jkwiatek Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 ale jedna - dwie osoby poprostu przesadziły Powiedz ktore bo ja nie widze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Ja już sie nie udzielam , bo zaraz wyjdzie że chce kogoś wygryźć (chociaż w konkursie nie startuje;)) zresztą z tego co widze to tylko ja jak narazie zauważyłem że jedno zdjecie z poprzedniego konkursu i jedno z tego były mocno wyostrzone , no cóż... Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 No wiec własnie pokaz ktore te zdjecie. Bo jak narazie bez podstawy tak piszesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 Ja również nie widzę żadnych zdjęć które były by w jakiś przesadny sposób przerobione w PS. Ba... niektórym przydało by się kadrowanie i podstawowa korekta tzw. poziomów. Każdy, nawet znaczący konkurs fotograficzny dopuszcza kadrowanie oraz "płytką" obróbkę fotografii. Taką płytką obróbkę często serwują nam już same aparaty które samodzielnie wyostrzają obraz, podkręcają kolory, eliminują szum. Niedopuszczalne są z reguły znaczące zmiany w obrazie polegające np. na usuwaniu większych fragmentów zdjęcia czy też składanie elementów obrazu w jedno zdjęcie. Tak naprawdę liczy się ciekawe ujęcie, dobre kadrowanie (kompozycja) i poprawność techniczna wykonanego zdjęcia. Reszta to tylko wisienka na torcie. Mamy erę fotografii cyfrowej i do tego trzeba przywyknąć. Oczywiście nie każdy wie jak obrobić zdjęcie nie każdy ma odpowiedni sprzęt itd. itd. Ale dobry artysta nie potrzebuje farb i pędzli wartych miliony. On i kawałkiem "węgielka" wyciągniętego z ogniska jest w stanie narysować niesamowity rysunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitefrog Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 (edytowane) [...] polegające np. na usuwaniu większych fragmentów zdjęcia [...] a usuwanie tła? Jak to zakwalifikować? Można czy nie można? To duży obszar. Taką operację (chyba) wykonał Poll. Może jednak narzucić wymóg, aby konkursowicze pokazali oryginalną fotkę sprzed obróbki. Edytowane 23 Lipca 2008 przez whitefrog Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Moim zdaniem, wszystko zaleĹźy co byĹo w tle. JeĹli czarna koszulka, czarny brystol czy temu podobne tĹo i jest ono w tylko w niewielkim stopniu widoczne na oryginalnej fotografii to zmniejszenie jego jasnoĹci w programie do "zera" lub wyciÄcie byĹo by dopuszczalne. Jednak jeĹli w tle byĹa szafa, inne roĹliny itp. to usuwanie tych elementĂłw z fotografii i późniejsze wystawianie w konkursie byĹo by dla mnie naduĹźyciem. RzeczywiĹcie aby to sprawdziÄ konieczne byĹo by dostarczanie oryginalnej fotografii. NiezaleĹźnie od tego co Poll zrobiĹ ze zdjÄciem regulamin jak na razie tego nie zabrania. ZresztÄ zdjÄcie przykuwa uwagÄ piÄknym ĹwiatĹem, a nie akurat brakiem tĹa. Co do regulaminu. RĂłwnieĹź wnioskowaĹ bym o punkt ograniczajÄ cy moĹźliwoĹÄ naduĹźyÄ w programach do obrĂłbki grafiki. Ale dopĂłki nie zostanie taki punkt wprowadzony zdjÄcia mocno przerobione bÄdÄ mogĹy trafiaÄ na konkurs. Wszystko wĂłwczas w rÄkach gĹosujÄ cych. Nie wiem teĹź czy ma sens punkt zabraniajÄ cy gĹosowania na samego siebie. To jeden gĹos, czasem waĹźny ale kaĹźdy biorÄ cy udziaĹ bÄdzie mĂłgĹ sobie zagĹosowaÄ na siebie wiÄc kaĹźdy na wejĹciu bÄdzie miaĹ rĂłwnÄ liczbÄ punktĂłw - po 1. JeĹli jednak ktoĹ zdecyduje siÄ oddaÄ gĹos na innÄ osobÄ - chwaĹa mu za to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitefrog Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Moim zdaniem, wszystko zaleĹźy co byĹo w tle. JeĹli czarna koszulka, czarny brystol czy temu podobne tĹo i jest ono w tylko w niewielkim stopniu widoczne na oryginalnej fotografii to zmniejszenie jego jasnoĹci w programie do "zera" lub wyciÄcie byĹo by dopuszczalne. Jednak jeĹli w tle byĹa szafa, inne roĹliny itp. to usuwanie tych elementĂłw z fotografii i późniejsze wystawianie w konkursie byĹo by dla mnie naduĹźyciem. RzeczywiĹcie aby to sprawdziÄ konieczne byĹo by dostarczanie oryginalnej fotografii. NiezaleĹźnie od tego co Poll zrobiĹ ze zdjÄciem regulamin jak na razie tego nie zabrania. ZresztÄ zdjÄcie przykuwa uwagÄ piÄknym ĹwiatĹem, a nie akurat brakiem tĹa. Co do regulaminu. RĂłwnieĹź wnioskowaĹ bym o punkt ograniczajÄ cy moĹźliwoĹÄ naduĹźyÄ w programach do obrĂłbki grafiki. Ale dopĂłki nie zostanie taki punkt wprowadzony zdjÄcia mocno przerobione bÄdÄ mogĹy trafiaÄ na konkurs. Wszystko wĂłwczas w rÄkach gĹosujÄ cych. Zgadza siÄ. Co nie jest zabronione to jest dozwolone i niezaleĹźnie co on wyciÄ Ĺ to i tak jest to dopuszczalne, jednakĹźe jestem za tym aby to ograniczyÄ i jednoznacznie okreĹliÄ co wolno a co nie. MoĹźe by okreĹliÄ procentowo, tzn ile procent powierzchni ma pozostaÄ nietkniÄta? Tak tylko strzelam, to tylko pomysĹ i nie jestem pewien czy najlepszy. Co wy na to? Nie wiem teĹź czy ma sens punkt zabraniajÄ cy gĹosowania na samego siebie. To jeden gĹos, czasem waĹźny ale kaĹźdy biorÄ cy udziaĹ bÄdzie mĂłgĹ sobie zagĹosowaÄ na siebie wiÄc kaĹźdy na wejĹciu bÄdzie miaĹ rĂłwnÄ liczbÄ punktĂłw - po 1. JeĹli jednak ktoĹ zdecyduje siÄ oddaÄ gĹos na innÄ osobÄ - chwaĹa mu za to. I tutaj siÄ zgodzÄ. Gdy tylko siÄ rozpoczÄĹo gĹosowanie przykro mi byĹo patrzeÄ gdy inni dostajÄ gĹosy a u mnie nadal ZERO! AleĹź mnie rÄka swÄdziaĹa! Jeden gĹos niewiele zmieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Widzę, że pojawił się wątek o moim zdjęciu. Chętnie wyślę oryginał zdjęcia zrobionego przeze mnie. Było pare jaśniejszych "brązowych" plam, bez których ta fotka wygląda o wiele lepiej. Jeżeli ktoś miałby jakieś wątpliwości, to chętnie prześlę i oryginał. Poza tym regulamin nie zabrania obróbki zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 osobiście chodzi mi o wyostrzone zdjecia Edeksa i teraz Doriana , co do lekkich korekt -> one mi nie przeszkadają , ale moim zdaniem te zdjecia są naprawde mocno wyostrzone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 jak to wyglada że sie to 50 zł dostaje nie rozumiem tego trzeba mail'a podac czy jak ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Jeśli wygrasz konkurs na rosline miesiąca dostajesz 50 zł na wydanie w sklepie Bohemica Plants, o gotówce do reki nie ma mowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zador23 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 A ja mam pytanie W regulaminie jest napisane, ze każdy zwycięzca rośliny miesiąca bierze udział w konkursie roślina roku. Co jest nagrodą tego konkursu? Był on kiedyś przeprowadzany? Nie znalazłem nigdzie tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Nigdy nie był przeprowadzony bo jeszcze nie zakończył się rok. Było to wprowadzone dość niedawno. A co jest nagrodą to nie wystarczy satysfakcja??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 a co będzie z konkursami na rośline miesiąca będą dale kontynuowane? bo nie było konkursu na roślinę października i listopada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Kontynuowane moga być, ale fundatorem nagrody był sklep od którego się forum właśnie odłączyło, więc raczej nie ma mowy o nagrodach pieniężnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi