hddk Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Kadrowanie jest dozwolone. Co do innych, bardziej zaawansowanych technik, to nie bez powodu w regulaminie uprasza się o umiar, także w kontrastowaniu, zabawie kolorami, itp. Stwierdzenie jest ogólnikowe, bo to nie miejsce, by wyszczególniać wszystkie techniki z fotografii tradycyjnej czy cyfrowej. Konkurs na ujęcie miesiąca już był pewnym kompromisem i ukłonem w stronę osób, które chciały pokazać np. zdjęcie makro lub sam dzbanek i nikomu wtedy do głowy nie przyszło, by dodatkowo dywagować nad podwójną ekspozycją czy innymi wynalazkami. Moim zdaniem, jeśli u kogoś dusza fotografa przeważa nad duszą hodowcy roślin i zamiast rośliną czy jej ujęciem musi się pochwalić zdolnościami fotograficznymi, to powinien się realizować na forach specjalizujących się w fotografii. Naprawdę, nie przesadzajcie z kombinowaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Dobrze gada, w górę ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Oczywiście, że rozumiem, iż ten konkurs to w głównej mierze zabawa i - co już zaznaczałem - moje pytanie było czysto teoretyczne. Po prostu warto pytać, dyskutować i szukać, i zawsze lepiej rozwiewać wątpliwości niż podejmować kontrowersyjne decyzje post factum. Nikomu dwa lata temu nie przyszło do głowy pytać o podwójną ekspozycję, a mi teraz przyszło, więc spytałem. Nic złego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Miałbym taką uwagę - czy dałoby radę wskazywać nagrody w konkursach w miarę możliwości wcześnie? Przyznam, że nagrody to dla mnie główna motywacja ewentualnego uczestniczenia w konkursie, a tak np. obecnie właśnie upływa termin zgłaszania prac na roślinę marca, a nagrody wciąż są nieznane. W ub. miesiącu też chyba była taka sama sytuacja - nie wiem, czy w trakcie trwania konkursu info o nagrodach się pojawiło, bo zapomniałem odwiedzać temat regularnie, ale chyba na początku takiej informacji nie było. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Miałbym taką uwagę - czy dałoby radę wskazywać nagrody w konkursach w miarę możliwości wcześnie? Przyznam, że nagrody to dla mnie główna motywacja ewentualnego uczestniczenia w konkursie, a tak np. obecnie właśnie upływa termin zgłaszania prac na roślinę marca, a nagrody wciąż są nieznane. W ub. miesiącu też chyba była taka sama sytuacja - nie wiem, czy w trakcie trwania konkursu info o nagrodach się pojawiło, bo zapomniałem odwiedzać temat regularnie, ale chyba na początku takiej informacji nie było. Myślę, że to dobra wskazówka. Raczej nagrody powinny być znane przed zgłoszeniami do konkursu. Ja jestem jak najbardziej na "tak" i będę starał "z góry" podawać propozycję nagród. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Ja jedyne co mogę zrobić, to z góry wypisać miesiące, w których dana firma zobowiązała się wyznaczyć nagrodę do konkursu. Umieścić to w temacie, dostępnym dla wszystkich. Może to jakoś załatwi sprawę. Może nie informuję tych firm z pierwszym dniem miesiąca, ale jednak na pewno przed otworzeniem głosowania. Z informacją zwrotną bywa różnie. Ja na prawdę nie mam na głowie myślenia o tym, żeby otrzymać informację zwrotną już zaraz i dalej się przypominać. Informacja poszła i od tej chwili ja już jedynie grzecznie czekam. Natomiast nie mówię, że nie ma w tym mojej winy, bo też gdybym to zrobił jeszcze przed zakończeniem konkursu z poprzedniego miesiąca, to może na otwarcie nowego miałbym informację. Tyle karteczek samoprzylepnych wokół komputera co ja mam, to już mi się plącze w oczach, a ta o konkursie wisi mi na wprost, żebym ją zawsze widział. Dzisiaj będzie przed zamknięciem konkursu po 21:00 informacja o nagrodzie. Nie mówię też, że i wystawianie konkursów, głosowania jest z niemałym poślizgiem. Nawet jak mam ustawione w kalendarzu przypomnienie, to niczego nie zmienia, jeżeli po prostu nie mogę się tym zająć w danej chwili, bo jestem np. na dyżurze. Potem już mi kalendarz nie przypomina, a ja nie mam tego ciągle w głowie. Teraz wystawiając głosowanie do aktualnego konkursu, rozstrzygnę wszystkie pozostałe, bo łatwiej mi się zająć czymś zbiorczo jak po kawałku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Mi osobiście nie zależy na nagrodach. Bardziej cieszą mnie, głosy oddane na moje zdjęcie (zawsze daję zdjęcie z danego miesiąca, w przeciwieństwie do innych ). Więc czy nagrodą będzie cephal, muchołówka czy też pospolita rosiczka, jest mi obojętne A, serdecznie dziękuję forumowiczom za oddane głosy na moja roślinkę w konkursie Roślina marca oraz firmie Carnisana za błyskawiczną wysyłkę i niesamowity kontakt Albert Jeszcze raz wielkie dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Czy dodanie czarnej ramki wokół zdjęcia jest zaliczane do niedozwolonych modyfikacji (konkurs ujęcia miesiąca)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Nie sądzę Punkt 4 o zakazie dodawaniu elementów tyczy się raczej sytuacji, gdybyś np. muchołówce domalował oczy albo wkleił "kota na keyboardzie" Czyli o modyfikacji głównej części kadru, a nie ramek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 To miło, bo panoramy bez czarnej ramki zawsze prezentują się dla mnie jakoś ubogo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Zdjęcia wstawiamy do 15-tego dnia miesiąca do 23:59:59. Temat z głosowaniem na wybrane przez nas fotografie zostanie stworzony po 16. dniu miesiąca. Głosowanie będzie trwało do końca miesiąca. Coby nie zaczynać ewentualnej dyskusji w temacie, który służy innym celom, a z którego pochodzi ww. cytat (czyli dokładnie tym www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=18200 {ujęcie października, temat ze zdjęciami}), odpowiem tutaj. Istotnie regulamin stanowi, że zdjęcia należy wstawiać do 15 dnia danego miesiąca, natomiast biorąc pod uwagę to, że przez kilka ostatnich miesięcy użytkownicy wstawiali zdjęcia w kolejnych dniach, a mimo to brały one udział w konkursie, mam nadzieję, że również w tym miesiącu wszystkie zdjęcia (spełniające pozostałe wytyczne regulaminu) zostaną wystawione do głosowania. W końcu co za różnica, czy zostały zgłoszone 16, czy 19 dnia miesiąca, skoro regulamin stanowi jasno o 15. Inna sprawa, że skoro regulamin jest w tym punkcie martwy, a konkursy działają z coraz większymi opóźnieniami, to coś wypadałoby z tym w przyszłym roku zrobić - albo zacząć dyskwalifikować zdjęcia wystawione po 15 dniu miesiąca, albo zmienić ten punkt na coś w stylu "zdjęcia wstawiamy do czasu zamknięcia tematu przez organizatora, co następuje nie wcześniej, niż 15-tego dnia miesiąca o 23:59:59". Edytowane 19 Października 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Najprościej, zamykać temat 15-tego dnia miesiąca o 23:59:59. Ale wymagałoby to dużej dyscypliny adminów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Myślę, że bez odpowiedniego skryptu, automatycznie zamykającego temat, jest to raczej niewykonalne w dłuższej perspektywie czasu, szczególnie biorąc pod uwagę rzeczone "obsuwy", które są przyczynkiem tej dyskusji - skoro już teraz ciężko jest zamknąć temat przez kilka dni po regulaminowym końcu, to co dopiero zamykać go regularnie w danym dniu o czasie wycyrklowanym co do minuty. A może powierzyć nadzór (przynajmniej techniczny, czyli zamykanie tematu, zakładanie głosowania, ogłaszanie zwycięzców) nad konkursem jakiemuś zaufanemu użytkownikowi, który byłby bardziej dyspozycyjny i na bieżąco opiekował się konkursami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Zauważyłem że ostatnio dość często zdarza się że temat ze zdjęciami konkursowymi jest zamykany po ustalonym terminie, a co za tym idzie przedłużany jest termin oddawania głosów. Rozumiem ze administracja nie ma czasu na upilnowanie wszystkiego na forum więc może należało by ich troszkę odciążyć? Moim skromnym zdaniem można by wytypować osobę "Opiekun działu konkursy" na podobnych zasadach jak działają inni opiekunowie odpowiedzialni za poszczególne działy. Osoba taka miała by za zadanie dopilnować wszystkiego co z konkursami zawiązane, zakładanie i zamykanie tematów w terminie, zakładanie list do głosowanie jak i weryfikowanie zgłaszanych prac i czy oczywiście wszystko odbywa się zgodnie z regulaminem. Myślę że z takim opiekunem był by o wiele prostszy ewentualny kontakt i było by to usprawnienie obecnie działającego systemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 ... A może powierzyć nadzór (przynajmniej techniczny, czyli zamykanie tematu, zakładanie głosowania, ogłaszanie zwycięzców) nad konkursem jakiemuś zaufanemu użytkownikowi, który byłby bardziej dyspozycyjny i na bieżąco opiekował się konkursami? Dobry pomysł. Przy okazji poruszę inny temat w ramach konkursu. Proponuję dać możliwość członkom forum udzielania indywidualnych nagród, niezależnie od wyników głosowania i by odbywało się to oficjalnie, czyli by w każdym temacie otwierającym konkurs była informacja zachęcająca do fundowania nagród, a następnie informacja kto, co i komu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi