Łukasz Skoczylas Napisano 10 Lutego 2007 Share Napisano 10 Lutego 2007 Ma dzisiaj nietypowe pytanie: Jak powinno się wymawiać prawidłowo "X" w nazwach roślin? Mam na myśli nazwy krzyżówek, np. drosera intermedia x filiformis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 10 Lutego 2007 Share Napisano 10 Lutego 2007 czyli mówisz Drosera intermedia iks filiformis tak to rozumniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 10 Lutego 2007 Autor Share Napisano 10 Lutego 2007 właśnie to "iks" za bardzo nie brzmi. To podobnie, jak powiedziałbym drosera syp cośtam zamiast "drosera specie cośtam" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 10 Lutego 2007 Share Napisano 10 Lutego 2007 http://bio.binertia.com/podstrony/lacina.html male info o wymowie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 10 Lutego 2007 Autor Share Napisano 10 Lutego 2007 Stronka fajna, ale tam nic nie ma o czytaniu krzyżówek (chodzi mi o to nieszczęsne X) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 10 Lutego 2007 Share Napisano 10 Lutego 2007 OK A co znaczy nazwa rodzajowa X species? Jaką funkcję tu spełnia x. Zastosowanie x w mieszankach jest chyba zrozumiałe... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 10 Lutego 2007 Share Napisano 10 Lutego 2007 no : "x" to iks "spp" to espepe "var " to war ja to tak rozumniem napisz dokłądnie o co ci chodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 10 Lutego 2007 Autor Share Napisano 10 Lutego 2007 "X" w krzyżówkach - po prostu, czy jest jakaś specjalna wymowa tego x kiedy czytamy nazwę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 10 Lutego 2007 Share Napisano 10 Lutego 2007 "x" - to x czytasz jak widzisz bez żadnych akcentów na to czy wyszczególnień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 12 Lutego 2007 Share Napisano 12 Lutego 2007 X - krzyżówka, np. pulchella x (krzyżówka) nitidula, albo krzyżówka pulchelli z nitidulą, a jeśli jest np N. x Ventrata to x oznacza tylko, że roślina jest krzyżowana i tu sie już tego "x" nie czyta, ponieważ krzyżowka ma już swoją nazwę. Przynajmniej ja tak używam i w szkole nas tak uczyli. Jeśli chodzi o reszte oznaczeń to chyba wiecie ale napisze sp- species- gatunek ssp-subspecies- podgatunek var- warietas- odmiana i te powinno się w całości czytać tak jak napisałem pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 13 Lutego 2007 Autor Share Napisano 13 Lutego 2007 Więc podsumowując to "x" w krzyżówkach (np. maxima x fusca) jest nieme, podobnie jak w krzyżowanych roślinach (n. gentle)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi