Skocz do zawartości

[ZIMOWANIE] - czerniejące pułapki po zimowaniu.

Yasiu

Rekomendowane odpowiedzi

Zimowałem moją muchołówkę od listopada '06 do stycznia br. I Teraz, roślinka marnieje w oczach. Dużo łapek ma zgnitych, a resztę przygnitych. Nie ma ani jednej zdrowej łapki. Co prawda, wydaje mi sie ze puszcza nowe listki (nie łapki), ale troche mnie to nie pokoi :unsure:

Aha, i jak ucinać sgniłe łapki? Ra zem z lisciem czy liść zostawić?

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi, co w tym nie normalnego? Jeśli myślisz, że podczas zimowania roślina będzie wyglądać tak jak latem to się mylisz. Nie sądzisz, że to trochę za krótko na zimowanie. Dla pewności podaj nam warunki w jakich ją zimowałeś.

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi, co w tym nie normalnego? Jeśli myślisz, że podczas zimowania roślina będzie wyglądać tak jak latem to się mylisz. Nie sądzisz, że to trochę za krótko na zimowanie. Dla pewności podaj nam warunki w jakich ją zimowałeś.

Hmmm w ciemnym miejscu na strychu, jakieś 13 stopni Celsjusza, cały czas stała miała w podstawce wode.

Odnośnik do odpowiedzi

To albo wina przelania, albo słabego oświetlenia. Jeśli z bulwą jest wszystko OK to nie powinieneś się martwić. Ogranicz trochę podlewanie(podlewaj jak wsiąknie wszystko z podstawki).

Odnośnik do odpowiedzi

e tam ja lalem wode co jakis czas w tamtym roki i nawet w podstawce nie stala, lalem tak aby miala wilgotno lekko i bylo wszystko super, przedwczoraj wynioslem moje na strych gdzie jest troche chlodnawo ale beda sie budzic razem z wiosna :D troche dlugo ale stwierdzilem ze musza sie po przesadzaniu odregenerowac, a maja juz duuzo pulapek :) w sumie nie zagladalem do nich jeszcze, ale wode mialy wiec co sie moze stac :D (stoja przy oknie ale nie ma bezposredniego swiatla (wch-póln parapet)

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam pytania odnośnie podlewania podczas zimowania, jak mam podlewać? Czy np. obficie podlać, raz na tydzień, czy mniej a częściej. I drugie pytanie jaką wodą mam podlewać, muchołówkę zimuje na strychu w domku jednorodzinnym, jest tam prawie jak na dworze, czyli jakieś 2-7 stopni, i czy mam podlewać wodą o tej temp. w której jest muchołówka, czy wodą o temp. pokojowej, czyli ok 20 stopni?

Odnośnik do odpowiedzi

mariusz - od takich pytań jest dział dla początkujących a przedewszystkim FAQ !!! Przecież logiczne jest że nie lać wody o temp 20C !!! na reszte pytń poszukaj odpowiedzi na forum !!!

Odnośnik do odpowiedzi

Maklerw dzięki za połowę odpowiedzi, chociaż coś. A tak wogule to jakoś nie widzę tu działu dla początkujących gdzie można zadawać pytania, a w FAQ nie ma tematu opisujący dokładnie zimowanie, ani nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie, a jak pisze w regulaminie FAQ to tam pytań się nie zadaje. Jedynie kto może mieć wątpliwości i się unosić to Yasiu za zadawanie pytań w jego temacie, ale zapewne gdybym otworzył nowy temat z takimi pytaniami to by mnie oskarżyli za zaśmiecanie forum.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.