Skocz do zawartości

Pinguicula gigantea kilka pytan

Mateusz Rybak

Rekomendowane odpowiedzi

Pinguicula gigantea to tłustosz meksykański. W lecie temperatury w okolicach 20-25 stopni, zimą 5-10 stopni (mokre lato i sucha zima).

Prawdopodobnie jednak nie trzeba stosować "zimowania" i może rosnąć przy odpowiednim oświetleniu cały sezon. Światło silne lecz rozproszone.

Wiecej informacji tutaj:

http://www.pinguicula.org/pages/plantes/pi...la_gigantea.htm

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ta gigantea ma też tak gigantyczne kwiaty czy tylko liście ? Czy odmiana alba jest naturalną odmianą występującą w środowisku czy też została sztuczne otrzymana przez człowieka ? :ph34r:

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Podepne sie pod temacik :D Dzisiaj przyszedł z NEPENTI m.in ten gat. tłustosza i został CAŁY wyrwany z doniczki TZN BRYŁA KORZENIOWA pozostała w doniczce a roslinka była poza nią. Jednym słowem Tłustosz nie ma "nóg"

Wsadziłem go do doniczki i nalałem wody, doswietlam i czekam.

Czy roślinka sie ukorzeni czy nie ma na to szans ? ? ?

Czytałem ze tłustosze sa MOCNE ale on praktycznie NIE MA kozreni sa tylko loście na łodyrzce :( Jak długo trzeba czekać az sie ukorzeni ? ? ?

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pękaj, mi tak sie stało z 80% tłustoszami które zamawiałem i sie bez problemowo ukorzeniły :) więc raczej powinno być wszystko ok :) i też mi zostały 3 listki i elegancko sie ukorzenił SAM :) pozdro ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko WIELKIE DZIEKI :D Czytałem na forum ze tłustosze to TWARDZIELE :D

Roslinka BARDZO ładnie sie klei :P Dostała wode, DUZO światła i POWINNO być dobzre :)

THX

Edit:

Zaobesrwowałem ze moja Gigantea ( jak wczesniej psiałem gdy przyjechała z NEPENTI roślina straciła wszystkie korzenie wsadziłem ją do doniczki i czekałem az weźmie sie do siebie ) po tym nieszczęśliwym wypadku liście zaczynają sie robić białe. To znaczy obumierają tak jakby zostały odcięte od rosliny. Zaobserwowałem to na dwóch dolnych liściach.

Domyslam sie ze jest to spowodowane brakiem korzeni. Czy da sie coś jeszcze zrobić. Roślina jest doświetlana świetlówką POLUX 120 W 6400K stoi w akwa.

Narazie bede jeszcze czekał moze w końcu ruszy :)

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

W tym problem ze noew liście sie NIE ROZWIJAJĄ. Od kilkunastu dni roślinka NIC nie wypuściła a dzisiaj zobaczyłem ze następny liśc zaczyna obumierać :( Pocieszam sie tym ze na trzech pozostałych jest DUZO kropelek.

Obym sie mylił ale kiepsko to widze :(

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadza sie odkąd do mnie przyjechały to znaczy bedzie DOBRE 2 TYG NIC NIE WYROSŁO. Caly czas jest taki listek nie rozwinięty na stozku wzrostu i tak wegetuje.

Edit:

Spoko :D Roślinka wzięła sie do siebie i w któtkim czasie wypuściła liścia w drodze jest nastepny :)

Jednak TŁUSTOSZE TO TWARDZIELE :D

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.