radas01 Napisano 11 Lutego 2006 Share Napisano 11 Lutego 2006 witam, zakupilem w nepenti wlasnie n. bellii (moj pierwszy dzbanek) i czytalem na forum zeby dac na spodek keramzyt celem zwiekszenia wilgotnosci. Co to jest keramzyt i skad to wziac.??? :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 11 Lutego 2006 Share Napisano 11 Lutego 2006 Kermazyt to są takie białe kamyczki, można kupić w sklepach typu OBI, Castorama itp... Możesz dać coś podobnego i nalać tam wody.... to podnosi wilgotność.... Oczywiście jeszcze lepszym (czyt. optymalnym) rozwiązaniem jest usadowienie dzbanecznika w terrarium/akwarium.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 11 Lutego 2006 Share Napisano 11 Lutego 2006 Keramzyt czy tam kermazyt nie jest raczej koloru białego bo to produkt z gliny (glina palona, czy coś takiego) i ma postać brązowych grudek (kamyków). Jeśli sypniesz go na dno terra lub choćby podstawki, postawisz na nim doniczkę i nalejesz wody to doniczka nie będzie dotykała lustra wody a woda jednak będzie na dnie i będzie zapewniała wilgotność. Keramzyt dodatkowo wchłania wodę, która z niego paruje co gwarantuje w następstwie dłuższe utrzymywanie sięwilgoci w otoczeniu rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radas01 Napisano 11 Lutego 2006 Autor Share Napisano 11 Lutego 2006 nie bede trzymal dzbanka w akwarium bo troche mi sie to nie podoba to jak lizanie lizaka przez papierek. dzieki za info o keramzycie. pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Mariusz Lesiuk: Wielkie dzięki za sprostowanie.... zawsze myślałem, że to jest coś innego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 ten biały żwirek z castoramy to perlit też sie nadaje tylko zmienia odczyn podłoża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Mateusz Rybak napisał: ten biały żwirek z castoramy to perlit też sie nadaje tylko zmienia odczyn podłoża Właśnie o to mi chodziło.... ale jeżeli będzie w kuwecie, to raczej i tak nie będzie działać na odczyn siemi w doniczce z dzbanecznikiem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 no raczej niepowinien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixi Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 To zależy w dużej mierze od wilgotności powietrza w pomieszczeniu bo czasem przesadzenie z ilością wilgoci + brak wymiany powietrza(przepływu) to może być gorsze dla dzbanecznika niż zbyt suche powietrze weź to pod uwagę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 A mam jeszcze pytanie gdzie ten kermazyt dajemy do ziemi czy na podstawke ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radas01 Napisano 14 Lutego 2006 Autor Share Napisano 14 Lutego 2006 kupilem keramzyt ogrodniczy , nasypałem na podstawek i czekam.... ...na co??? niewiem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 Chodzi o to, że keramzyt wkładasz do kuwety.... Lejesz tam wodę... i stawiasz na tym dzbanecznika.... tylko tak, żeby nie mógł "ciągnąć" od dołu wody..... I nie ma na co czekać.... to po prostu zwiękasz wilgotność... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozoree Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 ja kupilem keramzyt nasypalem na podstawek i nalalem wody... ale nie wiem czy moge nalac tyle zeby doniczka stala 2cm w wodzie czy nie moge (to sa rosiczki). czy jak roslinak wchlonie wode ktora jest w podstawku z keramzytem to nic sie nie stanie? czy moze woda sie zakazi jakimis swinstawami z tych glinek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 Nie powinny się niczym zarazić bo to jest glina palona więc wszystkie świństwa powinny być martwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 Chyba nie powinno się nic dziać.... Po jakimś czasie może porosnąć glonami..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi