hddk Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Nie zgodzę się tez z argumentem, że powinno się faworyzować bardziej popularną roślinę, ale ładną i okazałą jako całość niż jedną pułapkę rzadszego gatunku. Gdzie padł taki argument, żeby faworyzować? :-) Jeśli chodzi o cenę sprzętu, widziałem na forum, że przybywa użytkowników słynnych radzieckich heliosów, efekty sami widzicie. Koszt takiego obiektywu to jakieś 50zł (nowy pierścień jakieś 20, używka kilka zł). Brak lustrzanki? Widziałem na YT gdzieś film, gdzie ktoś tłumaczył, jak robi zdjęcia makro jedynie kompaktem (mimo, że obok stał EOS 5D) z jakimś szkiełkiem i zdjęcia miał naprawdę świetne. Wszystko się da. Zgadza się, lustrzanki bez dodatkowego osprzętu, same z siebie zwykle mają bardzo kiepskie makro. Do amatorskiego makro lepiej się nada kompakt :-) Kiedyś, regulamin konkursu zabraniał pokazywania jednej części rośliny, efekt? Konkurs był nudny, oglądaliśmy brzydkie doniczki, ciężko było wybrać zdjęcie do zagłosowania. A teraz oglądamy galerię pułapek lub ekstremalnych zbliżeń i nie głosujemy na najładniejszą roślinę tylko na najciekawsze zdjęcie :-) Jak komuś się nie chce wykadrować doniczki ze zdjęcia to już jego problem :-) Jeśli zabronimy fotografii makro efekt będzie taki sam. Już pisałem, że nie chodzi o samą technikę makrofotografii. W kompaktach tryb makro to najprostsza droga do uzyskania małej głębi ostrości i wyeksponowania obiektu (np. pułapki) na pierwszym planie, a w tle pokazania rozmytej reszty rośliny. Zabawa ogniskową w kompaktach niewiele daje. Jest też inna możliwość. Zmienić nazwę konkursu na "Najciekawsze (najładniejsze) zdjęcie o tematyce owadożernej" i po sprawie. Wtedy nie będzie się trzeba zastanawiać, która roślina jest najdorodniejsza czy najładniejsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Przez caly czas nikt nie mowi tu o zakazie robienia makro. Boze... W conajmniej 10 postach juz to bylo tlumaczone. Dyskusja ma na celu wprowadzenie zakazu dodawania zdjec ktore nie pozwalaja stwierdzic w jakiej kondycji jest dana roslina czy jaki to gatunek bo niejednokrotnie nawet tego sie nie da stwierdzic po niektorych zdjeciach... ZDJECIA W MAKRO JAK NAJBARDZIEJ tylko nie takie ktore przedstawiaja kilka kropelek rosiczki czy np wloski czuciowe w pulapce mucholowki czy nektar na klach bicalcaraty.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 tylko nie takie ktore przedstawiaja kilka kropelek rosiczki A czyż nie duże i kolorowe kropelki nie są wyznacznikiem tego, że roślina jest piękna? Zaniedbywana muchołówka też nie będzie miała ładnych pułapek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 jak mzoesz stwierdzic wielkosc kropelek skoro makro obejmie tylko je ?:| przylozyl zapalke dla porownania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Tworzysz tutaj sztuczny problem, jak można tego nie poznać? Nie mówimy tutaj przecież o fotografii przez mikroskop. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Również nie widzę problemu. W konkursie pojawiają się naprawdę piękne zdjęcia i sam czasami głosuje na zdjęcie, które pokazuje zbliżenie pułapki. Nie wiem co miałoby na celu wprowadzenie dodatkowych ograniczeń, bo pewnym skutkiem byłoby znacznie mniejsze zainteresowanie, a sam konkurs nie oszukujmy się - stałby się nudny. W chwili obecnej możemy cieszyć się naprawdę cudownymi zdjęciami, które nie ma możliwości, aby nie pokazywały stanu zdrowia rośliny (bo choćby prosty przykład: rosiczka w złych warunkach nie będzie miała pięknych kropelek i wybarwionych liści. A takie rzeczy na zdjęciach makro da się zauważyć). W chwili obecnej mamy piękne, różnorodne zdjęcia, na które aż miło popatrzeć. A jeśli powodem takiego okrojenia konkursu z tych zdjęć ma być nagroda, to według mnie nie warto zniechęcać ludzi i poniekąd niszczyć w ten sposób konkursu. Zatem jeśli zmiana nazwy konkursu na "Najciekawsze (najładniejsze) zdjęcie o tematyce owadożernej" jak to już hddk zaproponował załatwiłaby sprawę, to ja jak najbardziej to popieram. Edytowane 9 Maja 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Zgadzam się z ty m co napisał Twargor, w całej rozciągłości. Rozumiem że zdjęcie trzech kropelek na rosiczce, mogą niektórzy traktować jako przeginkę, jednak fotka całego liścia czy pułapki, ukazuje cechy rośliny, których z normalnej perspektywy nie jesteśmy w stanie dostrzec, jest chyba ok. Tak się składa że np. rosiczki do największych nie należą i to co u nich najpiękniejsze widać dopiero w odpowiedniej skali. Ten konkurs jest chyba formą zabawy, bo jakby nagroda była nowa fura, albo worek pieniedzy, to zrozumiał bym tą zaciętą dyskusję. Myślę że najważniejszą rzeczą jest że są to nasze własne zdjęcia i każdy się stara żeby fotka była ładna, a wcześniej żeby w ogóle miał co fotografować, bo marna roślina nawet w zoomie ładnie nie wyjdzie. Więc powinniśmy się cieszyć tym co mamy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Nie wiem czy czytaliscie caly poruszony watek ale ja ciagle pisalem o tym ze jesli mamy wybierac najladniej zrobione zdjecie to nalezy zmienic nazwe konkursu. Jesli ma byc to konkurs na rosline miesiaca to zdjecia o ktore sie rozchodzi nie maja sensu. Ot cala 'wielka' dyskusja i 'sztuczny' problem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 evul, próbujemy Ci wytłumaczyć, że bez znaczenia jest nazwa, bo to zabawa, a nie gra o "nową furę, worek pieniędzy" jak ujął to latos(powtarzam, wiem) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albercik Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Nie wiem czy czytaliscie caly poruszony watek ale ja ciagle pisalem o tym ze jesli mamy wybierac najladniej zrobione zdjecie to nalezy zmienic nazwe konkursu. Jesli ma byc to konkurs na rosline miesiaca to zdjecia o ktore sie rozchodzi nie maja sensu. Ot cala 'wielka' dyskusja i 'sztuczny' problem. No to może jeszcze trzeba fotografować korzenie? Roślina bez korzeni to nie roślina. Jak mamy ocenić stan rośliny bez widocznych korzeni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 ja sie powtorze... najsprawiedliwiej byloby zamieszczac 2 zdjecia: 1 tylko z fragmentem rosliny ktora chcemy zaprezentowac, nawet moze byc polowa kropli 2 ogol rosliny prezentujace chociaz duzy fragment rosliny dzieki czemu bedzie mozna rozpoznac gatunek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albercik Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 ja sie powtorze... najsprawiedliwiej byloby zamieszczac 2 zdjecia: 1 tylko z fragmentem rosliny ktora chcemy zaprezentowac, nawet moze byc polowa kropli 2 ogol rosliny prezentujace chociaz duzy fragment rosliny dzieki czemu bedzie mozna rozpoznac gatunek Popieram !!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 no tak ale jesli nie bedzie zadnych ograniczen to i tak ludzie beda sie kierowac jakoscia makro/zdjecia... Nadal tego nie lapiecie? zreszta... ja juz koncze udzielanie sie w tym watku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Ja popieram evulFarmer. Może nie każdy ma taki sprzęt żeby zrobić takie zdjęcie a chodzi tu do cholery o to żeby każdy miał szanse powinno być ograniczenie co do sprzętu żeby każdy miał szanse, żeby porywalizować a nie że ktoś doda sobie takie zdj jak z bajki nie wiadomo jakim wynalazkiem zrobione. A tak wogóle to lepiej usnuąć dział konkursy i wtedy będzie święty spokój. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 A tak wogóle to lepiej usnuąć dział konkursy i wtedy będzie święty spokój. No tak jest najprościej, byle pozbyć się problemu ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi