Skocz do zawartości

Komentarze, Opinie Pytania Do Konkursu "roślina Miesiąca"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 362
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A ja mam inne pytanie, bo tego nie ustala regulamin - czy można dowolnie wymieniać zdjęcia w trakcie trwania konkursu? Tzn. czy można np. dziś wstawić jedno zdjęcie, a jutro zamienić je na inne?

Do momentu zamknięcia naboru prac można.

PS. z reguły nie cytuje się posta pod postem

Cytowałem ponieważ w temacie jest sporo wątków, odpowiedzi padają do różnych z nich. Cytat był i tu jest informacyjnie do którego wątku się odnoszę.

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanie, jeżeli chcę dodać fotkę d. madagascariensis to 3/4 obowiązuje wtedy do całej rośliny, wraz z uschniętą częścią czy tylko czubek? bo jak wiadomo te rosiczki mają suche badyle poniżej, więc czy jest sens focić część która niczego nie zmienia?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Ja pozwolę się odnieść do kwestii "3/4". Dałeś fajny przykład, bo wygodny. Utricularia sandersonii - rośnie gęsto, dużą ilością liści(czy jak nazwać zieloną część), kwitnie też gęsto, dużą ilością kwiatów na bardzo krótkich łodyżkach. Brawo.

A co w sytuacji gdy mamy na przykład Utricularia longifolia? Długie liście, co prawda gęste, mające tendencję do "obwisania", a kwitnie rzadko, na bardzo długiej łodydze i na pewno nie masowo. Robienie zdjęcia całej rośliny mija się z celem. Bądźmy szczerzy, pływacze mamy nie po to by zjadały nam plankton, ani nie po to, aby mieć ładny trawnik. Hodujemy je po to by doczekać się pięknych kwiatów. A przy takim krzywdzącym zapisie nie mamy szansy ująć istoty kwiatów, bo jak to zrobić jak nie macrem?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pozwolę się odnieść do kwestii "3/4". Dałeś fajny przykład, bo wygodny. Utricularia sandersonii - rośnie gęsto, dużą ilością liści(czy jak nazwać zieloną część), kwitnie też gęsto, dużą ilością kwiatów na bardzo krótkich łodyżkach. Brawo.

A co w sytuacji gdy mamy na przykład Utricularia longifolia? Długie liście, co prawda gęste, mające tendencję do "obwisania", a kwitnie rzadko, na bardzo długiej łodydze i na pewno nie masowo. Robienie zdjęcia całej rośliny mija się z celem. Bądźmy szczerzy, pływacze mamy nie po to by zjadały nam plankton, ani nie po to, aby mieć ładny trawnik. Hodujemy je po to by doczekać się pięknych kwiatów. A przy takim krzywdzącym zapisie nie mamy szansy ująć istoty kwiatów, bo jak to zrobić jak nie macrem?

Zrobić fotkę macro i dać na konkurs w miesiącu kiedy regulamin jest mniej rygorystyczny i dopuszcza dodawanie tego typu zdjęć...

Odnośnik do odpowiedzi

Widać jednak ludzie analizują, które zdj. jest lepsze. :)

(Oczywiście nie czepiam się Ciebie.) To wybiera się roślinę miesiąca, czy zdjęcie miesiąca? Bo zawsze można zmienić nazwę konkursu, ewentualnie, jakby się dało, stworzyć konkurs pod inną nazwę.

Nie wiem z jakich powodów Wy uprawiacie rośliny owadożerne... Jedni uprawiają je dla kwiatów, inni dla pułapek. Zapewne są tacy który traktują to hobby analogicznie do zbierania znaczków. Proszę was bardzo. Natomiast ja je mam bo mnie fascynują, a jeżeli mogą być przy tym atrakcyjne, to nie widzę lepszego połączenia.

Być może zbyt dużo bym chciał od was. Każdy ocenia roślinę przez swój pryzmat. Dla mnie, do oceny rośliny potrzeba trochę więcej niż zbliżenie kwiatka czy pułapki. A na ocenie zdjęć się nie znam. To, które mi się spodoba, może być nieznośne dla profesjonalisty, bo on będzie patrzył na zupełnie co innego. Stąd też byłoby dobrze, jakby było wiadomo czego się oczekuje. "Wystawy roślin" na forum, czy galerii zdjęć?

A tak zupełnie z innej mańki... Z ciekawości, dlaczego tak niewielu podpisuje się choćby z imienia pod swoimi wypowiedziami? Wiedziałbym chociaż jak mogę się do was zwracać, bo przecież rozmawiam z ludźmi, a nie "userami".

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Witam wszystkich.

Ostatnio pomyślałem nad pewnymi propozycjami zmian do zasad funkcjonowania konkursu na roślinę miesiąca, a ujęcie miesiąca.

1. Przede wszystkim chciałbym aby konkurs roczny był rozdzielony. Mianowicie, był osobno dla "rośliny miesiąca" i osobno dla "ujęcia miesiąca". Bo to nie są kategorie, które można złączyć w jedno. Ja sponsoruję nagrodę dla zwycięzcy konkursu rocznego na roślinę miesiąca. Coś tam zgrabnego wybiorę, aby był ludź zadowolony. Nagroda dla konkursu rocznego, na ujęcie miesiąca, zostanie jak miało być do tej pory. To mnie nie interesi.

2. Chciałbym, aby osoby które zwyciężyły w konkursie na roślinę/ujęcie miesiąca mogły brać dalej udział w konkursach, ale BEZ NAGRODY. Czyli dla sportu, towarzysko, honorowo, dla frajdy.

3. Tu mnie fantazja już ponosi. :) Jeżeli ktoś wygrałby w konkursie miesiąca w dwóch kategoriach, to mógłby mieć możliwość zdecydowania, w którym konkursie rocznym weźmie udział. Czy na roślinę miesiąca, czy ujęcie miesiąca. (Punkt dodatkowy, jak dwa wcześniejsze zostaną zaakceptowane.)

No... trochę zaszalałem. Słucham jakie są wasze opinie. Podoba się i wprowadzamy. Jak tak to które? Jak nie, to zostaje jak jest i ja się już nie wtrącam.

(Można zrobić ankietę).

Odnośnik do odpowiedzi

2. Chciałbym, aby osoby które zwyciężyły w konkursie na roślinę/ujęcie miesiąca mogły brać dalej udział w konkursach, ale BEZ NAGRODY. Czyli dla sportu, towarzysko, honorowo, dla frajdy.

Ale przez jaki okres? Na zawsze czy np. przez rok a później znowu?

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.