Skocz do zawartości

Komentarze, Opinie Pytania Do Konkursu "roślina Miesiąca"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 362
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja już sie nie udzielam , bo zaraz wyjdzie że chce kogoś wygryźć (chociaż w konkursie nie startuje;)) zresztą z tego co widze to tylko ja jak narazie zauważyłem że jedno zdjecie z poprzedniego konkursu i jedno z tego były mocno wyostrzone , no cóż...

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ja również nie widzę żadnych zdjęć które były by w jakiś przesadny sposób przerobione w PS. Ba... niektórym przydało by się kadrowanie i podstawowa korekta tzw. poziomów.

Każdy, nawet znaczący konkurs fotograficzny dopuszcza kadrowanie oraz "płytką" obróbkę fotografii. Taką płytką obróbkę często serwują nam już same aparaty które samodzielnie wyostrzają obraz, podkręcają kolory, eliminują szum. Niedopuszczalne są z reguły znaczące zmiany w obrazie polegające np. na usuwaniu większych fragmentów zdjęcia czy też składanie elementów obrazu w jedno zdjęcie.

Tak naprawdę liczy się ciekawe ujęcie, dobre kadrowanie (kompozycja) i poprawność techniczna wykonanego zdjęcia. Reszta to tylko wisienka na torcie.

Mamy erę fotografii cyfrowej i do tego trzeba przywyknąć. Oczywiście nie każdy wie jak obrobić zdjęcie nie każdy ma odpowiedni sprzęt itd. itd. Ale dobry artysta nie potrzebuje farb i pędzli wartych miliony. On i kawałkiem "węgielka" wyciągniętego z ogniska jest w stanie narysować niesamowity rysunek.

Odnośnik do odpowiedzi

[...] polegające np. na usuwaniu większych fragmentów zdjęcia [...]

a usuwanie tła? Jak to zakwalifikować?

Można czy nie można? To duży obszar.

Taką operację (chyba) wykonał Poll.

Może jednak narzucić wymóg, aby konkursowicze pokazali oryginalną fotkę sprzed obróbki.

Edytowane przez whitefrog
Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, wszystko zależy co było w tle. Jeśli czarna koszulka, czarny brystol czy temu podobne tło i jest ono w tylko w niewielkim stopniu widoczne na oryginalnej fotografii to zmniejszenie jego jasności w programie do "zera" lub wycięcie było by dopuszczalne. Jednak jeśli w tle była szafa, inne rośliny itp. to usuwanie tych elementów z fotografii i późniejsze wystawianie w konkursie było by dla mnie nadużyciem. Rzeczywiście aby to sprawdzić konieczne było by dostarczanie oryginalnej fotografii. Niezależnie od tego co Poll zrobił ze zdjęciem regulamin jak na razie tego nie zabrania. Zresztą zdjęcie przykuwa uwagę pięknym światłem, a nie akurat brakiem tła.

Co do regulaminu. Również wnioskował bym o punkt ograniczający możliwość nadużyć w programach do obróbki grafiki. Ale dopóki nie zostanie taki punkt wprowadzony zdjęcia mocno przerobione będą mogły trafiać na konkurs. Wszystko wówczas w rękach głosujących. Nie wiem też czy ma sens punkt zabraniający głosowania na samego siebie. To jeden głos, czasem ważny ale każdy biorący udział będzie mógł sobie zagłosować na siebie więc każdy na wejściu będzie miał równą liczbę punktów - po 1. Jeśli jednak ktoś zdecyduje się oddać głos na inną osobę - chwała mu za to.

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, wszystko zależy co było w tle. Jeśli czarna koszulka, czarny brystol czy temu podobne tło i jest ono w tylko w niewielkim stopniu widoczne na oryginalnej fotografii to zmniejszenie jego jasności w programie do "zera" lub wycięcie było by dopuszczalne. Jednak jeśli w tle była szafa, inne rośliny itp. to usuwanie tych elementów z fotografii i późniejsze wystawianie w konkursie było by dla mnie nadużyciem. Rzeczywiście aby to sprawdzić konieczne było by dostarczanie oryginalnej fotografii. Niezależnie od tego co Poll zrobił ze zdjęciem regulamin jak na razie tego nie zabrania. Zresztą zdjęcie przykuwa uwagę pięknym światłem, a nie akurat brakiem tła.

Co do regulaminu. Również wnioskował bym o punkt ograniczający możliwość nadużyć w programach do obróbki grafiki. Ale dopóki nie zostanie taki punkt wprowadzony zdjęcia mocno przerobione będą mogły trafiać na konkurs. Wszystko wówczas w rękach głosujących.

Zgadza się. Co nie jest zabronione to jest dozwolone i niezależnie co on wyciął to i tak jest to dopuszczalne, jednakże jestem za tym aby to ograniczyć i jednoznacznie określić co wolno a co nie.

Może by określić procentowo, tzn ile procent powierzchni ma pozostać nietknięta? Tak tylko strzelam, to tylko pomysł i nie jestem pewien czy najlepszy. Co wy na to?

Nie wiem też czy ma sens punkt zabraniający głosowania na samego siebie. To jeden głos, czasem ważny ale każdy biorący udział będzie mógł sobie zagłosować na siebie więc każdy na wejściu będzie miał równą liczbę punktów - po 1. Jeśli jednak ktoś zdecyduje się oddać głos na inną osobę - chwała mu za to.

I tutaj się zgodzę. Gdy tylko się rozpoczęło głosowanie przykro mi było patrzeć gdy inni dostają głosy a u mnie nadal ZERO! Ależ mnie ręka swędziała! :)

Jeden głos niewiele zmieni.

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że pojawił się wątek o moim zdjęciu. Chętnie wyślę oryginał zdjęcia zrobionego przeze mnie. Było pare jaśniejszych "brązowych" plam, bez których ta fotka wygląda o wiele lepiej. Jeżeli ktoś miałby jakieś wątpliwości, to chętnie prześlę i oryginał. Poza tym regulamin nie zabrania obróbki zdjęcia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 months later...

A ja mam pytanie :P W regulaminie jest napisane, ze każdy zwycięzca rośliny miesiąca bierze udział w konkursie roślina roku. Co jest nagrodą tego konkursu? Był on kiedyś przeprowadzany? Nie znalazłem nigdzie tematu. unsure

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.