Skocz do zawartości

Moje Akwa...

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka... Tak jak w temacie, zamieszczam tutaj fotki swojego akwarium, w którym chcę zrobić ładną kompozycję, kilku gatunków dzbaneczników, a jak moje dwie małe muchołówki przetrwają zimowanie to je też tam umieszczę...

Tak wyglądało to dzisiaj około 16.00.02:

p1130571ap2.th.jpg

Na dnie leży keramzyt, który przykryty jest zieloną siatką metalową...

A teraz wygląda to tak:

p1130577qh9.th.jpg

pod siatkę włożyłem rurkę, przez którą będę podlewać rośliny w tym akwarium, następnie siatkę pokryłem torfem... Dzbanecznik wsadzony bezpośrednio do ziemi w terrarium, narazie jest tylko tyle roślinek lecz następne zostają wysyłane w poniedziałek...

wiatrakqn1.th.jpg

Wentylatorek znalazłem i był mi nie potrzeby, podłączyłem go poprzez starą ładowarkę...

Świetlówka w pokrywie to: Aqua-glo (18000k)...

Koszty jakie poniosłem jak narazie to:

- Akwarium 60l z pokrywą - 30zł

- świetlówka Aqua-glo - 30zł

- keramzyt - 2x 2,66zł

- gumowa rurka - 1,50zł

- troche dobrych chęci :)

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze ze zainstalowales wentylator- bez niego bylaby ladna plantacja plesni.

Łe no bez przesady :) Jaka plantacja? Wystarczyło by co trochę otworzyć akwarium po prostu i dmuchnąć - to taki prosty domowy sposób.

Mam dużo większe od Ciebie akwarium którego rogi są tylko nie przykryte. Brak oznaków pleśni :) Ale jeśłi akwarium miało by być stale zamknięte to wentylatorek jest dobrym rozwiązaniem

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne terra tylko ten wentylator powinien być umieszczony na dole, żeby powietrze wydmuchiwał. Robiąc wentylacje musisz zrobić tak aby powietrze przepływało przez terra i z niego wylatywało. Teraz masz zrobione tak że powietrze się dostaje a z niego nie wylatuje.

Odnośnik do odpowiedzi

zależy jaką stroną odwrócę wentylatorek, on nie jest przymocowane na stałe, i obok niego jest pokrywa którą podczas wentylacji uchylam, aby powietrze wydmuchł i czuć pęd powietrza na dłoni :)

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem niby głupie ... ale jakby był tylko jeden wiatrak który tylko wyciąga powietrze to zrobiła by się prawie próżnia ... :) niby jak są 2 też nie da sie zrobić jako takiej próżni ... :) i dobrze wspomniałeś bo nie jestes głupi :) a to że jeden jest wolniejszy a drugi szybszy polega na tym że ten szybszy wciąga powietrze do akwa i cały czas jest świeże powietrze a ten wolniejszy wyciąga powietrze a więc jest cały czas świeże powietrze :) i przy tym wiatraku co wciąga powietrze do akwa też trzeba zrobić taką przegródke od orslin żeby nie było tak dużego przeciągu ;) troche namotałem ale może sie ktoś skapnie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.