ArturMaly Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Siemka... Tak jak w temacie, zamieszczam tutaj fotki swojego akwarium, w którym chcę zrobić ładną kompozycję, kilku gatunków dzbaneczników, a jak moje dwie małe muchołówki przetrwają zimowanie to je też tam umieszczę... Tak wyglądało to dzisiaj około 16.00.02: Na dnie leży keramzyt, który przykryty jest zieloną siatką metalową... A teraz wygląda to tak: pod siatkę włożyłem rurkę, przez którą będę podlewać rośliny w tym akwarium, następnie siatkę pokryłem torfem... Dzbanecznik wsadzony bezpośrednio do ziemi w terrarium, narazie jest tylko tyle roślinek lecz następne zostają wysyłane w poniedziałek... Wentylatorek znalazłem i był mi nie potrzeby, podłączyłem go poprzez starą ładowarkę... Świetlówka w pokrywie to: Aqua-glo (18000k)... Koszty jakie poniosłem jak narazie to: - Akwarium 60l z pokrywą - 30zł - świetlówka Aqua-glo - 30zł - keramzyt - 2x 2,66zł - gumowa rurka - 1,50zł - troche dobrych chęci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 na twoim miejscu umiescilbym pionowo rurke pcv przez ktora moznaby dolewac wody. dobrze ze zainstalowales wentylator- bez niego bylaby ladna plantacja plesni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 19 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2007 Drosera11, rurkę już zamontowałem rurkę, lecz lej słabo widoczna na fotce, tutaj fotkę na której lepiej widać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 dobrze ze zainstalowales wentylator- bez niego bylaby ladna plantacja plesni. Łe no bez przesady Jaka plantacja? Wystarczyło by co trochę otworzyć akwarium po prostu i dmuchnąć - to taki prosty domowy sposób. Mam dużo większe od Ciebie akwarium którego rogi są tylko nie przykryte. Brak oznaków pleśni Ale jeśłi akwarium miało by być stale zamknięte to wentylatorek jest dobrym rozwiązaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 No będzie stale zamknięte, no czasami jak coś będę tam robić to otworzę, a wentylatorek za darmo i ładowarka i tak była bez końcówki, czyli nic to mnie nie kosztowało... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 A gdzie kupiles higrometr i za ile?Ja widzialem tylko po 50 zl i drozsze...., a w zoologicznych nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 Higrometr pozyczyłem od taty, najlepiej poszukać na allegro... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 co ty mowisz ze 50 zl . . ja np. kupilem jeden taki higrometr okragly wskazowkowy za 20 zl. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Nepenti ma higrometr za 19 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinki Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Ładne terra tylko ten wentylator powinien być umieszczony na dole, żeby powietrze wydmuchiwał. Robiąc wentylacje musisz zrobić tak aby powietrze przepływało przez terra i z niego wylatywało. Teraz masz zrobione tak że powietrze się dostaje a z niego nie wylatuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 zależy jaką stroną odwrócę wentylatorek, on nie jest przymocowane na stałe, i obok niego jest pokrywa którą podczas wentylacji uchylam, aby powietrze wydmuchł i czuć pęd powietrza na dłoni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlos10 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 najlepiej tak zamontować i lepiej żeby ten wyższy wentylator był wolniejszy żeby próżni nie było ... ewentualnie można 2 takiej samej szybkości zrobić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 Tylko że nie mam zamiaru wycinać dziur w akwarium... tak jak jest teraz powinno w zupełności wystarczyć... I domyślam się że szybszy wdmu[beeep]e powietrze, a wolniejszy wyciąga... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 pawlos10 - może ja jestem głupi ale nie rozumiem jak ty przy pomocy dwóch wentylatorków chcesz wytworzyć próżnię? Jaki sens miałoby to że jeden byłby wolniejszy a drugi szybszy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlos10 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 no nie wiem niby głupie ... ale jakby był tylko jeden wiatrak który tylko wyciąga powietrze to zrobiła by się prawie próżnia ... niby jak są 2 też nie da sie zrobić jako takiej próżni ... i dobrze wspomniałeś bo nie jestes głupi a to że jeden jest wolniejszy a drugi szybszy polega na tym że ten szybszy wciąga powietrze do akwa i cały czas jest świeże powietrze a ten wolniejszy wyciąga powietrze a więc jest cały czas świeże powietrze i przy tym wiatraku co wciąga powietrze do akwa też trzeba zrobić taką przegródke od orslin żeby nie było tak dużego przeciągu troche namotałem ale może sie ktoś skapnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi