ale póki co traktuję mój zamiar jako pierwszy, testowy krok ku porządnemu terra i nie chcę inwestować w to zbyt dużo pieniędzy. Rozważam zakup takiej żarówki: http://allegro.pl/aquatic-nature-solar-26w...3779653701.html specyfikacja: Aquatic Nature SOLAR 26W świetlówka 7100-6500K- czerwono-biała E27, 2/3 udziału widma 6 500K (dzienne światło) i 1/3 widma o barwie 7 100K (wybarwia ryby i przyspiesza fotosyntezę) Czy myślicie, że ma to sens? Dzbanki będą się wybarwiać? A może polecacie coś innego? Ważne dla mnie jest, aby gwint był standardowy, pasujący do lampki biurkowej, bo na razie nie zamierzam bawić się swietlówkami, a w szczególności niezintegrowanymi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, czy ta żarówka się do czegokolwiek nadaje?(czytaj.doświetlanie mało wymagających roślin) Anlux TL5012/8 220-240v 50hz t5 8W Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Daner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 W modelu który wpisałem w google jest to jakaś świetlówka meblowa, nigdzie nie ma informacji o barwie światła ani o ilości lumenów, do tego jest bardzo tania zatem przypuszczam iż nie nada się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Jeśli bardzo chcesz uzywać tej oprawki to chociaż wymień świetłówkę na taką: http://allegro.pl/swietlowka-sylvania-grol...3800562372.html i lepiej było by zdjąć plastikowy klosz a zamontować jakis odbłysnik. To i tak będzie dość słabe oświetlenie, ale zawsze lepsze niż nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi