Cryptococcus neoformans Napisano 16 Lutego 2007 Share Napisano 16 Lutego 2007 Są... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlos10 Napisano 16 Lutego 2007 Share Napisano 16 Lutego 2007 heh :/ to skąd sie to zapoczątkowało ?? :/ wszystko pod ochroną ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 Taki żarcik Wiem przecież Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 co się zapoczątkowalo?? nie rozumiem twojego postu Chciałbyś żeby te rośliny nie były chronione? za duzo ich wg. ciebie w naturalnym środowisku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 Prawdopodobnie chodzi mu o to, że skąd się zapoczątkowały prywatne hodowle takie jak nasze, skoro wszystko pod ochroną. Ja specjalistą w tej sprawie nie jestem to i nie odpowiem ale na pewno możesz liczyć na wypowiedź shnikers24, bo to w końcu nasz leśnik. Darz Bór Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 heh :/ to skąd sie to zapoczątkowało ?? :/ wszystko pod ochroną ... Za specjalną zgodą ministerstwa można sobie legalnie wziąć chronioną roślinę z naturalnego środowiska (np. jeśli jest ono zagrożone zniszczeniem). Ktoś wysłał pismo, uzyskał zgodę, wziął rosiczki, rozmnożył je, zaczął sprzedawać i tak zaczęły się (legalnie) prywatne hodowle roślin chronionych. EDIT: A tak apropos rosiczek w naturalnym środowisku, to odsyłam do dwóch ostatnich linków w moim podpisie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 Osobiście sądze ,że takie naturalnie rosnące roślinki są znacznie ładniejsze niz nasz pielęgnowane Twierdze ze takie miejsca muszą być!!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 Co do tego zapoczatkowania, wezmy np. takie wiszace ogrody (gdziestam, nie pamietam gdzie) w tych czasach nie potrzebne byky zadne pozwolenia, jak ludziom sie jakas roslina podobala to ja poprostu wyrywali, potem znajdywali sie nastepni ktorzy kontynuowali ta hodowle itd. interesuje mnie natomiast to jak to jest z tymi nowymi gatunkami, np. Jamban zostal przeciez niedawno odkryty a pratktycznie natychmiast go mozna bylo kupic (co prawda za okolo 600zl) ale kupic bylo mozna... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 ...shnikers24, bo to w końcu nasz leśnik. Darz Bór Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim będę leśnikiem z krwi i kości narazie się ucze w tym kierunku Za specjalną zgodą ministerstwa można sobie legalnie wziąć chronioną roślinę z naturalnego środowiska (np. jeśli jest ono zagrożone zniszczeniem). Ktoś wysłał pismo, uzyskał zgodę, wziął rosiczki, rozmnożył je, zaczął sprzedawać i tak zaczęły się (legalnie) prywatne hodowle roślin chronionych. Dokładnie. Wystarczy napisać do Ministerstwa środowiska bądź do RDLP (na którego terenie znajduje się torfowisko) jeśli się im przedstawi racjonalny powód to powinni wystawić takie zaświadczenie , jeśli nawet nie pozwolą wziąść rośliny to na nasiona powinni dać zgodę _ _ _ _ _ _ _ _ _ RDLP-regionalna dyrekcja lasów państwowych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 W mojej okolicy jakieś 20 km. jest rezerwat torfowiska wysokiego Jeśli dorobie sie sprzetu foto to OBIECUJE sie wybrać. Rosną tam m.in. rosiczki okrągłolistne. Rezerwat nazywa sie BRODOSZURKI moze sie komus o uszy obiło Rezerwat jest MAŁO znany dlatego praktycznie nie ma jego fotek. W Necie znalazłem takie cuś: M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c.apus Napisano 22 Lutego 2007 Share Napisano 22 Lutego 2007 Bardzo ładne, fajnie tak oglądać rosiczki w środowisku naturalnym. I pomyśleć że natura bez nas może istnieć a my bez niej nie....a ten rezerwat to gdzie kolo jakiego większego miasta?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 22 Lutego 2007 Share Napisano 22 Lutego 2007 Ten rezezerwat jest na terenie małej miejscowści Jakieś 20 km od mojego miejsca zamieszkania czyli ok 40 km na południe od Rzeszowa M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senator11111 Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Wow nawet nie wiedziałem że na Podkarpaciu jakieś 50km ode mego domu rosną rosiczki w naturalnych warunkach. Proste będę musiał się wybrać na wycieczkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmandi Napisano 1 Marca 2007 Autor Share Napisano 1 Marca 2007 wiele osób pyta gdzie zostały zrobione zdjęcia; podpowiem tyle- rezerwat "Torfy"; ciężko się tam dostać i uwaga na żmije; mam nadzieje, że nie zostanie zadeptany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dede Napisano 31 Marca 2007 Share Napisano 31 Marca 2007 kiedyś był już ten post, ale go nie ma (chyba, że nie umiem go znaleźć :blink: ), wiec jeszcze raz torfowisko w województwie podkarpackim zdjęcia z 13 września 2005 zdjęcia z 25 lipca 2006 pozdrawiam B) Suuuuper sprawa takie wyprawy . w ubieglym roku zapuscilem sie w tereny wigierskiego parku narodowego, widoki przepiekne i ta błoga cisza;) tego lata postaram sie zrobic wiecej zdjec a tutaj wrzucam kilka wypocin z wyprawy;] http://foto0.m.onet.pl/_m/865d56d473d3f5bd...7f8,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/42df22b382e637a0...b10,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/77a61d8e3e4cbdfe...65c,10,19,0.jpg pozdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi