Budzi Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Podobno wyrozniamy trzy grupy tlustoszy: 1. Ze strefy klimatu umiarkowanego 2. Ze strefy klimatu umiarkowanego-ciepłego 3. Tropikalne Chodzi mi o informacje dotyczace trzeciej grupy do ktorej naleza m.in.: P. moranensis P. potosiensis P. agnata P. emarginata P. cyclosecta P. esseriana P. ehlersiae P. kondoi P. laueana P. rotundiflora P. gypsicola Jakie rozmiary osiagaja najwieksze rosliny? Fajnie bedzie jesli w tym temacie bedziemy wklejac zdjecia tłustoszy tropikalnych wraz z opisem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Podobno wyrozniamy trzy grupy tlustoszy: Chodzi mi o informacje dotyczace trzeciej grupy... Jakie rozmiary osiagaja najwieksze rosliny? Fajnie bedzie jesli w tym temacie bedziemy wklejac zdjecia tłustoszy tropikalnych wraz z opisem. Dokładniejszym podziałem jest: - tłustosze zimnolubne (z klimatu umiarkowanego) - tłustosze meksykańskie (rośliny tropikalne i subtropikalne) - tłustosze kubańskie (rośliny tropikalne) - tłustosze południowo-schodnich Stanów Zjednoczonych (z klimatu umiarkowanego) Najwiekszym tlustoszem jest p.gigantea (w zeszłym roku jeden z hodowców uzyskał 32,5cm średnicy) oraz krzyzowki wykonane z tym gatunkiem (nasza p.gigantea x moctezumae ma w tej chwili okolo 20cm srednicy) Pinguicula gigantea została odnaleziona przez cenionego botanika Alfreda Laua. Informacje na jej temat zostały po raz pierwszy opublikowane w 1993r jako nowy tłustosz z Ayautla, Oaxaca, Meksyk. Najwieksza ciekawostka jest to, iz posiada gruczoły trawienne po obu stronach liścia, więc nawet zaden szkodnik nie ma z nim szans. Drugim takim tłustoszem jest jeszcze p.longifolia i podobno p.agnata CSUF. W naturze żyje razem z Tillandsia streptophylla oraz Agave attenuata. Średnia ilość opadów w tym miejscu to 3000mm. Hodowla nie odbiega niczym od warunkow jak dla wszystkich tłustoszy meksykańskich: http://nepenti.pl/rosliny_szczegoly.php?Pu...bKategorieId=14 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi