evulFarmer Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 dokladnie. Chociaz co do dzbankow sie nie zgodze bo jak widac na moim przykladzie mozna zrobic zdjecie dzbanka gdzie widac znaczna czesc rosliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 A no można zrobić, ale nie zawsze będzie to łądnie wyglądało, a do dzbanków nie musisz mieć niewiadomo jakiego sprzętu żeby zrobić ładne zdj i pokazuje okazałość rośliny jakie puszcza dzbanki. Bo rosiczki itp to inna bajka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 A wiesz, że zdjęcia robi człowiek nie sprzęt? Myślę, że nie trzeba mieć super lustrzanki z super obiektywem, żeby robić niezłe zdjęcia. Ja jestem tego przykładem, robię zdjęcia aparatem kompaktowym i soczewką wymontowaną z obiektywu mikroskopowego i wygrałem 2 konkursy...można? można. No chyba, że ktoś robi zdjęcia komórką, to wiele nie osiągnie. Także nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że za dobrym zdjęciem stoi tylko aparat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Napewno nie stoi tylko sprzęt, ale zdj. ma pokazać okazałość całej rośliny a nie kawałek listka!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Dobra, tylko nie wiem czy 1,5 metrowy Inermis będzie Ci się podobał, sam krzak tylko, a żeby go ochwycić w całości to nie zwrócisz uwagi na dzbanka wogóle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 też jestem za tym, żeby jednak było widać tą fotografowaną roślinę a nie tylko jej część. Rodzaj aparatu też w pewnym sensie ma znaczenie, gdyby nie miał to po co produkowano by coraz nowsze, lepsze modele np. moim aparatem (KODAK...?) nie da się zrobić dokładnego i wyraźnego zdjęcia rośliny z bliska, chociażby się nie wiadomo jak kombinowało. A zdjęcie z dalsza z widokiem na całą roślinę to jak najbardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Napewno nie stoi tylko sprzęt, ale zdj. ma pokazać okazałość całej rośliny a nie kawałek listka!!! Dlatego jestem za wstawianiem 2 zdjęć, żeby się nie ograniczać, a jednocześnie pokazać tą okazałość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) W przypadku dzbaneczników to co innego i powinna być możliwość samych dzbanków a nie całej rośliny. To byłoby jakieś szczególne uprzywilejowanie hodujących dzbaneczniki. Jeśli chodzi o muchołówki też często pojedyncza pułapka rzadkiego kultywaru robi wrażenie. Jeśli natomiast zrobię zdjęcie całej rośliny to detale (np. nietypowy kształt rzęsek, zrośnięte rzęski, pasek na obrzeżach pułapki) przestaną być widoczne. Rozumiem (i zgadzam się), że to przede wszystkim konkurs na najbardziej okazałą, piękną roślinę, ale nie obdzierajmy go całkowicie z warstwy artystycznej. Rozsądny wydaje mi się pomysł, który już parokrotnie pojawił się w poprzednich postach - jedno zdjęcie całej rośliny, jedno dowolne (kwiatka, pułapki, dzbanka, słoika po musztardzie czy co tam kto chce pokazać w zbliżeniu). Edit: proponowany wpis do regulaminu o "znacznej części rośliny" byłby fatalnym wyjściem bo stworzyłby bardzo trudną do interpretacji granicę. Gdzie zaczyna się znaczna część rośliny? Cztery liście to już znaczna część czy tylko cztery liście w zbliżeniu? Edytowane 8 Maja 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Moje zdanie: nie komplikujmy sobie życia - zostawmy jak jest. Sam wygrałem konkurs kilka razy: mój jedyny sprzęt to: kompakt, tani statyw lub taboret, czarny t-shirt jako tło, lampka biurkowa lub ostre popołudniowe słońce. Nie trzeba nie wiadomo jakiego sprzętu, żeby zrobić dobre zdjęcie więc głosy "zabrońmy czegoś, bo mój aparat jest kiepski" są nie na miejscu. Może lepiej "zlikwidujmy konkurs, bo niektórzy nie mają aparatu" ? Złej baletnicy.... Druga sprawa to konkurs z samych zdjęć całej rośliny będzie dość nudny, wykluczy sporo dzbanków. Ukazanie soczystej pułapki zwykle też świadczy o soczystości reszty rośliny. Rozumiem argumenty o zdjęciach drobnego wycinka listka z kilkoma kropelkami... ale jeśli takie zdjęcia dostają głosy to znaczy, że się ludziom podobają. Zabrońmy wstawiania ładnych zdjęć. Konkurs będzie bardzo fair... i bardzo nudny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eutr Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 w edycji 2009 wśród zdjęć które wygrały w poszczególnych miesiącach 5 na 13 zwycięskich zdjęć to zdjęcia samych pułapek, w edycji 2010 wśród zdjęć które wygrały w poszczególnych miesiącach 3 na 10 zwycięskich zdjęć to zdjęcia samych pułapek, w edycji 2011 która trwa zdjęcie stycznia, marca, i jedno z trwającej dogrywki kwietnia to zdjęcia samych pułapek, jak widać ludziom oddającym głosy w głosowaniu takie zdjęcia się podobają, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) @Kosa1984 Osobiście nie jestem za faworyzowaniem hodowców dzbanków, czasem może się trafić roślina ogólnie zabiedzona, a może posiadać jeden ładny dzbanek, tym bardziej że na fotce ciężko ocenić rozmiar Wystarczy zrobić zbliżenie i dać na konkurs Nie tędy droga. W przypadku bardzo dużych dzbaneczników można zrobić zdjęcie na tle kilku-kilkunastu liści, pędu, itp. Jeśli chodzi o muchołówki, na zdjęciu 800x800 px można spokojnie zmieścić roślinę z podkreśleniem jej cech charakterystycznych. Poza tym nie mówimy, żeby fotka obejmowała roślinę w całej okazałości co do ostatniego milimetra. Jak któreś liście się nie zmieszczą w kadrze, nie ma afery I nie ma tu mowy o całkowitym obdzieraniu fotki z artyzmu, bo można zrobić ładne zdjęcie ukazujące całą czy dużą część rośliny. A jak dużą część to już jest kwestia ubrania w odpowiednie słowa na dalszym etapie dyskusji @Hubu Nie chodzi o zakaz "makro" dlatego, że ktoś nie ma sprzętu, lecz o ekstremalne zbliżenia i kadrowanie do połowy liścia czy jednej pułapki Sam mam podobny warsztat: kompakt, tani statyw, kawał czarnej szmaty rozpięty na ramce i słońce i wiem ile można z tego wyciągnąć. Pierwsze fotki robiłem starym Canonem 2 Mpix, a do makro miałem wymontowaną soczewkę z lornetki teatralnej z dorobioną tulejką z kartonu Super sprzęt to ostatnia rzecz, której potrzeba To że ludzie głosują na "ładne" foto to moim zdaniem jeszcze nic nie znaczy, jest wiele zdjęć które mogą się podobać, pytanie czy oddają ideę konkursu Bo póki co, zdjęcia wyglądają jak z dwóch różnych parafii. Idąc tą drogą można wstawiać fotki modelek trzymających w ręku ventratę Też ładne @eutr Oddzielną sprawą jest też niestety kwestia egzotyczności rośliny. Często wystarczy fotka dwucentymetrowego dzbanka rzadkiego dzbanecznika w zbliżeniu, by wygrać z ładną i zadbaną, ale bardzo popularną rośliną. Zdjęcie całej rośliny nie pozbawia go artyzmu ani urody. Edytowane 8 Maja 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Zupełnie nie rozumiem o co to całe zamieszanie. Czasem wygrywa zdjęcie całej rośliny, czasem zdjęcie samej pułapki. Sam raz głosuję na jedne a czasem na drugie. Nie zgodzę się tez z argumentem, że powinno się faworyzować bardziej popularną roślinę, ale ładną i okazałą jako całość niż jedną pułapkę rzadszego gatunku. Czasem trudniej jest uzyskać w hodowli tą jedną pułapkę trudnej w hodowli rośliny niż mieć ładny okaz powiedzmy D. capensis. Też mogę co miesiąc wstawiać foto mojego krzaka N. 'Rebecca Soper', który ma obecnie 50 otwartych dzbanków tylko nie wiem czemu mamy iść w ilość a nie w jakość. Ludzie powinny mieć szerokie prawo wyboru, tak żeby każdy głosował na to co mu się podoba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Drodzy panie i panowie. Jeśli chodzi o cenę sprzętu, widziałem na forum, że przybywa użytkowników słynnych radzieckich heliosów, efekty sami widzicie. Koszt takiego obiektywu to jakieś 50zł (nowy pierścień jakieś 20, używka kilka zł). Brak lustrzanki? Widziałem na YT gdzieś film, gdzie ktoś tłumaczył, jak robi zdjęcia makro jedynie kompaktem (mimo, że obok stał EOS 5D) z jakimś szkiełkiem i zdjęcia miał naprawdę świetne. Wszystko się da. Ok, cenę sprzętu myślę omówiłem, czas przejść do sprawy atrakcyjności konkursu. Kiedyś, regulamin konkursu zabraniał pokazywania jednej części rośliny, efekt? Konkurs był nudny, oglądaliśmy brzydkie doniczki, ciężko było wybrać zdjęcie do zagłosowania. Jeśli zabronimy fotografii makro efekt będzie taki sam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 No to w takim razie trzeba zmienic nazwe konkursu na makro miesiaca i temat zamkniety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Na to wygląda, że makro prawdopodobnie robi większe wrażenie na odbiorcach. Fakt faktem jest to technika, która ma zupełnie inny charakter. Najczęściej ukazuję fragment rośliny, który jest po prostu jej największym atutem, a czasami zwraca uwagę na to, czego często nie dostrzegamy na pierwszy rzut oka. Dlatego nie sądzę, czy zupełne wykluczenie tej technik z konkursu jest dobrym rozwiązaniem, rutyniarstwo nie jest dobrym rezultatem. W końcu każdy z nas widzi piękno z innej perspektywy i ma szanse je zaprezentować właśnie w tym konkursie. Notabene głosują ludzie, a to mówi znacznie więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi