Marrom Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Jak widać sprawa nie jest prosta i prawie każdy ma inne zdanie w tej sprawie. Z dyskusji wyłaniają się jednak pewne rozwiązania. Najprostsze to zostawić do końca roku tak jak jest. Drugie rozwiązanie to zmiana nazwy konkursu. Teoretycznie jest to możliwe i prawdopodobnie nie naruszy to podstawowych założeń konkursu (należny pamiętać, że konkurs ma przebieg roczny i znaczące zmiany jego konwencji mogą być barierą do przeprowadzenia konkursu rocznego). Trzecie rozwiązanie to możliwość wstawiania dwóch zdjęć - ogólnego jako zdjęcie podstawowe oraz zdjęcia dodatkowego (w tym ujęcia makro). Trzecie rozwiązanie jednak odrobinę różnicuje konkurs roczny i dodatkowo, moim zdaniem, nic nie wnosi (nadal zwolennicy ujęć artystycznych głosować będą na po prostu ładne zdjęcie ). Zastanawiam się nad ankietą w tej sprawie - choć nie wiem czy to najlepsze wyjście. Od przyszłego roku myślę zmienimy konwencję konkursu z rośliny miesiąca na konkursy tematyczne. Plan konkursów i regulamin nie wcześniej niż na jesień tego roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Ja mam lepszy pomysł. Zabrońmy robić zdjęcia w kolorze... może wtedy każdy będzie miał równe szanse, bo niektórzy mają przecież photoshopa. Ludzie! Opamiętajcie się. To tylko zabawa, a jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy w tym konkursie będzie brało udział chociaż 5 osób na miesiąc. Po co robić jakieś "sztuczne" problemy (bo inaczej się tego nazwać nie da)? Osobiście wolę oglądać więcej ciekawych zdjęć niż psuć zabawę choćby przez wstawianie dwóch ujęć rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Właśnie zabawa polega na tym żeby każdy miał równe szanse, a nie jak ktoś doda zdj. z makro i przed rozpoczęciem konkursu wiadome że wygra... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Właśnie zabawa polega na tym żeby każdy miał równe szanse, a nie jak ktoś doda zdj. z makro i przed rozpoczęciem konkursu wiadome że wygra... Argument z tej samej półki co "Zabrońmy dodawania roślin, które są rzadko spotykane! Zezwólmy na capensis, aliciae, dm regular, przecież nie każdy ma hamatę czy dm coquillage, a wszyscy muszą mieć równe szanse!". Otóż gdyby wszyscy mieli równe szanse to konkurs byłby płaski i dotyczy to wszystkich form konkurencji na świecie. To tak, jakbyś postulował dopuszczanie do gry w kosza tylko zawodników poniżej dwóch metrów bo każy musi mieć równe szanse, a taki gigant wymiata i wiadomo, że wygra. Wygrać ma najlepszy (więc ten, który ma największe szanse, prawda? ). Inaczej konkurs nie ma sensu - jest zwykłą galerią. Dość nudną zresztą. Edytowane 10 Maja 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Ależ każdy ma równe szanse. W tym temacie już kilka osób podniosło, że nie sprzęt jest najważniejszy przy robieniu zdjęć, można sobie spokojnie poradzić też kompaktem. Poza tym, osoba która wygra miesiąc, już dalej w kolejnych nie startuje, co jest następnym ułatwieniem. Zgadzam się z Twarogorem, że konkurs powinien być traktowany jako forma zabawy, a nie poważnej rywalizacji. Niektóre osoby posiadające duże kolekcje roślin świadomie zrezygnowały z uczestnictwa w konkursie, właśnie ze względu na to, żeby był on formą promocji dla "świeższych" użytkowników i żeby nie podchodzić do tego tak na serio. Jeśli już upieracie się przy każdym słowie regulaminu, to zmieńmy nazwę konkursu na "roślina miesiąca/najładniejsze zdjęcie rośliny owadożernej miesiąca" i kłótnie się skończą. I jeszcze jedno - jest to konkurs fotograficzny - trzeba wstawić zdjęcie rośliny. Dlaczego wiec mamy się ograniczać i nie korzystać z niektórych elementów sprzętu fotograficznego jak np. obiektyw makro? Równie dobrze można zabronić kitów, szerokokątnych, tele itp. Popatrzcie na zdjęcia z zagranicznych for owadożernych. Czy ktoś tam czepia się np. makro? Czy ktoś podnosi argument żeby zdjęcia robić tylko np. kompaktami, bo tak jest "sprawiedliwiej"? W tej dyskusji jest zdecydowanie więcej typowego polskiego pieniactwa niż sensownych argumentów. Wyjściem chyba powinno być wycofanie nagród, bo coś mi się wydaje, że o to głównie chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 No zgadzam sie kosa ale niech wygra najladniejsza roslina a nie najladniej zrobione zdjecie przeciez o to ta cala dyskusja. Rownie dobrze z super rzadka roslina moze wygrac dorodny capensis tak jak to dawalem w przykladzie na sb albo w tym watku [nie pamietam]. Jak widać sprawa nie jest prosta i prawie każdy ma inne zdanie w tej sprawie. Z dyskusji wyłaniają się jednak pewne rozwiązania. Najprostsze to zostawić do końca roku tak jak jest. Drugie rozwiązanie to zmiana nazwy konkursu. Teoretycznie jest to możliwe i prawdopodobnie nie naruszy to podstawowych założeń konkursu (należny pamiętać, że konkurs ma przebieg roczny i znaczące zmiany jego konwencji mogą być barierą do przeprowadzenia konkursu rocznego). Trzecie rozwiązanie to możliwość wstawiania dwóch zdjęć - ogólnego jako zdjęcie podstawowe oraz zdjęcia dodatkowego (w tym ujęcia makro). Trzecie rozwiązanie jednak odrobinę różnicuje konkurs roczny i dodatkowo, moim zdaniem, nic nie wnosi (nadal zwolennicy ujęć artystycznych głosować będą na po prostu ładne zdjęcie ). Zastanawiam się nad ankietą w tej sprawie - choć nie wiem czy to najlepsze wyjście. Od przyszłego roku myślę zmienimy konwencję konkursu z rośliny miesiąca na konkursy tematyczne. Plan konkursów i regulamin nie wcześniej niż na jesień tego roku. Zgadzam sie w pelni z tym co przedstawil Marrom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Moim skromnym zdaniem warto sprecyzować, czy konkurs dotyczy ukazania najbardziej dorodnej rośliny wśród użytkowników czy też najlepszego zdjęcia ukazującego niezwykłość roślin owadożernych, własnego autorstwa (tak jak sugeruje np użytkowniczka <kay>). Według mnie spór może zostać rozstrzygnięty jedynie poprzez głosowanie, gdyż każda strona przedstawia ciekawe argumenty. Może by tak zebrać w całość argumenty wszystkich trzech stron (bo są też użytkownicy proponujący wyjście kompromisowe) i zrobić pod tym, zgodnie z tym co sugeruje Marrom, głosowanie dla wszystkich użytkowników forum ? Wtedy każdy miałby możliwość zapoznania się z 'racjami' każdej ze stron i podjęcia własnej decyzji. Natomiast mnie osobiście nie przekonuje jeden z argumentów Twargora, w którym sugeruje, że okazały liść świadczy o dorodności całej rośliny. Przedstawiam więc mały przykład - mamy ładną rosiczkę, którą zapomnimy podlać, na całe szczęście udaje nam się ją odratować, ale niestety wszystkie stare liście (z okazałymi kroplami) są teraz uschnięte. Po okresie powiedzmy 2 tygodni rosiczka wytwarza jeden piękny liść - robimy ładne zdjęcie makro ukazujące ten jeden liść, niewątpliwie mamy talent do posługiwania się aparatem, dodajemy więc do konkursu. W tym samym czasie inny użytkownik dodaje zdjęcie ukazujące całą, dorodną roślinę z ładnymi liśćmi, najwyraźniej poświęcił jej więcej uwagi, nie dopuścił do przesuszenia . Które zdjęcie zasługuje na wygraną ? ; ) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Może się mylę, ale mam wrażenie, że w tego typu konkursach, bądź w jakiegokolwiek rodzaju konkursach (o ile nie chodzi o zysk SMSowy), zwycięzcę wybiera tak zwane JURY. Chyba najpoprawniej byłoby wybranie rzetelnych, wiarygodnych i dojrzałych osób do takiego jury. Te osoby nie powinny dawać się przekupić, przebłagać do głosowania na kogoś. Oraz głosować nie tylko wedle GUSTU, a wedle jakiś kryteriów. Dla mnie ten konkurs od dawna był "sprzedajny", kiedy różne osoby czyniły różne cuda, aby tylko zdobyć dla siebie głosy. Znam sytuację kiedy tworzono konta dla członków rodziny, aby mieć więcej głosów. LITOŚCI. To już od dawna chyba nie jest zabawą. Gdyby wybrać grupę osób... niech będzie 7-9... które mogłyby oddać po jednym głosie na dwie "najładniejsze" rośliny. Oczywiście jak znam życie, taki pomysł nie spodoba się pro-wolnościowym użytkownikom. A już broń boże jak się zaproponuje tajność głosowania, co jest prawidłowe. Bo jak się ujawni kto na kogo głosował, to zaraz będą teorie spiskowe się pojawiać. Zauważyłem, że głosy moje i Marroma chyba w 90% się pokrywały jak dotąd. Ja zawsze wybierałem roślinę najbardziej "soczystą". Po której widać było, że to okaz zdrowia. Im trudniejszy gatunek, tym trudniej taki efekt uzyskać i były ode mnie dodatkowe punkty. Nie patrzyłem na rzadkość gatunków czy kultywarów na zasadzie niedostępności, a pod kątem trudności w uprawie. Ciekawe ile osób głosuje w taki sposób... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Może się mylę, ale mam wrażenie, że w tego typu konkursach, bądź w jakiegokolwiek rodzaju konkursach (o ile nie chodzi o zysk SMSowy), zwycięzcę wybiera tak zwane JURY. Chyba najpoprawniej byłoby wybranie rzetelnych, wiarygodnych i dojrzałych osób do takiego jury. Te osoby nie powinny dawać się przekupić, przebłagać do głosowania na kogoś. Oraz głosować nie tylko wedle GUSTU, a wedle jakiś kryteriów. Dla mnie ten konkurs od dawna był "sprzedajny", kiedy różne osoby czyniły różne cuda, aby tylko zdobyć dla siebie głosy. Znam sytuację kiedy tworzono konta dla członków rodziny, aby mieć więcej głosów. LITOŚCI. To już od dawna chyba nie jest zabawą. Gdyby wybrać grupę osób... niech będzie 7-9... które mogłyby oddać po jednym głosie na dwie "najładniejsze" rośliny. Oczywiście jak znam życie, taki pomysł nie spodoba się pro-wolnościowym użytkownikom. A już broń boże jak się zaproponuje tajność głosowania, co jest prawidłowe. Bo jak się ujawni kto na kogo głosował, to zaraz będą teorie spiskowe się pojawiać. Zauważyłem, że głosy moje i Marroma chyba w 90% się pokrywały jak dotąd. Ja zawsze wybierałem roślinę najbardziej "soczystą". Po której widać było, że to okaz zdrowia. Im trudniejszy gatunek, tym trudniej taki efekt uzyskać i były ode mnie dodatkowe punkty. Nie patrzyłem na rzadkość gatunków czy kultywarów na zasadzie niedostępności, a pod kątem trudności w uprawie. Ciekawe ile osób głosuje w taki sposób... Doskonaly pomysl! Jestem za. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Wracamy do tematu. Tak jak pisałem wcześniej od nowego roku prawdopodobnie zmienimy mocno zasady tego cyklicznego konkursu. Jak? To dyskusja na jesień. Co z obecna roczną edycją? Ponieważ nie chcę drastycznych zmian w trakcie konkursu postanowiłem, że miesiące lipiec, wrzesień, listopad będą miały zaostrzony regulamin jeśli chodzi o tematykę fotek (wystawiane będą mogły być zdjęcia na których widać przynajmniej 3/4 rośliny, a oceniać będziemy rośliny). Miesiące sierpień, październik i grudzień to miesiące w których nie będzie takich zaostrzeń regulaminu (czyli tak jak jest teraz). Konkurs roczny będzie jednak jeden - zgodny z zasadami obecnego regulaminu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Brawa dla wladzy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 3/4 rośliny, jak dodaję kapturnicę co ma malutkie kaptury, i wystrzeliła jeden piękny kolorowy w górę, to ma być cały kaptur widać czy wszystkie liście(kaptury)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 no ale kapturnica tylko z jednym dorodnym kielichem to chyba za duzo o jej kondycji nie swiadczy i o jej okazalosci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 A nie wydaje się Wam, że ocenę rośliny (być może na podstawie jej fragmentu) powinniśmy zostawić tylko i wyłącznie użytkownikom? Myślę, że przez takie zmiany w regulaminie wynikną niepotrzebne problemy. Poza tym sądzicie, że np. zdjęcie 3/4 pływacza będzie atrakcyjne : ) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Poza tym sądzicie, że np. zdjęcie 3/4 pływacza będzie atrakcyjne : ) ? Ja uważam, że powinny być wyjątki, takie jak dzbanecznik,pływacz,kapturnica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi