Mateusz Rybak Napisano 13 Lutego 2007 Share Napisano 13 Lutego 2007 witam mam zamiar sobie sprawić tytułowy gatunek i mam kilka pytań: - czy trzeba go zimować -jakie maxymalne rozmiary osiąga - czy trzeba doświetlać - i jakie temperatury preferuje:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Lutego 2007 Share Napisano 13 Lutego 2007 Pinguicula gigantea to tłustosz meksykański. W lecie temperatury w okolicach 20-25 stopni, zimą 5-10 stopni (mokre lato i sucha zima). Prawdopodobnie jednak nie trzeba stosować "zimowania" i może rosnąć przy odpowiednim oświetleniu cały sezon. Światło silne lecz rozproszone. Wiecej informacji tutaj: http://www.pinguicula.org/pages/plantes/pi...la_gigantea.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bakteria Napisano 14 Lutego 2007 Share Napisano 14 Lutego 2007 A czy ta gigantea ma też tak gigantyczne kwiaty czy tylko liście ? Czy odmiana alba jest naturalną odmianą występującą w środowisku czy też została sztuczne otrzymana przez człowieka ? :ph34r: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 alba wystepuje w naturze. Kwiaty nie sa gigantyczne, ale bardzo ciekawe i owlosione (patrz galeria na www.nepenti.pl) Najwiekszego jakiego widzialem mial prawie 25cm srednicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2007 Share Napisano 9 Marca 2007 Podepne sie pod temacik Dzisiaj przyszedł z NEPENTI m.in ten gat. tłustosza i został CAŁY wyrwany z doniczki TZN BRYŁA KORZENIOWA pozostała w doniczce a roslinka była poza nią. Jednym słowem Tłustosz nie ma "nóg" Wsadziłem go do doniczki i nalałem wody, doswietlam i czekam. Czy roślinka sie ukorzeni czy nie ma na to szans ? ? ? Czytałem ze tłustosze sa MOCNE ale on praktycznie NIE MA kozreni sa tylko loście na łodyrzce Jak długo trzeba czekać az sie ukorzeni ? ? ? M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1929_piec Napisano 9 Marca 2007 Share Napisano 9 Marca 2007 Nie pękaj, mi tak sie stało z 80% tłustoszami które zamawiałem i sie bez problemowo ukorzeniły więc raczej powinno być wszystko ok i też mi zostały 3 listki i elegancko sie ukorzenił SAM pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2007 Share Napisano 9 Marca 2007 (edytowane) Spoko WIELKIE DZIEKI Czytałem na forum ze tłustosze to TWARDZIELE Roslinka BARDZO ładnie sie klei Dostała wode, DUZO światła i POWINNO być dobzre THX Edit: Zaobesrwowałem ze moja Gigantea ( jak wczesniej psiałem gdy przyjechała z NEPENTI roślina straciła wszystkie korzenie wsadziłem ją do doniczki i czekałem az weźmie sie do siebie ) po tym nieszczęśliwym wypadku liście zaczynają sie robić białe. To znaczy obumierają tak jakby zostały odcięte od rosliny. Zaobserwowałem to na dwóch dolnych liściach. Domyslam sie ze jest to spowodowane brakiem korzeni. Czy da sie coś jeszcze zrobić. Roślina jest doświetlana świetlówką POLUX 120 W 6400K stoi w akwa. Narazie bede jeszcze czekał moze w końcu ruszy M-M2 Edytowane 28 Lipca 2007 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1929_piec Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 To chyba normalne że stare liście obumierają... Moim zdaniem wszystko ok jest... napewno sie nowe rozwijają... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 W tym problem ze noew liście sie NIE ROZWIJAJĄ. Od kilkunastu dni roślinka NIC nie wypuściła a dzisiaj zobaczyłem ze następny liśc zaczyna obumierać Pocieszam sie tym ze na trzech pozostałych jest DUZO kropelek. Obym sie mylił ale kiepsko to widze M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1929_piec Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Tzn. Że przez te 10 dni nie powstał żaden nowy liść ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 (edytowane) Tak zgadza sie odkąd do mnie przyjechały to znaczy bedzie DOBRE 2 TYG NIC NIE WYROSŁO. Caly czas jest taki listek nie rozwinięty na stozku wzrostu i tak wegetuje. Edit: Spoko Roślinka wzięła sie do siebie i w któtkim czasie wypuściła liścia w drodze jest nastepny Jednak TŁUSTOSZE TO TWARDZIELE M-M2 Edytowane 28 Lipca 2007 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi