Skocz do zawartości

Komentarze, Opinie Pytania Do Konkursu "roślina Miesiąca"

Rekomendowane odpowiedzi

Za dużo roboty i w ogóle bez sensu..

Widać po wynikach, że sympatia nie ma nic do wyników głosowania.

Zobaczcie, ostatnio wygrał Jaras, a przecież nikt go nie lubi. (żarcik :D)

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 362
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Za dużo roboty i w ogóle bez sensu..

Widać po wynikach, że sympatia nie ma nic do wyników głosowania.

Zobaczcie, ostatnio wygrał Jaras, a przecież nikt go nie lubi. (żarcik :D)

Też tak sądzę. Przejrzyjcie galerie zwycięzców. Są tam zdjęcia ludzi, którzy na forum prawie się nie udzielają. Bywały też sytuacje, że wygrywał ktoś, kto tuż przed startem w konkursie stracił status nowego forumowicza. Poza tym myślę, że świadomość braku anonimowości dyscyplinuje niektórych użytkowników w zakresie uprzejmości na forum (by sobie nie nagrabić u potencjalnych głosujących ;) ), co ma pozytywny wpływ na atmosferę i takie tam. Osobiście patrzę na to, kto dodał które zdjęcie dopiero po oddaniu swojego głosu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak odnoszę wrażenie, że to ma pewien wpływ, a jak wyniki głosowania są anonimowe to czemu nie zrobić i anonimowego konkursu? Myślicie, że anonimowe wyniki do czasu zakończenia głosowania są z "kaprysu" Administratorów? (nie chce nikogo urazić) To według mnie ma taki sam wpływ jak anonimowość głosowania.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak odnoszę wrażenie, że to ma pewien wpływ, a jak wyniki głosowania są anonimowe to czemu nie zrobić i anonimowego konkursu? Myślicie, że anonimowe wyniki do czasu zakończenia głosowania są z "kaprysu" Administratorów? (nie chce nikogo urazić) To według mnie ma taki sam wpływ jak anonimowość głosowania.

To dwie różne sprawy. :) Wyniki głosowania są ukryte by nie dochodził do głosu konformizm. Jeśli widziałbyś (jak było dawniej), że użytkownik A ma 10 głosów, a użytkownik B 1 to najprawdopodobniej zagłosowałbyś na użytkownika A. Nawet, jeśli jego roślina nie zwaliłaby Cię z nóg. Po prostu psychika wielu ludzi skonstruowana jest tak, że do przekonania ich nie potrzeba argumentu, a sytuacji w której większość jest za.

Odnośnik do odpowiedzi

To dwie różne sprawy. :) Wyniki głosowania są ukryte by nie dochodził do głosu konformizm. Jeśli widziałbyś (jak było dawniej), że użytkownik A ma 10 głosów, a użytkownik B 1 to najprawdopodobniej zagłosowałbyś na użytkownika A. Nawet, jeśli jego roślina nie zwaliłaby Cię z nóg. Po prostu psychika wielu ludzi skonstruowana jest tak, że do przekonania ich nie potrzeba argumentu, a sytuacji w której większość jest za.

A jak widzisz że na przykład jest użytkownik znany, co się udziela i ma fajne zdjęcie i nieznany co się nie udziela, to wybierzesz raczej znanego, a nie będziesz bardziej analizował które zdjęcie jest lepsze. Ja dalem porównanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to byłoby, jakby nie było pokazane kto wystawił zdjęcie, tylko przydzielony numerek. Bo wydaje mi się, że byłoby sprawiedliwiej, a dopiero potem byłoby pokazywane po głosowaniu kto, które zdjęcie wstawił.

W obecnej edycji aż takich zmian nie wprowadzimy. Niestety ręcznie pilnować tego nie będę (mam wiele spraw na głowie, a taka obsługa konkursu byłaby obciążeniem dla mnie). Jednak propozycja może być uwzględniona w edycji 2012 nad formą której będziemy niedługo dyskutować.

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowicie chcecie skomplikować ten konkurs. Najpier jakieś dziwne zastrzeżenia do fotografii makro, teraz jakaś mega anonimowość i kombinowanie z wysyłaniem zdjęć na maile, potem wrzucaniem tego na forum, sprawdzaniem czyje to było zdjęcie..

@adamik55 - o bezpodstawności Twojego argumentu świadczy to, co napisał Kosa1984 - " Przejrzyjcie galerie zwycięzców. Są tam zdjęcia ludzi, którzy na forum prawie się nie udzielają. Bywały też sytuacje, że wygrywał ktoś, kto tuż przed startem w konkursie stracił status nowego forumowicza."

Widać jednak ludzie analizują, które zdj. jest lepsze. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nadmierne komplikowanie prostych spraw. Nie dość że ktoś musiałby się zgodzić wziąć to na siebie, to musiałaby być w dodatku osoba ciesząca się dużym zaufaniem forumowiczów. Dodatkowo niejawność rodzi niepotrzebne podejrzenia. Teraz widać kto co wrzuca, widać czy zdjęcie zgodne z regulaminem czy nie, itp.

Jeśli ktoś głosuje na zdjęcia po znajomości i bez patrzenia na treść tego zdjęcia, to lepiej żeby w ogóle nie głosował, bo nie rozumie idei konkursu.

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.