Skocz do zawartości

Komentarze, Opinie Pytania Do Konkursu "roślina Miesiąca"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 362
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja nic nie mam do zdjęć macro, między innymi z tego powodu, że jeśli ktoś nie posiada rzadkich, ciekawych gatunków roślin, a chciałby powalczyć w konkursie, może zrobić np ciekawe ujęcie w dużym powiększeniu z jakąś ofiarą np czy coś w podobie. Bo nie oszukujmy się, ze zwykłym zdjęciem D. capensis, jaka by ona nie była dorodna, nie wygra...

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie konkretnie tej ktora ty hodujesz :) a makro praktycznie nic nie mowi o roslinie ktora hodujesz tak samo jak te wszystkie w googlu :) Zdjecie calej rosliny wskazuje na jej kondycje to czy hodowca dobre warunki zapewnia itp :)

@radek

Nie zgodze sie z Toba :) Na takiego np capensisa w konkursie zaglosowalbym bez wahania:

http://i.roslinyowadozerne.eu/hscnt.php?a=...;p=DSCF8942.jpg

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie dobrym pomysłem byłoby wstawianie dwóch zdjęć, jedno docelowe np. macro i drugie ukazujące całą roślinę?

O ładny capensis :)

@Kon000r myślę, że bez nagród, chociaż symbolicznych poziom takiego konkursu znacznie spadnie lub w ogóle przestanie istnieć z powodu braku chętnych.

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem za zdjęciem całej rośliny lub jej większej części (chociażby w przypadku dzbaneczników, gdzie niekiedy trudno jest ująć całą roślinę w obiektywie).

Makro jak najbardziej, ale nie 1 cm od obiektywu. Jakiś umiar powinien być.

Zdjęcia kropelek rosiczek lub martwe robactwo na tłustoszach nadają się najwyżej do galerii forumowej. W konkursie powinny pokazywać dorodność roślin, bo w końcu to konkurs na roślinę, a nie na aparat i jego możliwości.

Odnośnik do odpowiedzi

Kompromis: zdjęcie macro a pod spodem zdjęcie lub link do zdjęcia z całą rośliną, chociaż można połączyć macro z pokazaniem całej rośliny, tak jak ja zgłosiłem do konkursu majowego zdjęcie macro: widać i kropelki i całą rosiczkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Kompromis: zdjęcie macro a pod spodem zdjęcie lub link do zdjęcia z całą rośliną, chociaż można połączyć macro z pokazaniem całej rośliny, tak jak ja zgłosiłem do konkursu majowego zdjęcie macro: widać i kropelki i całą rosiczkę.

Nie chodzi o samą technikę makrofotografii, tylko o ukazywanie kawałka rośliny w mocnym zbliżeniu :) Skrót myślowy :) Niech sobie będzie zdjęcie z bardzo bliska przy użyciu trybu "makro", tylko niech pokazuje roślinę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Na cholere z tym makro nie każdy ma taki sprzęt żeby zrobić takie zdj co pokaży pare kropelek na listku. Jestem za tym żeby była możliwość dodania całości rośliny lub znaczną część. W przypadku dzbaneczników to co innego i powinna być możliwość samych dzbanków a nie całej rośliny. Zdj ma pokazać okazałość rośliny a nie sprzęt którym zdj jest robione.

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.