Gość Angelxvi Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 WItam wszystkich. Nie wiem czy ten temat już był na forum ale szukałem i nie znalazłem Mianowicie chodzi mi o to że mam zamiar kupić nasiona rosiczek tropikalnych i subtropikalnych, a nie wiem czy trzeba je stratysfakcjonować czy nie. prosiłbym o pomoc i jeżeli ktoś może to o wypisanie gatunków których nasion nie trzeba poddawać stratysfakcji Jeżeli taki temat był to przepraszan i prosiłbym o podanie linku. Z góry dziękuje i przepraszam za bledy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 nietrzeba ich stratyfikować nietrzeba tez stratyfikowac pigmejek binat rosiczke z kręgu petiolaris i bulwiastych oraz trzech sióstr z quinsland Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Stratyfikacji poddajemy tylko i wyłącznie nasiona rosiczek zimolubnych .... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#dzbanecznik# Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 a czy wiesz że w tym miksie nasionek może być jeden dwa gatunki roślinek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Wiem, że to zabrzmi głupio, ale co to właściwie jest ta cała "stratyfikacja"? tzn. ok wiem mniej wiecej co to bo sprawdzilem na PWN.pl ale jak sie to robi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Jak kupisz ten mix rosiczek to masz napisane na każdej paczce co innego. Gdy napisane jest stratyfikacja, to wiadomo o co chodzi. Ja wysiewałem nasiona, wkładałem na 2 miechy do lodówki i później wszytko ładnie wyrastało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Ja moje nasiona zimnolubnych zasadzilam w mocno wilgotnym torfie zawinelam w foliowe woreczki i wsadzilam do lodowki, dostalam informacje ze najlepiej nasionka rotundifolia i intermedia trzymac w lodowce 4 tygodnie bo w 4 tygodniu najwiecej nasionek kielkuje.Juz 1 marca wyciagam je z lodowki i zobaczymy co bedzie sie dalej dzialo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Wkładasz doniczke z torfem do słoika, do słoika lejesz wodę destylowaną do na 3/4 wysokości doniczki, przykrowasz szkłem lub folią z dziurkami i wkładasz do lodówki na 4-5 tygodni lub możesz je po prostu wywalić na dwów póki zimno jest. A jest to chyba rekonstrukcja warunkow naturalnych których roslina kiełkuje. Jezeli nie to prosze mnie poprawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 Każdy ma swój sposob mozna sie czegos nowego dowiedziec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 To prawda, ale moim zdaniem najlepszy sposób, to ten podany przez rosiczke lodóweczka i 4 tygodnie = super roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 Dziekuje bardzo Pep3k ale sama sie dowiedzialm o tym od innych i zastosowalam Juz 1 marca wyciagam z lodoweczki i zobaczymy co bedzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mid85 Napisano 23 Marca 2007 Share Napisano 23 Marca 2007 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc się tutaj zapytam... Jest jak widać 23 marca... wczoraj wsadziłem wysiane na torfie i przykryte folią nasiona rotundifioli oraz intermedii do lodówki w celu stratyfikacji i o to moje pytanie : Jak długo mam je tam trzymać? Wyczytałem powyżej, że 4 tygodnie... ale to niezależnie od tego jaki jest aktualnie miesiąc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Marca 2007 Share Napisano 23 Marca 2007 Tak, zawsze stratyfikuje sie tyle samo niezależnie od pory roku. Ja słyszałam o 6-8 tygodni stratyfikacji ale nie będę sie kłócić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mid85 Napisano 23 Marca 2007 Share Napisano 23 Marca 2007 Tak, zawsze stratyfikuje sie tyle samo niezależnie od pory roku. Ja słyszałam o 6-8 tygodni stratyfikacji ale nie będę sie kłucić. Ok dzięki za info Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 23 Marca 2007 Share Napisano 23 Marca 2007 Tylko jak przykryłeś folią to czasami przewietrz żeby się pleśń nie pojawiła i powinno być dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi