Skocz do zawartości

[STRATYFIKACJA][MIX]Które gatunki nie wymagają stratyfikacji

Gość Angelxvi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Angelxvi

WItam wszystkich.

Nie wiem czy ten temat już był na forum ale szukałem i nie znalazłem :(

Mianowicie chodzi mi o to że mam zamiar kupić nasiona rosiczek tropikalnych i subtropikalnych, a nie wiem czy trzeba je stratysfakcjonować czy nie. prosiłbym o pomoc i jeżeli ktoś może to o wypisanie gatunków których nasion nie trzeba poddawać stratysfakcji :)  

Jeżeli taki temat był to przepraszan i prosiłbym o podanie linku.

Z góry dziękuje i przepraszam za bledy :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz ten mix rosiczek to masz napisane na każdej paczce co innego.

Gdy napisane jest stratyfikacja, to wiadomo o co chodzi.

Ja wysiewałem nasiona, wkładałem na 2 miechy do lodówki i później wszytko ładnie wyrastało.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moje nasiona zimnolubnych zasadzilam w mocno wilgotnym torfie zawinelam w foliowe woreczki i wsadzilam do lodowki, dostalam informacje ze najlepiej nasionka rotundifolia i intermedia trzymac w lodowce 4 tygodnie bo w 4 tygodniu najwiecej nasionek kielkuje.Juz 1 marca wyciagam je z lodowki i zobaczymy co bedzie sie dalej dzialo :D
Odnośnik do odpowiedzi

Wkładasz doniczke z torfem do słoika, do słoika lejesz wodę destylowaną do na 3/4 wysokości doniczki, przykrowasz szkłem lub folią z dziurkami i wkładasz do lodówki na 4-5 tygodni lub możesz je po prostu wywalić na dwów póki zimno jest. A jest to chyba rekonstrukcja warunkow naturalnych których roslina kiełkuje. Jezeli nie to prosze mnie poprawić :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc się tutaj zapytam...

Jest jak widać 23 marca... wczoraj wsadziłem wysiane na torfie i przykryte folią nasiona rotundifioli oraz intermedii do lodówki w celu stratyfikacji i o to moje pytanie :

Jak długo mam je tam trzymać?

Wyczytałem powyżej, że 4 tygodnie... ale to niezależnie od tego jaki jest aktualnie miesiąc?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zawsze stratyfikuje sie tyle samo niezależnie od pory roku.

Ja słyszałam o 6-8 tygodni stratyfikacji ale nie będę sie kłucić.

Ok dzięki za info ;)

Pozdrawiam! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.