Skocz do zawartości

Komentarze, Opinie Pytania Do Konkursu "roślina Miesiąca"

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, a juz prawie wogle niemożliwe zrobic z karteczką dobre zdjecie dzbanka, ani tego nie ma jak ustawić, i najczęściej psuje zupełnie kompozycje zdjecia.

Nie da sie ukryć, że to jest minus tego dość przykrego 'patentu', jednak przypomnijcie sobie o dyskusji na temat oszustw w tym konkursiwie. Nie wiem jak inni modzi, ale pewnie tak samo jak ja nie mają zamiaru utrudniać użytkownikom życia i psuć fotek zbędnymi, że sie tak wyraże duperelami.

moim zdaniem logiczne jest, że na beznadziejne zdjęcie nikt nie będzie głosował, więc i tak mają szanse tylko najładniejsze rośliny, wiec po co wcześniejsza eliminacja (ktoś może czuć się pokrzywdzony)

co do karteczki-> oszustwa można uniknąć w inny sposób- np osoba która wygrała musiała by przesłać kilka innych ujęć tej samej rośliny lub wtedy zrobić dodatkowe zdjęcie z karteczką, tak dla potwierdzenia

Mmandi z tymi dodatkowymi zdjęciami to dobra sprawa ale wystarczy dodać po zakonczeniu konkursu fotkę z karteczką i było by spoczko. Bo powiem szczerze teraz ciężko się robi fotke jaj jest ta karteczka, bo chce się zrobić jakąś fotke, a tu musi się jeszcze ta karteczka zmieśić.

Ten pomysł mi sie widzi, całkiem możliwe, że zostanie wprowadzony. To by ułatwiło sprawę, ewentualne oszustwo byłoby łatwe do wykrycia (kiepski fotomontarz na dokladnie tym samym zdjeciu, pod tym samym kontem itd. - poprostu wklejona kartka). Dobrze by tez bylo wprowadzic w razie oszustwa jakas kare np. polroczny zakaz udzialu w konkursie - tak by było wiadomo, że oszustwo nie popłaca :-)

A może zamiast karteczek na zdjęciu powinno znaleźć się cos innego. Np. co miesiąc ustalona by byla rzecz, która musi się znleźc obok rośliny, coś w stylu zapalki, grosza, guzika. Możliwości jest wiele, a są przedmioty o wiele mniejsze od karteczek z nikiem. I oczywiscie myślę, że na google ciężko znaleźć fotkę dzbanka ze szpilką czy czymś takim.

Skończyły by się nam później przedmioty, nie każdy móglby mieć te same rzeczy w domu ;-) dobry pomysł z monetami ale ich jest tylko 9, mamy jeszcze jedną zapałke, no i powiedzmy z 3 rodzaje guzików. Co było by następne?

I nie wiem czemu dajmy na to nie mogłabym umieścic zdjęcie mojej wypieszczonej kapturnicy, jeśli ktoś wcześniej wstawił jakies zdechłe kaptury tego samego gatunku.

Nie bierzesz pod uwagę, że na zagranicznych forach ludzie nie wrzucają byle czego byleby wrzucic fotkę.

Dokładnie, zasada kto pierwszy ten lepszy jest całkowicie bez sensu, to dopiero odbierze nam ludzi, którzy by chcieli tu startować. Natomiast fotki gorszej jakości odpadną metodą naturalnej selekcji, a to że ktoś sie ośmieszy, no cóż - trudno - czasem takie metody pouczają najlepiej.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 362
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Skończyły by się nam później przedmioty, nie każdy móglby mieć te same rzeczy w domu ;-) dobry pomysł z monetami ale ich jest tylko 9, mamy jeszcze jedną zapałke, no i powiedzmy z 3 rodzaje guzików. Co było by następne?

Troche wyobraźni :) można wymyśleć tyle rzeczy, że na parę lat by wystarczyło. Spinacze, szpilki, jakaś nieduża kredka, klucz, bateria, spinacz do ubrań, łyżeczka, igła, nitka określonego koloru, a nawet coś w stylu serduszka gwiazdki, czy krawdracika z papieru. O wiele łatwiej wyciąć określony kształt z papieru, niż zrobić karteczke z odpowiednio małą trzcionką, zwłaszcza jeśli chce się zrobić zdjęcie czegoś bardzo małego. Rzeczy które podałam wystarczyłyby przynajmniej na dwa lata, a zakładając, że wszystko to miałoby jeszcze odpowiedni kolor to na wiele więcej. Ale to jest tylko taka propozycja :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dylemat ponieważ mam dwa fajne zdjęcia do konkursu i nie wiem co wybrać - wybierzcie : d. whittakerii czy d. macrantha subs. basifolia (obie kwitną) :-)

Tak się zastanawiam i ubolewam jak tu pokazac Wam np. takie piękności jak np. d. pallide która ma 1m dł. :-), pięknie wyrosła tego roku.

Musiałbym chyba tą bidulkę zwinąć w kulkę żeby było widać listki ... :-(, myślę że w takich przypadkach warto by było dopuścić dwa zdjęcią (całej roślinki i zbliżeniowe np. liścia).

Pozdrawiam

PS. chyba rzucę monetą w sprawie konkursu :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich,

właśnie został zmieniony trochę regulamin konkursu mocą większości głosów Administratorów. Bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu. Aby nie wprowadzać zbytniego zamieszania konkurs na roślinę miesiaca Maj 2008 odbędzie się jeszcze na starych zasadach. Wszelkie uwagi, zastrzeżenia lub ewentualne propozycje zmiany regulaminu konkursu są oczekiwane! W razie potrzeby bardzo chętnię uzasadnię wszelkie dokonane zmiany.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Według mnie nowy regulamin jest lepszy z wyjątkiem jednego punktu: "5. Dozwolone jest różne oprzyrządowanie fotograficzne, ale z prośbą o umiarkowanie.".

Wcześniej szanse na wygraną miały prawie wszystkie osoby niezależnie od tego jaki aparat posiadały ( z małymi wyjątkami) teraz wygrywać będą tylko "zawodowcy" posiadający specjalistyczne oświetlenie namioty bezcieniowe itp. bardzo często nie mający z owadożerami wiele wspólnego ;/

Zakładam oczywiście że ludzie wygrywający w konkursach nie wygrywają dzięki "kolegom" bo wtedy obojętnie jak piękne będzie zdjęcie i tak nie ma szans na wygraną. ;]

Edytowane przez killer_88
Odnośnik do odpowiedzi

żakładając oczywiście że ludzie wygrywający w konkursach nie wygrywają dzięki "kolegą"

KolegOM jak już

A co do namiotów bezcieniowych itd, bez nich da sie zdobic równie ładne zdjęcie, jeśli roslina do kitu nic ci namiot nie pomoże.

Ja nie kumam tego

7. Dopuszczalny rozmiar minimalny to 460 do 800 pixeli, niezależnie od boku. Ewentualne niezgodności będą zwracane autorowi z prośbą o poprawkę.
Jeden bok minimum 460 a drugi 800? Nie powinno być w takim wypadku na?
Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie kumam tego

Jeden bok minimum 460 a drugi 800? Nie powinno być w takim wypadku na?

Oba boki o wymiarach min. 460 a max. 800. Może być 460 na 460, a może być 800 na 800.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę nic o karteczkach :D jak miło :P Jutro dodam jeszcze zdjęcie wiec nie zamykajcie za szybko jeśli można prosić ;) (N. lowii sie tak ślicznie wybarwia ze aż musze poczekać :D Nowa odmiana- "red" :P )

Odnośnik do odpowiedzi

Ale potem już nie trzeba będzie sie z nimi męczyc. A wstawię chyba jednak inna roslinke bo dzbanek zrobił psikusa i sie nie otwiera mimo ze juz powinien.... unsure

Odnośnik do odpowiedzi

A moze zrezygnowac z normalnego glosowania i co miesiac wybierac np. 3 osobowa komisje ktora bedzie glosowac. Dwie osoby wybiora po jednej fotce a trzecia zdecyduje kto ma wygrac. Dzieki temu skonczyly by sie problemy ze zwyciestwami "kolegow" i 20 kontami jednego uzytkownika ktory glosuje na siebie.

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.