Marrom Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Niestety długoterminowy konkurs może być tylko jeden - brak możliwości sponsoringu nagrodami dwóch cyklicznych i długoterminowych konkursów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Wlasnie to mialem napisac. Powinnismy sie cieszyc ze mamy jeden konkurs w ktorym sa nagrody a nie wymyslac kolejne i dodawac pracy zarowno sponsorom jak i moderatorom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Ja nic nie mam do zdjęć macro, między innymi z tego powodu, że jeśli ktoś nie posiada rzadkich, ciekawych gatunków roślin, a chciałby powalczyć w konkursie, może zrobić np ciekawe ujęcie w dużym powiększeniu z jakąś ofiarą np czy coś w podobie. Bo nie oszukujmy się, ze zwykłym zdjęciem D. capensis, jaka by ona nie była dorodna, nie wygra... pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 To jest bez sensu Po co robic kolejny konkurs skoro juz jeden jest ? Zdjec pulapek makro itp w necie jest mnostw nie potrzebny jest klejny konkurs zeby pokazac swoje. Zdjęć całych roślin też jest mnóstwo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Ale nie konkretnie tej ktora ty hodujesz a makro praktycznie nic nie mowi o roslinie ktora hodujesz tak samo jak te wszystkie w googlu Zdjecie calej rosliny wskazuje na jej kondycje to czy hodowca dobre warunki zapewnia itp @radek Nie zgodze sie z Toba Na takiego np capensisa w konkursie zaglosowalbym bez wahania: http://i.roslinyowadozerne.eu/hscnt.php?a=...;p=DSCF8942.jpg Edytowane 8 Maja 2011 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Może faktycznie dobrym pomysłem byłoby wstawianie dwóch zdjęć, jedno docelowe np. macro i drugie ukazujące całą roślinę? O ładny capensis @Kon000r myślę, że bez nagród, chociaż symbolicznych poziom takiego konkursu znacznie spadnie lub w ogóle przestanie istnieć z powodu braku chętnych. Edytowane 8 Maja 2011 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Nie chodzi mi o to żeby w każdym konkursie była nagroda rzeczowa do zdobycia, raczej o zabawę, współzawodnictwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Tak czy siak ja zostaje przy moim zdaniu. Konkurs na rosline miesiaca to zdjecie calej rosliny lub znacznej jej czesci [tak jak pisal hddk] zrobione w miare poprawnie [mam na mysli ostrosc itp] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Może gdyby można było zgłosić 2 zdjęcia tej samej roślinki było by dobrze, jedno np. makro, a drugie ogół Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Jaki jest tego sens skoro powinno byc oceniane tylko to zdj ogolne?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Również jestem za zdjęciem całej rośliny lub jej większej części (chociażby w przypadku dzbaneczników, gdzie niekiedy trudno jest ująć całą roślinę w obiektywie). Makro jak najbardziej, ale nie 1 cm od obiektywu. Jakiś umiar powinien być. Zdjęcia kropelek rosiczek lub martwe robactwo na tłustoszach nadają się najwyżej do galerii forumowej. W konkursie powinny pokazywać dorodność roślin, bo w końcu to konkurs na roślinę, a nie na aparat i jego możliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albercik Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Kompromis: zdjęcie macro a pod spodem zdjęcie lub link do zdjęcia z całą rośliną, chociaż można połączyć macro z pokazaniem całej rośliny, tak jak ja zgłosiłem do konkursu majowego zdjęcie macro: widać i kropelki i całą rosiczkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Kompromis: zdjęcie macro a pod spodem zdjęcie lub link do zdjęcia z całą rośliną, chociaż można połączyć macro z pokazaniem całej rośliny, tak jak ja zgłosiłem do konkursu majowego zdjęcie macro: widać i kropelki i całą rosiczkę. Nie chodzi o samą technikę makrofotografii, tylko o ukazywanie kawałka rośliny w mocnym zbliżeniu Skrót myślowy Niech sobie będzie zdjęcie z bardzo bliska przy użyciu trybu "makro", tylko niech pokazuje roślinę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Na cholere z tym makro nie każdy ma taki sprzęt żeby zrobić takie zdj co pokaży pare kropelek na listku. Jestem za tym żeby była możliwość dodania całości rośliny lub znaczną część. W przypadku dzbaneczników to co innego i powinna być możliwość samych dzbanków a nie całej rośliny. Zdj ma pokazać okazałość rośliny a nie sprzęt którym zdj jest robione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 dokladnie. Chociaz co do dzbankow sie nie zgodze bo jak widac na moim przykladzie mozna zrobic zdjecie dzbanka gdzie widac znaczna czesc rosliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi